Baggrund
Læsetid: 3 min.

Trivselsundersøgelse holdes hemmelig

De ansatte på Kemi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) må ikke få udleveret eller udtale sig om en trivselsundersøgelse, der kritiserer ledelsen. Det er en direkte mistillidserklæring til medarbejderne, mener arbejdsmiljøforsker
Indland
23. februar 2009

De ansatte på DTU Kemi må hverken få en kopi eller en fil med resultaterne af en ny trivselsundersøgelse, som de selv har deltaget i. Rektor har ifølge medarbejdernes opfattelse bedt dem om holde resultaterne af undersøgelsen inden døre. Det husker rektor på DTU, Lars Pallesen, dog ikke noget om:

"Jeg lægger ikke bånd på nogen som helst, hvis de vil udtale sig. Men jeg kender ikke detaljerne for alle vores institutter. Vi går ind for decentral ledelse, derfor sidder jeg ikke og er overcensor og blander mig i, om et institut vil udlevere en trivselsundersøgelse til medarbejderne."

Det har ikke været muligt at få et eksemplar af trivselsundersøgelsen. Flere medarbejdere oplyser dog, at trivselsundersøgelsen rummer usædvanlig hård kritik af ledelsen.

Institutdirektør på Kemi, Ole W. Sørensen, mener heller ikke, at han har forbudt nogen af medarbejderne at udtale sig om trivselsundersøgelsen.

- Men hvorfor må de ansatte ikke få den udleveret?

"Hvis vi udleverer denne undersøgelse til medarbejderne, kunne der måske blive dannet nye grupper, der kunne analysere videre på resultaterne. Vi er interesserede i at få sat punktum og komme videre."

Lektor Rolf Berg forstår ikke, hvorfor ledelsen ikke lader folk få fri adgang til at læse undersøgelsen i stedet for at prøve at lægge låg på:

"Nu har en gruppe specielt udvalgte medarbejdere lavet en handlingsplan for, hvad der skal ske, men jeg har svært ved at se, hvordan det, de er nået frem til, kan ændre på noget som helst. Det her forløb viser endnu en gang, at ledelsen har en stiv og lukket holdning til vores beklagelser, og det virker bare enormt demotiverende."

Mistillidserklæring

Arbejdspsykolog Karen Albertsen, der er seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, kan ikke udtale sig om den konkrete sag. Generelt anbefaler forskerne dog, at de medarbejdere, der deltager i trivselsundersøgelser, også får lov at se nærmere på resultaterne.

"Hvis medarbejderne får meget begrænsede muligheder for at sætte sig ind i resultaterne af en undersøgelse, de har deltaget i, så kan det jo meget vel blive opfattet som mangel på tillid fra ledelsens side, og det får betydelige konsekvenser for det psykiske arbejdsmiljø og trivslen på en arbejdsplads. Man risikerer altså at forstærke problemer, der i forvejen er der, ved ikke at være åben om resultaterne. Desuden er det jo svært at gøre noget ved problemerne, hvis man ikke kan have en åben dialog om dem," siger Karen Albertsen.

Ansatte indenfor højt specialiserede områder som forskning kan ofte være tilbøjelige til at affinde sig meget længe med et dårligt psykisk arbejdsmiljø, vurderer Karen Albertsen:

"Ofte brænder de for deres arbejde, og det er svært at skifte til et andet job, hvor de kan fortsætte inden for det, de er specialiseret i, så det har store omkostninger at skifte arbejde."

På Roskilde Universitet blev der i 2007 også lavet en trivselsundersøgelse, der også rummede hård kritik af ledelsen. Den blev lagt åbent ud, så medarbejdere, studerende og pressen kunne nærlæse den. Kenneth Reinicke, der er fællestillidsmand på Roskilde Universitet (RUC) mener, det var godt, at resultaterne kom ud offentligt- også selv om det skabte meget røre.

"Fordelen ved at få det hele lagt åbent frem er, at der så er større chance for, at der bliver gjort noget ved problemerne. Hvis ikke det kom ud til diskussion på arbejdspladsen og i pressen, ville der jo ikke være noget incitament for ledelsen til at få rettet op på problemerne," siger Kenneth Reinicke.

Hvordan konflikterne mellem medarbejdere og ledelse på DTU Kemi skal løses, vil Ole W. Sørensen ikke komme nærmere ind på.

"Men vi vil f.eks. tage hånd om informationsniveauet, og det er jo noget, der er relativt nemt at gøre noget ved," siger Ole W. Sørensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

suk ... helt enkelt .... suk