Læsetid: 3 min.

Direktøren: 'Ingen problemer med ytringsfrihed'

Direktør Henrik Sandbech mener ikke, at sagen om Mette Jensen handler om ytringsfrihed. Hun havde misbrugt mailsystemet og efterfølgende brugt den ’illegitime’ viden – derfor ville han give hende en advarsel
9. marts 2009

Direktør for Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), Henrik Sandbech, er en mand, der slår hårdt ned på misbrug af det interne mail-system:

"Når nogen misbruger systemet, så skrider jeg naturligvis ind. Længere er den sådan set ikke," siger Henrik Sandbech.

Den kontante holdning mærkede seniorforsker Mette Jensen og fire kolleger tydeligt i efteråret. De blev nemlig kaldt til samtale og fik at vide, at der ville komme en anmærkning i deres personalemapper, fordi de havde sendt et spørgsmål ud til kollegerne på den interne mail. Spørgsmålet var, hvorvidt de syntes, at Cheminova fortsat skulle producere et giftigt sprøjtemiddel, som er forbudt i EU og sælge det til Brasilien. Aarhus Universitet, som DMU siden 2007 har hørt under, har aktiemajoriteten i Cheminova, og derfor er sagen prekær. Men ledelsens reaktion har intet med ytringsfrihed at gøre, understreger Henrik Sandbech:

"Jeg vil skride ind uanset om det handler om Cheminova, eller om det handler om salg af honning. Det er ikke det, mailsystemet er indrettet til," siger han.

Ytringsfrihed

140 forskere svarede på mailen, og Mette Jensen valgte at skrive et åbent brev til rektor Lauritz B. Holm-Nielsen, hvori hun brugte tallene fra sin rundspørge. Fem minutter efter blev hun kaldt til samtale af Henrik Sandbech - og senere fik hun en forvarsel til en advarsel - hvilket vil sige en fyringstrussel.

"Det er almindelig procedure," siger Henrik Sandbech.

- Er det almindelig procedure, at hvis man giver sin holdning til kende, så får man en advarsel?

"Nej, hvis man bryder reglerne. Og gør det gentagne gange, så får det en konsekvens.

- Først havde hun misbrugt mailsystemet. Så havde hun skrevet et åbent brev. Så det er vel ikke det samme, hun har gjort to gange?

"Hvis man misbruger mailsystemet og får det at vide. Og man så efterfølgende negligerer, at man er kommet i besiddelse af data på en illegitim måde, så må det have en konsekvens. Man kan jo ikke bruge de oplsyninger."

Sagen sluttede med, at ledelsen trak advarslen tilbage. Forinden havde DJØF i et høringssvar i skarpe vendinger kritiseret DMU-ledelsen for at knægte Mette Jensens ytringsfrihed. Den officielle forklaring på, at advarslen blev trukket tilbage var, at Mette Jensen havde ændret en enkelt formulering i det endelige brev - og tydeliggjort at det var hendes personlige holdning, hun udtrykte

- Har du tænkt over, hvilken effekt det kan have, når man truer med advarsler og kalder folk til samtaler?

"Nu må du styre dig. Den pågældende medarbejder havde én gang fået at vide, at det ikke var acceptabelt at bryde reglerne. Så hvis den pågældende medarbejder gentager det, så bliver ledelsen da nødt til at være konsekvent."

- Hvordan synes du ytringsfriheden har på DMU?

"Den har det fint. Vi lever af at være kritiske."

Fortid

Henrik Sandbech har tidligere stået bag kontroversielle udtalelser, når det kommer til ytringsfriheden på universiteterne. Før universitetsfusionerne i 2007 deltog han i debatten, som netop handlede om, hvorvidt sektorforskningsinstitutioner som DMU skulle ind under universiteterne. Da udtalte han følgende til Information:

"To budskaber fra ét universitet giver selvfølgelig ikke mening. Og der har universiteterne haft mange frihedsgrader og været for slappe."

Henrik Sandbech afviser, at citatet afspejler hans holdning i dag:

"Citatet er taget ud af en sammenhæng. Siden er jeg blevet en del af et universitet."

- Så du mener det ikke?

"Der kan være forskellige meninger om det her. Men to forskellige holdninger på DMU mener jeg i hvert fald ikke, man kan have."

- Men man kan godt have to divergerende holdninger på et universitet?

"Ja."

- Det er så det modsatte af, hvad du sagde før universitetsfusionerne?

"Ja, det er fuldstændig korrekt."

- Så du har ændret holdning?

"Ja. Man bliver jo klogere."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu