Læsetid: 5 min.

Asylansøgere træder ud af offerrollen

Asylansøgere lever isoleret i fattigdom i lejre langt væk fra en dansk hverdag. De må ikke arbejde eller uddanne sig, og derfor bliver de ufrivilligt handlingslammede klienter, som staten må tage sig af. Nu er en gruppe asylansøgere, kunstnere og studerende gået sammen om at skabe et kulturhus, hvor asylansøgere kan møde andre mennesker og vise, at de ikke bare er hjælpeløse ofre
Georgiske Erik Jakubjan i et tankefuldt øjeblik i kulturcenteret Trampolinhuset i Peder Skramsgade bag Charlottenborg, hvis kunstakademi også er med i projektet. Her kan afviste asylansøgere og danskere mødes og arbejde på fælles projekter.

Georgiske Erik Jakubjan i et tankefuldt øjeblik i kulturcenteret Trampolinhuset i Peder Skramsgade bag Charlottenborg, hvis kunstakademi også er med i projektet. Her kan afviste asylansøgere og danskere mødes og arbejde på fælles projekter.

Pelle Rink

10. marts 2009

"Hvor mange penge bruger du på en uge?," spørger Nabil Darwish og retter kameraet mod sine nye danske venner.

800 kr., 2.000 kr., 1.000 kr., lyder svarene.

"Hvor mange penge bruger du selv?" lyder modspørgsmålet.

"Ingen," svarer Nabil Darwish og smiler.

Filmen om penge er projiceret op på væggen og kører i sløjfe, mens lyshårede, mørkhårede, tørklædeklædte og rastafari-flettede mennesker snor sig rundt i de små tætbefolkede lokaler. Klagende arabisk sang lyder fra scenen, og duften af specialbrygget eritreansk kaffe spreder sig fra cafeen.

Det er åbningsaften for det nye kulturcenter Trampolinhuset i centrum af København, og på alle poster arbejder asylansøgere aktivt, for Trampolinhuset er deres sted, og deres mulighed for at fortælle om sig selv og mødes med det samfund, de så gerne vil være en del af.

Midt i lokalet står Nabil Darwish og ser på sin egen film. Han er 34 år og afvist irakisk asylansøger. Han lever i Danmark på sjette år, og for at skulle fremme hans motivation for at rejse tilbage får han ikke længere penge at leve for, men til gengæld kost og logi i asylcenter Sandholm.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Svennevig

Jeg bliver så glad, når jeg læser artiklen fordi det kun bekræfter mit eget indtryk af Trampolinhuset.
Jeg følte samme lethed, da jeg overværede lanceringen af ideen om det nye blad forleden, og også den samme smittende glæde da jeg slog et smut forbi den anden aften og oplevede hvordan alle dansede og sang og vred sig til fremmede rytmer, mens smil og latter gjaldede rundt i trampolinen.
Det gav mig virkelig lyst til at hoppe, og forsøge at se hvor højt trampolinhuset kunne løfte mig op.
Jeg tror, at alle andre havde det på samme måde.
Tillykke med det flotte initiativ!! Godt gået.
Mange hilsner
Michael Svennevig

Travis Malmzon

Hvor er det dog befriende at der er nogen mennesker som ikke bliver ved med at gøre deres liv så elendigt som muligt, i håb om at vække medynk.

Det er uværdigt, og kontraproduktivt.

Det viser sig jo hver gang at man prøver at smide velfungerende mennesker ud, så bliver lokalsamfundene edderspændt rasende.

Det lukker simpelt luften ud af DF's fordomme.

Samtidigt svækker det naturligvis argumentet om at alt er samfundets skyld, men det tager jeg gerne med.

pøj-pøj herfra.

Patricia Brander

Mis Information?
Jeg har nogle kommentarer til Emil Rottbølls artikel

Jeg synes at Trampolinhuset er et godt initiative og jeg håber det lykkedes at skabe bedre kontakt mellem asylansøgere og danskere. Der er også brug for et værested / kulturhus, hvor asylansøgere kan lave aktiviteter uden for asylcentrene. Men jeg mener at dem bag Trampolinehuset gøre asylansøgeres sag et bjørnetjenste ved at give mis-information om asylansøgeres situation og nuværende muligheder. Desuden undrer det mig at Dagbladet Information ikke har undersøgt nærmere hvad der blev fortalt; det viser en mangel på journalistik. Jeg fremæver to eksemplar.

Det er forkert at asylansøgere ”må ikke lærer dansk”. Det må de gerne, men det er et begrænset tilbud udlændingeservice betaler for. Fx. til ansylansøgere som har børn der går i skole og dem der der skal tage en undannelse der foregår på dansk fx i frisørskolen. Der er mange asylansøgere der går lovligt til dansk undervisning i centrene og andre steder.

Dagbladet Information skriver at ”de må ikke uddanne sig”, som om det er et faktum. Det er forkert. Der er mange asylansøgere der uddanner sig. Røde Kors Huset på Frederiksberg er fuld af asylansøgere fra kl. 08.15 til 15.45 mandag til fredag på kurser i bl.a. alfabetisering, dansk, engelsk og PC kørekort. Jeg kender asylansøgere, som går på tekniske skole, universitetet og på IT kurser hos microsoft.

Der er allerede mange individer og organisationer der knokler for asylansøgeres rettigheder og et bedre liv – og at der er et initiativ til kun kan gavne asylansøgere. Men vi er alle nødt til at blive vel informerede, og at tage agt ikke at skabe misledende billeder af asyllivet i medierne. Det underminerer alle af os og vores arbejde i vores fælles formål. Mis – information i artiklen formindsker troværdighed i såvel Trampolinhus projekt og Dagbladet Information.

Christian Cuomo Coppola

Patricia Brander:

Jeg må lige tage Information i forsvar her - Emil Rotbøll påstår ikke, at asylansøgere generelt ikke må lære dansk. Der er tale om en udtalelse fra Nabil Darwish, som muligvis vedrører hans egen og andres situation. Som du selv beskriver forholdene, lader du selv til at mene, at ikke alle har mulighed for at lære dansk, og Nabil Darwish' udtalelse handler vel netop om den del af asylansøgerne, som ikke har den mulighed. Andet påstås hvert fald ikke, så kritikken er for mig at se uberettiget.

Hvad angår uddannelse: ja, asylansøgere må gerne lære noget, men må de uddanne sig? Jeg må indrømme, at jeg ikke kender nok til reglerne for voksne asylansøgere, men jeg ved i hvert fald, at børnene - selv om de går i skole - ikke har ret til f.eks. at få en afgangseksamen. Har de voksne ret til en uddannelse på papiret?

Mvh

Emil Rottbøll

Patricia

Selvfølgelig krydstjekker jeg med andre kilder, om de informationer, jeg får, er korrekte.

Nabil Darwish må ikke lære dansk, og det samme gælder for alle andre afviste asylansøgere.
Han får ingen penge, men det er der andre, der gør.

Fokus i artiklen er ikke at beskrive forholdene for asylansøgere. Det er at beskrive, hvad de selv gør for at forbedre deres situation.

Jeg vil godt medgive, at sætningen i underrubrikken om, at 'de ikke må uddanne sig', er misvisende, for f.eks. får Nabil Darwish engelsk-undervisning. Men han og mange andre har ikke mulighed for at tage en egentlig uddannelse, møde danske studerende og integrere sig i samfundet.

Læs om mere asylansøgeres vilkår her:
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/asyl/asylansoegernes_vilkaar/asyla...