Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bedre muligheder for overarbejde kan afhjælpe lægemangel

Problemer med lange ventelister og mangel på læger på offentlige sygehuse kan afhjælpes med mere attraktive muligheder for ekstraarbejde. Det ville få færre læger til at søge over i det private, mener Overlægeforeningen
Indland
6. marts 2009

Giv lægerne bedre muligheder for at arbejde over i det offentlige hospitalsvæsen, så vil problemet med lange ventelister og lægemangel i det offentlige blive løst. Sådan lyder budskabet fra Overlægeforeningen.

"Hvis man åbnede mere op for, at overlæger kunne lave ekstraarbejde i det offentlige, ville man kunne løse en del af manglen på læger på offentlige sygehuse," siger Mogens Stubkjær Hüttel, næstformand i Overlægeforeningen.

Han mener, at det er spild af penge, når det offentlige bruger store summer på behandling af patienter på privathospitaler.

"I stedet burde man bruger de midler på at indføre bedre muligheder for at lønne overlæger for ekstraarbejde i det offentlige," siger han.

Ifølge de offentligt ansattes overlægers overenskomst skal en overlæges arbejdstid tilrettelægges således, at den "ikke væsentlig overstiger 37 timer pr. uge".

"Mange læger vil gerne arbejde mere end 37 timer om ugen. Og når de ikke har mulighed for at gøre det i det offentlige, så søger de over i det private," siger han.

Udbredt bijobberi

For Per Schwalbe betød de lange ventelister på Rigshospitalets ortopædkirurgiske afdeling, at han i mere end to år måtte vente på en rygoperation, før han til sidst blev henvist til et privathospital.

Her blev han mødt af den samme overlæge, der skulle have opereret ham i det offentlige sygehusvæsen. Bijobberi er ganske udbredt blandt Rigshospitalets overlæger på ortopædkirurgisk afdeling, hvor otte ud af de 13 overlæger også er ansat på et privathospital eller privatklinik.

Afdelingen mangler p.t. at besætte fire lægestillinger, ligesom der mangler operationssygeplejersker, og derfor køres der på nedsat blus, forklarer klinikchefen, Jens Retpen.

Alligevel har afdelingen ifølge chefkonsulent i Rigshospitalets personaleafdeling, Helle Pedersen, ingen aftaler om ekstraarbejde for overlæger.

"Med de høje lønninger vælger lægerne ofte at lægge deres ekstra arbejdstimer i det private," siger hun.

Formand for regionerne, der administrerer de offentlige sygehuse, Bent Hansen (S), mener ikke, at det er muligt at matche de høje lønninger på privathospitalerne.

"Hvis vi giver alle ret til overarbejde, ville pengene fosse ud. Den ubehagelige kendsgerning er jo, at budgetterne ikke er uendelige. Så vi er nødt til at prioritere, hvor vi får mest ud af pengene. Og vi kan alligevel ikke honorere de skyhøje takster, som der gives på privatklinikkerne," siger han.

Patientkontakt

At overlæger søger over i det private, skyldes dog ikke kun lønnen, understreger Mogens Stubkjær Hüttel.

"Det handler også om de vilkår, som man arbejder under. I det private skal de ikke bruge så meget tid på ikke-lægeligt arbejde. Her får de lov til at lave det, de bedst kan lide - nemlig patientkontakt," siger han.

Det er man også meget bevidst om på Rigshospitalet: "Når vi ikke kan konkurrere på lønnen, så forsøger vi at fastholde lægerne med kurser, uddannelse og forskningsmuligheder. For i det offentlige er det jo oftest det faglige miljø, der trækker," siger Helle Pedersen.

Sundhedsøkonom ved Dansk Sundhedsinstitut Jakob Kjellberg er ikke enig i, at det er en løsning at åbne op for højere lønninger for ekstraarbejde.

"Ofte er det billigere at lægge operationer ud i det private, end at åbne op for løn for al overarbejde. Man kan jo godt forestille sig, at der er mange overlæger, der i dag reelt lægger mere end 37 timer om ugen på de offentlige hospitaler, som så ville begynde at fakturere for overarbejde," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skal det nu være argumentet? At fordi vi på nuværende tidspunkt ikke fakturerer overarbejde i det offentlige, så skal vi heller ikke gøre det fremover? Eller med andre ord; lige nu får vi en lille smule frihjul af lægerne - så det skal vi ikke ændre på.
Det forekommer mig at være en mystisk måde at opfatte tingene.
Derudover har debatten om ventelister, bijobberi og sundhedsforsikringer de sidste par uger, efterhånden tegnet et grelt billede af sundhedsvæsenet; men naturligvis er det "ofte [..] billigere at lægge operationer ud i det private" - et spørgsmål der bare ikke besvares er så, om den opererede person så også var den, der havde størst behov.

men! - at det er billigere at lægge en operation ud på et privathospital, skyldes stadig kun én ting: - nemlig at privathospitalerne kun tager alt det lukrative hospitalsarbejde, og overlader det tunge arbejde til de offentlige sygehuse!

Og hvis hospitalerne kan være nødt til at sende patienter ud til privathospitaler, så er det jo en konklusion som hospitalerne meddeler os: og hospitalerne ledes som bekendt af læger, der selv er en del af problemet med lægemangel, fordi de hellere vil arbejde som administratorer, end at bruge den uddannelse de har fået, og som ofte har personlige interesser udenfor det offentlige sundhedssystem.

Er der mangel på læger i det offentlige, så er der kun en løsning: giv dem mere i løn. Jeg kan ikke se at der skulle være forskel på at betale markedsprisen for en læge, og at betale markedsprisen for en eller anden dyr, avanceret medicin: har vi brug for lægen eller medicinen, så skal pengene bare findes.