Nyhed
Læsetid: 3 min.

Barsk bandepakke fra regeringen

Regeringen fordobler straframmerne for voldskriminalitet og overtrædelse af våbenloven ved bandeopgør. Det gælder blandt andet drab og røveri
Politiet får mulighed for at efterforske mere effektivt, og det bliver lettere at varetægts-fængsle bandemedlemmer i våbensager.

Politiet får mulighed for at efterforske mere effektivt, og det bliver lettere at varetægts-fængsle bandemedlemmer i våbensager.

Teitur Johansson

Indland
5. marts 2009

Det koster fremover dobbelt straf at begå voldskriminalitet og bryde våbenloven ved bandeopgør. Det fremgår af regeringens bandepakke, som er "barsk", siger justitsminister Brian Mikkelsen (K), der i går fremlagde pakken. Den skal hastebehandles og vedtages i foråret af Folketinget.

Han betegner bandekrigen som "uholdbar og uacceptabel".

Det bliver lettere at udvise udlændinge, ligesom straffen fordobles for at påvirke vidner og tredobles for at hindre redningsfolk og ambulancefolk i at udføre deres arbejde, forklarer justitsministeren.

"Det vil vi sætte en stopper for med en hård og kontant plan. Der er brug for ekstraordinære skridt, så dem tager vi nu. Vi lancerer en barsk pakke. Nok barskere, end vi har gjort før fra regeringens side," siger Brian Mikkelsen.

Pakken skal sikre, at rockere og indvandrere ikke får et øjebliks ro. Politiet i København får flere ressourcer til at forfølge dem efter aftale med Københavns Politi-direktør, Hanne Bech Hansen, og rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg. Desuden drøftes finansieringen med finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), oplyser justitsministeren.

Straffen for grov vold fordobles til tre års fængsel, mens drab ved bandeopgør stiger til fængsel på livstid. Ulovlig våbenbesiddelse fordobles til et års fængsel, som fordobles ved gentagelse, siger han.

"Vi vil have disse kriminelle væk fra gaderne," siger Brian Mikkelsen.

Hårdere straffe

Trusler mod vidner koster fremover dobbelt så lang straf. Desuden hæves straffen fra fire til seks års fængsel for at besidde skydevåben, ligesom straffen skærpes for våben i hjemmet. Kriminelle udlændinge skal lettere kunne udvises for bandekriminalitet, hvis de f.eks. får ubetinget frihedsstraf for ulovlige våben, forklarer justitsministeren.

Kriminelle, som generer redningsfolks arbejde, som det er sket på Nørrebro og Københavns Vestegn, får tredoblet straffen til halvandet års fængsel. Straffen fordobles, hvis man bruger vold imod rednings- eller ambulancefolk, foreslår regeringen.

Politiet kan efterforske mere effektivt. Det bliver lettere at varetægtsfængsle bandemedlemmer i våben-sager, ligesom politiet nemmere kan aflytte mistænktes telefoner gennem en dommerkendelse, som går på personen - uanset hvilke mobil- eller fastnettelefoner, den mistænkte anvender, forklarer Brian Mikkelsen.

"Vi vil have stoppet rekrutteringen til banderne. Derfor intensiverer vi 'Al Capone-metoden'," siger justitsministeren, som i næste uge mødes med skatteminister Kristian Jensen (V).

Samme metode anvendte myndighederne i kampen mod rockerne under 90'ernes krig mellem Hells Angels og Bandidos.

"Væk med deres penge. Væk med deres dyre ejendomme, så vi demonstrerer over for deres lillebrødre, som rekrutteres til deres bander og rockermiljøer, at vi fanger dem hvor som helst og når som helst, uanset hvilken kriminalitet de laver," siger justitsministeren.

'Straks-forbud'

Der indføres et 'straks-forbud' mod at opholde sig op til 500 meter fra et område. Det skal stoppe indvandrere, som kropsvisiterer og overvåger forbipasserende på Nørrebro. Det koster fængsel første gang at bryde politiets forbud, forklarer Brian Mikkelsen.

Regeringen vil oprette banderåd i alle større danske byer, så fædregrupper og andre kan være med til at forebygge kriminalitet. Politidirektørerne skal møde socialarbejdere, skoler, kommuner og fædregrupper, påpeger han. TV-overvågningen skal måske styrkes på offentlige områder som Blågårds Plads. Det vil regeringen drøfte med politiet, forklarer justitsministeren.

Socialdemokraterne støtter intentionerne i regeringens bandeplan, siger partiets retsordfører, Karen Hækkerup.

"Vi har længe krævet en samlet plan mod banderne. Det undrer mig, at justitsminister Brian Mikkelsen først reagerer nu, men bedre sent end aldrig. Det er helt uacceptabelt, at København er omdannet til et skydetelt," siger Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Dansk Folkeparti støtter regeringens bandepakke, men efterlyser genindført kontrol ved den dansk-tyske grænse for at stoppe omfattende våbenimport. Det siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup. Han glæder sig over fordoblede straframmer for bandekriminalitet, men ønsker præcisering i lovteksten, så dommerne idømmer strenge straffe, siger Peter Skaarup, som ønsker kollektiv straf for bandekriminalitet.

Villy Søvndal (SF) bakker op om regeringens forslag til en bandepakke, som skærper straffene på en lang række områder.

"Det er godt, at regeringen endelig reagerer. Det har vi efterlyst, for det er fuldstændig skudt i hovedet med den situationen, vi har i øjeblikket," siger Villy Søvndal, som dog ikke vil kommentere på, om de skærpede straffe, som regeringen lægger op til, er for hårde eller bløde.

"Generelt er vi enige i hårdere straffe over for våben, men om hver enkelt skærpelse af straffen rammer lige som den skal, det er det, vi skal bruge lovgivningsperioden til at finde ud af," forklarer SF-formanden.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det koster fremover dobbelt straf at begå voldskriminalitet og bryde våbenloven ved bandeopgør."

Jeg tror at de har et stort lykkehjul i justitsministeriet, og hver gang der sker opsigtsvækkende kriminalitet der giver genlyd i medierne sætter de gang i lykkehjulet.

Når lykkehjulet standser, kan ministeren og embedsmændene så se om den nuværende strafferamme skal fordobles, tredobles eller om
der skal indføres dødstraf. Der er også et felt med sjældne og eksotiske straffe som kesmepelvis hjul og stejle.

Jeg kan ikke vide om det foregår præcis på denne måde, men det må være klart for enhver, at den kontinuerlige forhøjelse af straffe for stort set alle former for kriminalitet (undtagen den nålestribede) ikke involverer nogen form for tankevirksomhed eller faglig viden om kriminalitet.

Nej, nej, Per Thomson ved du nu hvad, det er simpelthen god VK politik at forbyde sig ud af problemerne, og er det allerede forbudt, jamen, så forhøjer de bare strafferammen.

Alle ved jo at det hjælper ! Befolkningen har stemt på dem ... tre gange, så befolkningen er overbevist.

Problemerne er løst ! Bandekrigene ER holdt op ... har du så forstået det ?

Nå spøg tilside. Sandheden er jo desværre nok, at regeringen er helt og aldeles ligeglade med tilstandende på Nørrebro og lignende steder.

Hvem er det egentlig, der bor derinde, ikke sandt ? Kan de ikke bare se at blive rige og flytte et andet sted hen, ikke også ? Og kan de ikke det, så må de da også selv om det !

Kig på Rasmussens forbillede : USA !

Som jeg nævnte i en anden tråd (http://www.information.dk/184188?page=2):

"Det hele handler jo ikke - politisk set - om at få mindre kriminalitet, men om at få flere stemmer.

En konstant stigning i vold på forsiderne af formiddagsbladene, skræmmer naturligvis mange ubeslutsomme vælgere (ikke Niels B. Larsen, - han har altid gået ind for voldelig afstraffelse ;-) over til højrefløjen. Det giver basis for at udvide politistyrken og de private sikekrhedstjenester - hvilket ikke bare giverflere vælgere, men også flere agitatorer til højrefløjen.

Og bedst af alt, så kan politiet læne sig tilbage og slappe af, for jo mindre de laver, jo flere kriminelle og jo flere penge får de.

Nydeligt kredsløb!"

Og videre:

"Nåh-jo: og så glemte jeg selvfølgelig fængselsvæsenet: det går selvfølgelig som i USA, hvor det bliver en industri, som kan levere varer produceret til "orientalske lønninger", og det bedste er naturligvis, at de stadig kan stemples "Made in Denmark", når de eksporteres ;-)"

Bjørn Herring

Jeg har boet mange steder i Danmark, og jeg husker Nørrebro som det fedeste sted overhovedet.

Efter min mening bør man åbne Christiania for hashhandel igen. Det var jo temmelig forudsigeligt at den ville blive spredt i og med lukningen.
Eller - man kunne jo legalisere.

Det var hvad man gjorde med alkohol i USA da forbuddet truede statens legitimitet. I øvrigt anført af republikanske kvinder der havde modet til at se virkeligheden i øjnene.

Så kan man jo blot behandle misbrugerne. De er der jo alligevel.

Men med en justitsminister der hedder Brian er dette nok ikke synderligt sandsynligt. Skal man tro hans udsagn er han også psykiater i og med at han bestemt véd at bandemedlemmerne er ligeglade med menneskeliv.

Når man ser på den eskalerende bandekonflikt og den dertil eskalerende politikerretorik har en egentlig løsning lange udsigter.

Niels-Holger Nielsen

Johan Olsen fra magtens korridorer har denne kommentar til miseren på P1:
http://www.dr.dk/P1/Kanten/Udsendelser/2009/03/04120438.htm
Så er det sagt.

Michael Skaarup

Guldkorn fra Brian Mikkelsen

"Vi vil have disse kriminelle væk fra gaderne," - Er det bare mig, eller siger dette udsagn uendeligt meget om Brian. Altså så længe man ikke kan se banderne på gaden eller på forsiden af formiddagsaviserne, så er problemet løst...

Fut-fut Brian, toget kører

"Vi vil have stoppet rekrutteringen til banderne. Derfor intensiverer vi 'Al Capone-metoden' -
Hmm. det eneste Al capone, er kendt for er netop at han tjente en afsindig formue, på et tåbelig alkoholforbud, der med et kriminaliseret alle normale mennesker.
Det er jo en fantastik parallel af drage.. Altså forholdet imellem et fåkt op alkoholforbud og en fåkt hash-forbud, skaber den samme grobund, for at organiseret kriminalitet kan tjene store formuer på lortet.

Brian, har virkelig fat i en ende. spørgsmålet, er bare om det den rigtige ende.

For helvede, hvorfor er den mand så DUM....

Det hedder ikke Al Capone metoden, medmindre man havde svært ved klasseskiftet fra 3. til 4. klasse.
Den korrekte benævnelse, burde være Elinot Ness metoden, da det var hans metode, der knække Al-capone alkoholforbudsbaseret kriminalitetsimperium.

Michael Skaarup:

"For helvede, hvorfor er den mand så DUM.... "

Det er der en enkel og naturlig forklaring på.

Da Bent Bendtsen var formand blev, der nemlig indført en regel om at medlemmer af de Det Konservative Folkepartis folketingsgruppe ikke må have en IQ over 95. (Der er dog blevet givet dispensation til Honey Gedelår og Per Stiv Øller)...

jens peter hansen

Per Thomsen hvis din IQ svarer til dit diskussionsniveau, er du den fødte kandidat til det Konservative Folkeparti.

Christian De Coninck Lucas

Eskalering. Det er hvad Brian Mikkelsen lægger op til. Ingen undersøgelse af hvordan hård narko og våben kommer ind i landetelle roplæg tilm forebyggende socialt arbejde. Ikke så godt. Md mindre man altså har brug for at danskerne, mod deres vilje, siger ja tak til politistat, private sikkerhedsfirmaer og fængsler. Denne bane er katastrofal, men giver omsætning. Det var derfor Geroge HW Bush førte straffe - og narkopolitik som han gjorde, og resultatet er 2.3 millioner mennesker bag tremmer.

This could get ugly...

Jens Thorning

Right - den mest åndssvage konspirationsteori må vist være, at VKO har planlagt at gøre Danmmark lige så kriminalitetsplaget som USA, hvor næsten alle indvandrere er permanent i fængsel. Det skulle være endnu et, omend ejendommeligt, led i Foghs tilbagebetaling af Æresgælden, men mest en sikkerhed for, at Europa ikke igen truer med at overhale i USA i den ædle kappestrid om at blive Verdens nr. 1. Second place just won't do! Jeg tror selv på teorien. Så kender borgerlige alligevel begrebet International Solidaritet! (ikke ironi).