Nyhed
Læsetid: 2 min.

13 firmaer skal bøde for Irak-handel

Bagmandspolitiet kræver konfiskation af op mod 100 millioner kroner fra 13 danske virksomheder - herunder Grundfos - for handel med Saddam Husseins styre
Indland
24. marts 2009

13 danske virksomheder skal til lommerne og bøde for deres gevinster i forbindelse med det såkaldte olie-for-mad-program under den tidligere irakiske diktator Saddam Hussein.

Det kræver Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet - i daglig tale Bagmandspolitiet - der har fået grønt lys fra Rigsadvokaten til at føre sagen mod de 13 firmaer, der tjente millioner på handlen med Saddam Hussein.

"Den samlede værdi af virksomhedernes kontrakter ligger i størrelsesordenen en halv millard kroner," siger Jens Madsen, statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet. Ifølge statsadvokat Jens Madsen er virksomhedernes brøde, at de betalte såkaldte 'after-sale-services-fees' til styret i Irak for at få del i pengene i olie-for-mad-programmet, der var øremærket til humanitære varer.

Pumpefabrikken Grundfos, der er en af de virksomheder, som nu står over for en konfiskationssag vil tage sig god tid til at læse sagen fra Bagmandspolitiet.

"Vi vil ikke tage stilling til sagen om konfiskation, før ledelsen har haft adgang til at læse papirerne godt igennem. Vi vil give os god tid til grundigt at se, hvad statsadvokaten har på hjerte, og hvilke argumenter der ligger til grund for det, før vi udtaler os i sagen," siger kommunikationsdirektør Kim Nøhr Skibsted til Ritzau. Han tilføjer, at virksomheden har lagt alt åbent frem.

"Vi tager gerne en dialog med alle myndigheder og lægger gerne ting frem, som vi har gjort hele tiden, hvis der er behov for, at de skal læse på lektien en gang til," siger Kim Nøhr Skibsted.

Sigtet for bestikkelse

Grundfos var en af de virksomheder, der blev sigtet for bestikkelse. Sigtelserne blev siden frafaldet på grund af forældelse, men statsadvokat Jens Madsen understreger over for Ritzau, at det er samme bevismateriale, der nu fører til konfiskationssagerne.

Statsadvokaten vil i sagerne mod de 13 selskaber kræve mellem 80 og 100 millioner konfiskeret, og den følgende tid skal vise, om virksomhederne er indstillet på frivilligt at betale pengene, eller om sagerne skal i retten.

Hos medicinalfirmaet Leo Pharma, en anden af de 13 virksomheder, understreger kommunikationsdirektør Dag Holmstad, at selskabet vil samarbejde med myndighederne, men afviser at have overtrådt gældende regler. Han har ingen kommentarer til, om Leo Pharma vil bruge Bagmandspolitiets kattelem og betale pengene for at undgå en retssag.

På FN's liste fra 2005 optrådte også de store danske børsnoterede virksomheder Novo Nordisk, William Demant Holding, som ejer Oticon, og FLSmidth.

Men her har Bagmandspolitet ikke fundet tilstrækkeligt grundlag for at kræve konfiskation.

I en officiel FN-rapport fra 2005, der undersøgte FN's olie-for-mad-program, havde mere end 2000 virksomheder betalt omkring 11 milliarder kroner i ulovlig bestikkelse og returkommission til Saddam Hussein under programmet, der kørte fra 1996 til 2003.

Olie-for-mad-programmet var et af verdens største humanitære hjælpeprogrammer.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kaarup

Det kan ikke undre, at corporate virksomheder optimerer deres indtjeningsmuligheder gennem lyssky affærer. Det sker jævnligt i Danmark, så hvorfor ikke i et sønderbombet og udsultet ørkenland.

Det vil unægteligt være rart ,hvis det var muligt at bringe erhvervslivet til ansvar for deres utallige ugerninger.
Hvem ved - i fremtiden vil det måske ligefrem være muligt at bringe investorerne til ansvar.

Det bliver spændende at se om Bagmandspolitet får hold i deres sager mod erhvervslivet.

Jeg gætter på sagen i sidste ende løber ud i ørkensandet.

Martin Kaarup;

"Det bliver spændende at se om Bagmandspolitet får hold i deres sager mod erhvervslivet"

Så længe erhverslivet har Bendt Betjent og måske også andre ministre på løånningslisten, behøver de nok ikke at frygte noge. Det er utroligt så gode venner man kan blive over et slag golf eller på jagtture i udandet...

Martin Kaarup

@Per Thomsen

Ja og for at uddybe venne-paradokset lidt; I de forenede stater i Amerika er effekten af lobbyarbejde særdeles velkendt, mens Danmark og danskerne stadig forholder sig inkonsistent og meget naivt til oplysningerne om effekten af vennetjenester, lobbyarbejde, reklamer, image konsulting o.s.v.
Danskerne er inkonsistente idet flertallet af danskerne er enige om, at vennetjenester og anden lobbyarbejde er en af de væsentligste ingredienser i af alle sælgers arbejde.

Jeg tror danskernes nuværende forståelse for vennetjenester m.v. skal tilskrives et dygtigt lobbyarbejde fra erhvervslivets side.