Nyhed
Læsetid: 4 min.

Arbejder blev sparket ned og fyret efter kritik af Mærsk

En kritisk indstillet arbejder blev sparket, slået og bortvist efter at have udtalt sig til et undersøgelseshold på Mærsks containerfabrik i det sydlige Kina. Det er ikke første gang, arbejdere overfaldes af fabrikkens vagter
En kritisk indstillet arbejder blev sparket, slået og bortvist efter at have udtalt sig til et undersøgelseshold på Mærsks containerfabrik i det sydlige Kina. Det er ikke første gang, arbejdere overfaldes af fabrikkens vagter
Indland
30. marts 2009

He Xiong Jun, der arbejder på A.P. Møller-Mærsks containerfabrik i det sydlige Kina, blev overfaldet af en vagt og bortvist, da han havde udtalt sig kritisk til et firma, der undersøger en anklage om undertrykkelse af de ansatte på den danskejede fabrik.

Episoden fandt sted den 11. marts, da He Xiong Jun blev interviewet af to researchere fra det britiske konsulentfirma Impactt Ltd., som inspicerede fabrikken for Mærsk. Og He Xiong Jun benyttede muligheden til at kritisere forholdene på fabrikken.

"Jeg fortalte dem om menneskerettigheder på fabrikken, om løn og arbejdstid og om det pres, arbejderne er udsat for. Jeg er maler, så jeg blev blandt andet udspurgt om, hvorvidt jeg kender de stoffer, vi bruger. En halv time senere fik jeg hævnen at føle," fortæller He Xiong Jun.

Jun forklarer, at der blev sendt en sikkerhedsvagt efter ham.

"Vagten sparkede mig, mens jeg stod og malede. Jeg prøvede at skubbe ham væk."

Sikkerhedsvagten gjorde det klart, at ledelsen ikke ønskede, at folk talte med undersøgelsesholdet, fortæller Jun.

Umiddelbart efter dukkede en mellemleder op og smed He Xiong Jun væk fra arbejdspladsen, forklarer han.

"Vi diskuterede videre udenfor. Siden kom vi i skænderi og i håndgemæng. Til sidst fik jeg at vide, at jeg var fyret. De skulle bare finde en grund til at afskedige mig. Det var dem, der overfaldt mig, men de gik selv fri. Det er dybt uretfærdigt," mener He Xiong Jun.

Fyret for et interview

De to konsulenter fra Impactt var ifølge Jun meget oprevede over episoden og lovede at hjælpe ham tilbage i arbejde.

"De var vrede over, at jeg blev fyret på grund af interviewet. En af dem sagde til mig, at han gerne ville informere ledelsen om, hvad der var sket og vidne for mig, hvis det blev nødvendigt. Sammen fortalte vi en dansk chef om overfaldet. De tog også billeder af mine arme og hænder. Men min gruppeleder fortalte dem, at det var mig, der begyndte, så derfor endte det med, at jeg røg ud."

Annette Stube, chef for socialt ansvar i A.P. Møller-Mærsk, bekræfter, at der har fundet en episode sted, men ønsker ikke at kommentere sagen.

"I øjeblikket er vi ved at danne os et fuldstændigt billede af forholdene, og her vil alle episoder blive vurderet samlet. Jeg vil nødigt gå ind i enkeltsager, inden det er sket," siger Annette Stube.

En anonym kilde fra firmaet Impactt bekræfter, at He Xiong Jun blev overfaldet efter at have talt med det britiske konsulentfirma.

Det er ikke første gang, at sikkerhedsvagter overfalder ansatte på fabrikken i Dongguan. I januar 2008 kom det til det voldsomme optøjer på arbejdspladsen, da et hold vagter havde tæsket en arbejder, fordi han snød foran i køen i kantinen.

For få dage siden blev He Xiong Jun genansat på containerfabrikken i Dongguan. Han fortæller, at han langt fra er den eneste, der er blevet straffet eller afskediget efter at have udtalt sig kritisk til A.P. Møller-Mærsks undersøgelseshold.

"Du kan spørge de andre. Mange vover ikke at åbne munden, selv om de gerne ville. For de har brug for jobbet," siger He Xiong Jun.

@Fortsættes:Fortsættes side 21

Den 31-årige metalarbejder Ling Puwang, er enig i, at kritik ikke er velset på fabrikken.

"Når vi prøver at fortælle ledelsen, at der er et problem, så ignorerer de det bare, og bliver ved med at påstå, at alt er i orden. Det skal rapporteres, hvad der sker hos Mærsk i Dongguan, så det kan få dem til at tage ansvar," siger Ling Puwang, der har arbejdet som svejser på fabrikken siden 2007.

Han er i øjeblikket sygemeldt med en høreskade.

"Der er mange på fabrikken, der har de samme helbredsproblemer. Der kommer hele tiden flere og flere," forklarer Ling Puwang.

En anden arbejder, der ønsker at være anonym, forklarer:

"Lige nu er atmosfæren på fabrikken meget dårlig og ubehagelig. Der er ingen tillid til ledelsen. Hver dag er der folk, der siger op."

A.P. Møller-Mærsk har siden januar pure afvist anklager om chikane og fyringer af arbejdere, der kritiserer forhold på fabrikken, ligesom selskabet benægter, at der skulle være problemer med arbejdsskader eller mangel på værnemidler.

Frygt og terror

"Overfaldet er et eksempel på den atmosfære af frygt og terror, der er på fabrikken, og viser, at de ansatte har al mulig grund til at frygte for repressalier, når de åbner munden, uanset at Mærsk siger det modsatte," siger Au Loong-Yu, researcher i Globalization Monitor, som i januar udsendte en kritisk rapport om fabrikken. Han tilføjer, at han er glad for, at He Xiong Jun nu er blevet genansat på fabrikken.

Ifølge Søren Ring, direktør for organisationen DanWatch, der holder øje med danske virksomheder i udlandet, er det er meget problematisk, at overfaldet overhovedet kan finde sted.

"Impactt skal sikre medarbejderne fuldstændig anonymitet i undersøgelsen, ikke mindst i en situation, hvor de på forhånd ved, at der er frygt for repressalier og fyringer. Det er åbenbart ikke sket i dette tilfælde," siger Søren Ring.

Impactt Ltd. ønsker ikke at udtale sig, men henviser til A.P. Møller-Mærsk for kommentarer om undersøgelsen.

Urolig fabrik

@Fakta brød streg:I januar 2008 kom det til optøjer og strejker på Mærsks containerfabrik i Sydkina, fordi sikkerhedsvagter havde overfaldet en arbejder. Mærsk udskiftede vagtfirmaet på grund af episoden. I maj 2008 strejkede arbejdere på fabrikken igen, og mindst 29 blev fyret for at have nedlagt arbejdet.

Ifølge fabrikkens personalehåndbog er det fyringsgrund at strejke, "arbejde langsomt" og rode i kantinen.

Mærsk besluttede i januar 2009 at undersøge forholdene på fabrikken efter kritik af personalereglerne og beskyldninger om undertrykkelse af de ansattes rettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kina er ikke et demokrati med ombudsmand , kritisk presse , retssikkerhed o s v.

Investerer man i Kina, saa er det paa regimets vilkaar (ellers bliver man smidt ud ), og regimet oensker ikke "vestlige tilstande" med frie fagforeninger o s v, for det truer det kommunistiske partis magtmonopol.

Sikkerhedsvagterne paa de kinesiske virksomheder ( hvad enten de ejes af kinesere eller udlaendinge ) er helt sikkert under kommunistpartiets kontrol og skal modvirke hvad regimet opfatter som oproerstendenser.

Kina er med sine over 1 mia mennesker og teknologiske udvikling verdens oekonomiske og militaere supermagt nr 1 om 15 - 20 aar - og det bliver naeppe en demokratisk supermagt. Og det maa vi vist bare se i oejnene ligemeget hvad vi synes.

Maaske skal vi affinde os med, at vestlige ideer om frihed, ligestilling , menneskerettigheder o s v ikke finder anvendelse i stoerste delen af verden - det er surt.

Robert,
værre endnu - vestlige demokratiske ideer trives heller ikke i vesten. Det er blot en ca. hundrede års periode, hvor det ser sådan ud. Uden kolonialisme - direkte som i den første halvdel ad det 20. århundrede eller økonomisk kolonialisme via IMF som nu ville det slet ikke være muligt at opretholde den velstand der i hvert fald indtil videre har hersket i vesten, og som lige så stille har været i stand til at borterodere ethvert virkeligt demokrati og overlade det til de corporate massemedier at formidle information og meningsdannelse. Det meste af verden har altid været feudal på en eller anden facon, og er lige så stille ved at blive det igen.

Peter Henriksen

Mærsk har et ledelsesmæssigt problem, som Mærsk bør løse.
Det konspiratoriske er for useriøst.

Lars Peter Simonsen

Måske er det på tide at få en klar definition på, måske ligefrem en kanon om Rettidig Omhu.
Mærsk er i øvrigt ikke kendt for godt samarbejde med fagforeninger

Andreas Trägårdh

Sådan er tilstandene jo også blevet her i Danmark, især for ufaglærte og indvandrerne.
Arbejder bevægelsen med dens fagbevægelser, frie, kollektive uddannelses platforme og sygesikring er blevet slagtet af den nu værende regering og den historisk uansvarlige økonomiske politik. Feudalsamfundet og stavnsbåndet er faktisk blevet genindført i danmark, under V.K.O's ledelse.

Søren Kristensen

Mon ikke de kinesiske ledere, trods alt, har en erkendt interesse i at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på landets virksomheder, ligesom de allerede erkender behovet for et bedre fysisk miljø og mon ikke Maersk, i den henseende, er med til at sætte og inspirere til nye fornuftige standarder, inden for rimelighedens (dvs. mulighedernes) grænser selvfølgelig. Det tror jeg de er.