Læsetid: 3 min.

Vindkraften overhaler alt

I EU udbygges der nu mere med vindkraft end med nogen anden kilde til elproduktion. Også i USA og Kina eksploderer udviklingen. Danmark er næsten nummer sjok i Europa
I EU udbygges der nu mere med vindkraft end med nogen anden kilde til elproduktion. Også i USA og Kina eksploderer udviklingen. Danmark er næsten nummer sjok i Europa
Indland
4. februar 2009

20 nye vindmøller er sat i drift i EU hver eneste arbejdsdag i 2008. Vindkraften er nu den energikilde til elproduktion, der vokser hastigst af alle i Europa. Der blev sidste år installeret 10 gange så megen ny europæisk vindkraftkapacitet som kulkraft.

"Tallene viser, at vindenergi uden for enhver diskussion er det foretrukne valg i Europas indsats for at bevæge sig mod ren, indenlandsk og vedvarende energi," siger Christian Kjær, direktør for den europæiske vindkraft-sammenslutning EWEA.

Helt friske tal fra EWEA viser, at 43 pct. af den ny elproduktionskapacitet, der blev etableret i EU sidste år, var vindmøller. Hermed overhaledes udbygningen med naturgasfyrede værker, der stod for 35 pct. af den ny kapacitet, mens nye olie- og kulbaserede anlæg bidrog med så lidt som 13 og fire pct. Ny vandkraft sikrede beskedne to pct. af EU's ny elkapacitet, atomkraften nul pct.

Med en samlet installeret kapacitet på 65.000 MegaWatt voksede EU's møllepark i 2008 med 15 pct. i forhold til året før og råder nu over, hvad der svarer til fem gange Danmarks samlede elproduktionskapacitet.

Vindkraft er dynamo

Det accelererende vindmølle-eventyr betød, at EU i 2008 lige akkurat overhalede USA, hvor udbygningen også er rekordstor med en årlig vækstrate på hele 50 pct. USA installerede således godt 8.300 MW i nye møller, mens EU-landene nåede knap 8.600 MW.

"Den amerikanske vindkraftindustris resultater i 2008 bekræfter, at vindkraft er en dynamo for økonomien og jobskabelsen og er klar til at levere i forhold til præsidentens appel om at fordoble den vedvarende energiproduktion på tre år," siger Denise Bode, direktør for den amerikanske vindkraft-sammenslutning AWEA.

De hidsigste vækstrater af alle oplevede Kina med mere end 100 pct. udvidelse af den nationale møllekapacitet. Det resultat bidrager til, at vindkraftudbygningen globalt oplevede en vækstrate på 28,8 pct. sidste år.

"Tallene taler for sig selv," siger Steve Sawyer, generalsekretær for vindkraftsektorens globale organisation, GWEC.

"Der er en enorm og voksende global efterspørgsel på CO2-fri vindkraft, som kan installeres hurtigt og stort set alle steder på kloden. Vindkraften er den eneste teknologi til elproduktion, der kan levere de nødvendige CO2-reduktioner i den kritiske fase frem til 2020, hvor udledningerne af drivhusgasser må toppe og begynde at falde for at afværge farlige klimaændringer," mener Sawyer.

Han oplyser, at der nu er 400.000 personer ansat i vindmølleindustrien - et antal der snart vil skulle tælles i millioner. Godt 100.000 af arbejdspladserne findes i EU - hver fjerde heraf i Danmark.

I EU er det Tyskland, der med nye 1.665 MW i 2008 står for den kraftigste udbygning, tæt fulgt af Spanien. De to lande topper også EU-statistikken over den samlede nationale vindkraftkapacitet.

I kraft af fortidens bedrifter er Danmarks endnu EU-landet med den største andel af elproduktionen leveret fra vind - ca. 20 pct. - men når det gælder tilførslen af ny vindkraft står det sløjt til. Med bare 77 MW i nytilført kapacitet i 2008 er Danmark næstsidst i EU-klassen, med Østrig som nummer sjok. Vindkraftkapaciteten i Danmark skrumpede en anelse i årene 2003-07, og først ved udgangen af 2009 ventes ny betydende kapacitet tilført i form af DONG Energys havmøllepark Horns Rev II på 200 MW.

Den internationale vindkraftbranches glæde over den eksplosive udvikling dæmpes en smule af bekymringen for, at økonomisk krise vil føre til opbremsning i udbygningsprogrammerne.

Markedsanalysevirksomheden Emerging Energy Research skønner f.eks., at krisen vil føre til en halvering af den globale vækstrate - fra de 28,8 pct. i 2008 til 14 pct. i år.

"Det er tydeligt, at den økonomiske og finansielle nedtur er begyndt at påvirke udviklingen af ny vindkraft alvorligt," siger Denise Bode om udsigterne for det amerikanske marked.

Danske Vestas, der fortsat er verdens største producent og eksportør af vindmøller, har p.t. en overkapacitet på 15 pct., men skærer ikke ned i tillid til, at USA's præsident Barack Obama vil fastholde og styrke satsningen på vedvarende energi.

Politiske signaler og beslutninger er afgørende, betoner branchen.

"Vi er på rette kurs mod vort mål om at reducere CO2-udledningerne med 1,5 mia. ton CO2 pr. år i 2020. Men vi har brug for et stærkt, globalt signal fra regeringerne om, at de mener det alvorligt med at bevæge sig bort fra de fossile brændsler og beskytte klimaet," siger GWEC' Steve Sawyer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det ikke bare sådan noget rundkreds pædagogiske pjat som Auken har opfundet, det skal vi da ikke satse på, vi har jo nok olie i nordsøen til at købe hele verden!

Kan vi ikke snart slippe af med den regering?

Tillykke Fogh! Så kan vi konstatere at du smed barnet (DKs føring i vindkraft) ud med badevandet (SR-regeringen).

Hvad med et nyt motto, som passer til din politik og din tankegang? "Danmark som reaktionens fortrop!"

martin sørensen

lyde fra Fogh regeringen.

ZZZZZZZZZZZZZZz pyyyyyyyy.ZZZZZZZZZZZZZZZZZZpyyyyyyyyyyyyyy. ring.ring ring( alam uret ringer..................................langtid) zzzzzzzzzzz pyyyyyzzzzzzzzzzzzzzpyyyyyyyyyyyyy....(høj ringe tone ring ring ring ring)zzzzzzzzzzzzzzz.pyyyyyyyyyyyy.meget høj ringe tone ring ring ring ring ring.) aaaaaaaaaaaambiøs og skældsættenede indstas for vedvarnde energi ja den skal vi ha.........zzzzzzzzzzpyyyyyyyyyyyy......zzzzzzzzzzzzpyyyyyyyy. sirene lyd (meget højt). chok op. jo jo da danmark er et fyrtårn vi går forest i hele verden det har hele tiden været vores VK politik. zzzzzzzzzzzzzpyyyyyyyyyyy...........

kort rammede beskrivelse af danmarks energi politiken lige siden 2001.

martin sørensen

Samtidigt vi ser fyring på fyring på de danske vindmølle fabrikker, Simens fyrede 400 mandag 02.02.2009, Trods dette faktum så er der stadigt meget meget langt i mellem de nye Danske vindmøller der sættes i drift. Hvor mange gange har vi ikke efterhånden hørt VK køre i samme rille. Sidst hørte vi den samme sang var det statsministeren der under nytårs talen sage dette
” Krisen skal også bruges til at skabe en ny, grøn økonomi med titusinder af job. Der skal være vindmøller, biobrændsler, solceller, plus-energihuse, højhastighedstog, elbiler, ordentlige veje samt et landbrug, som leverer grøn energi, sikre fødevarer og stadig giver store eksportindtægter. Samtidig mindsker Vesten sin afhængighed af verdens oliestater, citalt Anderes Fogh Rasmussen statsminister.

Mens vi lytter til hobetal af flotte skåltaler for hvordan man vil gøre Danmark fri for de forsile brændstoffer. Så spejder vi og de nu 400 fyredede simens vindmølle arbejderere. Med længsel , forsat efter alle de flotte nye vindmøller som man VK regerigen lovet os. De er også ganske godt gemt så, man skal kikke godt efter der ude. Det er lidt som at finde børnebogens den stribede ”holger”.

SE Se, der er ”holger” udbrød barnet. Nej desvære det var en gammel vindmølle, vi prøver igen.

Kunne mange pæne ord bare alene fjerne co2, ja så hade VK regeringen gjort Danmark forsit frit for mange år siden. Nye møller taler tydligere, end nok så mange pæne ord.

Flere nye møller nu tak, det sætter gode danske arbejdere i gang, med at lave ren Dansk energi.

Søren Kristensen

Det positive synspunkt: Hvis Anders Fogh, som måske kommende generalsekretær i NATO får tilsvarende held med at at afvikle verdens beholdning af masseødelæggelsesvåben, som han har haft med at afvikle dansk vindteknologi, går verden en lysere fremtid i møde.

Per Erik Rønne

Jeg har nu to tal i hovedet.

Vindkraften leverer 20% af landets energiproduktion, men vi bruger kun 18%, mens resten eksporteres med tab.

Så længe vi kører med kraftvarme i stedet for el-radiatorer, og så længe vi ikke kan bruge en ekstra produktion ved at opbevare den, så er det da den rene galimatias at udvide produktionen.

Allerede i dag må man lukke møllerne ned, når det blæser for kraftigt, fordi man ellers risikerer at overbelaste elnettet.

Men måske er løsningen at tilplastre Vestkysten med el-radiatorer? Det burde vel også forlænge badesæsonen ...

martin sørensen

@ Per Erik Rønne

det intelegente svar på dit spørgsmål er. elbiler. og varmepumper. øøø Rettelse massere elbiler og varmepumper. og el patroner og eller varmepumper til vores kraftvarme værker mens vi målrettet slukker olie og naturgas fyr overalt og udbygger den decentrale fjernvarme forsyning.

For tænk forskelen på fjernvame og store centrale kulfyrede kraftværker er helt enkel fjernvarme værker kan nemlig sættes online og offlinje i samme takt som møllerne producere energi. udnytter vi overskudet af vindkraft til fjernvame og varme ja så kan vi samtidigt slukke værker når der er nok strøm i nettet. se her.

http://www.energinet.dk/Integrationer/ElOest/ElsystemetLigeNu/energinet1...

martin sørensen

Tilføjelse til tidligere indlæg.

Er problemet ikke nærmere at vi har formange store kul fyrede anlæg der kræver en stor, grund energi for at kunne drives på et minimum nivue versus en mere flexibel. fjernvarme produktion der kan sættes off linje og online alt efter hvordan nu vinden den blæser ?.

Hvergang man har denne her debat så har borgerlige forsil hovder det med at side fast i deres augomenter, istædet for at se mulighederne i den flexible vindenergi så ser man alle begrænsningerne. i bund og grund stammer denne debat tilbage til atomkraft debatten fra 1970-80ne man er helt enkelt ikke kommet sig over dette traume som det var at en flok hønse striks SFére og VSere vandt over deres mere strømlinede atomare syn på verden.

Der existere en generation af borgerlige der aldrig vil se glæde over at se en vindmølle dreje rundt.

For dem er selve existensen af denne mølle og den strøm som den producere. symbolet på alt hvad man hader for dem er vindmøller og økologi det samme som.

Tvind, urtete, hash tåger, og rundkreds pædagogik.

Der existere helt enkelt i dette land en flok gammel borgerlige forsil hovder. Der aldrig vil aceptere drivhus effekten. eller vedvarndede energi under nogen form. for dem existere der kun forsil energi eller atomkraft.

Kære Per Erik Rønne,
problemet er ikke at bruge strømmen fra vindmøllerne, problemet er den generelt reaktionære indstilling.

Idag opføres de fleste store vindmølleparker af DONG, og de sælger naturligvis ikke strømmen billigere, bare fordi det kommer fra vindmøllerne.

Derfor er der ingen der udvider forbruget af el, de steder hvor man eller kunne erstatte fossile brændstoffer.

Hvis f.eks. et fjernvarmeværk (ren fjernvarme, - ikke spildproduktionfra el) byggede sin egen vindmøllepark, så ville man kunne bruge langt det meste af den strøm der blev produceret. Men det ville kræve store investeringer i både vindmøller og varmelegemer, så det gør man nok ikke før et eksisterende anlæg til fossile brændstoffer er afskrevet fuldstændigt - hvilket aldrig sker ;-)

Endelig er der jo lige et punkt som Fogh overser, når han gerne vil have mere grøn energi: det nuværende elnet kan ikke pludselig bære en overgang til f.eks. elvarme i privathjem, så der skal tænkes i investeringer i milliardklassen.

Men uanset de problemer, så er det den rigtige løsning at have en overkapacitet i elproduktionen fra vindmøller, for det betyder at der vil være penge i at finde på en løsning til at bruge den, - og der er intet der motiverer opfindere som udsigten til at score kassen ;-)

Heinrich R. Jørgensen

Det vi mangler, er en bedre aftale med Norge.

Når Danmark har et overskud af el, køber nordmændene det for et par øre per kWh, og pumper vand op i diverse bjergsøer, bag dæmninger.

Når Danmark har brug for mere el, kan de købes i Norge. De lukker blot en passende mængde vand ud - det koster vistnok 40 gange så meget, som når vandet løber den anden vej ...

Hvorfor køber en dansk elproducenter ikke et elselskab i Norge?

jens peter hansen

I radioen i dag sagde en ekspert på energi at DK var det land i VERDEN der havde den største dækning af vindenergi ca 20%. Ingen andre lande nåede os til sokkeholderne her. Det ville være rigtig rart hvis al energi var vedvarende, men det er ikke uproblematisk at være afhængig af vinden. Vindmølleindustrien kunne, selvom DK havde vindmøller overalt ikke leve af at levere til vort lille land, men det betyder jo ikke at DK er vigtigt som hjemmemarked. Desuden er der jo ingen der vil have en støjende megakonstruktion i sin baghave, men alle vil gerne have den i naboens.
Dobbeltstandarder er ikke kun regeringens problem, det er også vi andres.

Ralph Sylvestersen

Evindelig vækst - evindelige tekniske fix.

Vil vi bo under roterende møllevinger blot for fortsat at holde liv i meningsløse gadgets??

Kære Heinrich R. Jørgensen,
selvfølgelig er det, at pumpe vand op i et et højtliggende reservoir, en praktisk akkumuleringsform, men grundlæggende er der jo desværre et uundgåeligt energitab ved den teknik.

Det sjove er jo, at vi nu står i en situation hvor regeringens tidligere ønske om at finde et andet high-tech område end alternativ energi at profilere sig på, ligger lige til højrebenet: dengang Sander var oppe at køre, troede han at vi kunne være med i verdenseliten omkring forskning i nano-tech ... idag kunne det være interessant med en målrettet statslig satsning på den niche af nano-tech som beskæfitger sig med optimering af el-akkumulatorer.

Eller med andre ord: nu har vi vist verden at vindenergi er en god idé, og så er den historie ved at være slut for DK ... når de store kaster sig over projektet, kan vi ikke længere være med. Men det betyder ikke at vi ikke kan køre videre i sporet omkring alternativ energi.

Så istedet for at være sit sædvanlige reaktionære(sic!) jeg, som når han pludselig hopper på vindenergien fordi andre lande siger det er en god idé, så kunne Fogh prøve at være en ægte "proaktionær", og lave et nationalt projekt omkring gennembrud i el-akkumulation.

Og selvfølgelig er vindmøller ikke lydløse, men de larmer væsentligt mindre end motorveje, - derfor støtter jeg kun folk der brokker sig over at vindmøller larmer, hvis de ikke kører i privatbil.

Heinrich R. Jørgensen

Du har ret, Sven Karlsen, der er bestemt et energi tab - vistnok en tredjedel på en tour de reservoir et retour?

Det er dog langt bedre en at miste det hele, ligesom brown-out heller ikke ligefrem er ønskeligt...

Pointen om at erhverve et norsk vandkraftværk med egen bjergsø var nu ikke det rene pjat. Der må være et betydeligt potentiale i at modtage og sælge strøm fra danske samarbejdspartnere...

Kære Heinrich R. Jørgensen,

jeg må naturligvis give dig ret i at en Tour de Force er bedre end intet. Men når nu svenskernes E-On er på markedet i DK, var det så ikke nærliggende for dem at kaste sig ud i den - eller er det mon kun Vattenfall AB der har vandkraftværker i Sverige?