Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dumpekarakter til forsvarskommissionen

Fuldstændig værdiløs.’ ’Grotesk.’ ’Brandærgerlig’. ’Uprioriteret’. Kritikken hagler ned over forsvarskommissionens rapport, der blev fremlagt i går
Indland
27. marts 2009

Selv om et stigende antal danske soldater vender hjem fra krig i en kiste draperet med Dannebrog, skal Danmark fortsat yde militært bidrag til langvarige internationale operationer. Sådan lød hovedkonklusionen i forsvarskommissionens rapport om fremtidens forsvar, som blev fremlagt i går.

Men derudover indeholder rapporten ikke noget nyt, der er værd at skrive hjem om, lyder kritikken. Kommissionen har hverken taget stilling til antallet af kampfly, værnepligtens fremtid, behovet for tre værn, eller om forsvarets budget fortsat skal være på små 20 mia. kroner.

Derfor var det spild af ressourcer at sætte eksperter, forsvarets chefer, politikere og topembedsmænd sammen og endda betale 11,5 millioner for det, når der ikke kom andet end en tynd kop te ud af det. Det mener bl.a. forfatter til bogen Det danske Pearl Harbour om forsvarets krise Lars Møller, der kalder den "fuldstændig værdiløs":

"Man kunne godt have forlangt, at kommissionen tog stilling til noget af det, de blev bedt om. Men de har ikke ville rode sig ind i noget - de har overhovedet ikke prioriteret. Det er jo grotesk," lyder hans kritik.

Kommissionen burde have foreslået nævneværdigt flere penge eller prioriteret mellem de forskellige indsatser, mener Lars Møller.

Skær eller ryst op

"Enten skal man vælge at fortsætte engagementet i Afghanistan, eller også skal man lægge vægt på Søværnet. Så skal Flyvevåbnet støtte den ene operation. Nu har man i stedet sat sig imellem to stole," siger Lars Møller og hentyder til, at man bevarer alle tre værn, men samtidig lægger op til besparelser i Hæren, som kæmper i Helmand i Afghanistan.

Han understreger, at man da også kan vælge at fortsætte med alle tre værn, "men så kræver det et ekstra trecifret milliardbeløb," lyder hans vurdering.

Politikerne på Christiansborg skal nu strikke et forsvarsforlig sammen for 2010-2014 med afsæt i kommissionens rapport. Alle partier pånær Enhedslisten stiller sig positivt over for Kommissionens forslag. Og det vidner om, at rapporten er formuleret uden seriøst indhold, mener forsker på Dansk Institut for Militære Studier Henrik Breitenbauch:

"De meget få forbehold fra partierne er direkte tegn på brede formuleringer, der ikke siger ret meget. Spørgsmålet er nu, hvorfor kommissionen overhovedet blev nedsat?" spørger han retorisk.

Breitenbauch mener, at kommissionen har forspildt en god mulighed for at diskutere forsvarets fremtid i dybden.

"Det er brandærgerligt, at man ikke har benyttet den mulighed, man har haft ved at have så mange fagpersoner mm. samlet. Man har udskudt prioriteringerne til de politiske forhandlinger, og det er ærgerligt," siger han.

Dårligere forsvar

Henrik Breitenbauch stiller spørgsmålstegn ved, om Forsvarskommissionen overhovedet har levet op til kommissoriets krav om F-16- flyenes fremtid.

"De lever knap op til målsætningen, for de kommer ikke med noget klart beslutningsgrundlag. De burde være tvunget til at lave systematiske overvejelser om, hvordan det samlede danske luftforsvar skal se ud i fremtiden."

Også den sikkerhedspolitisk redegørelse burde have været langt bedre, mener Breitenbauch:

"Den er vag. Den skulle have sagt mere om arbejdsdelingen mellem militære og udviklingspolitiske midler, for man kan godt lave udviklingspolitik og samtidig undgå at bruge sikkerhedsvåben," siger han og er ikke i tvivl om konsekvenserne ved rapportens mangler:

"Vi risikerer at få et dårligere forsvar, end vi ellers ville have fået."

Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen ønsker ikke at blande sig for meget, inden de politiske forhandlinger begynder men siger dog i en pressemeddelelse:

"Det er vigtigt for mig, at der er sammenhæng mellem de opgaver, forsvaret bliver pålagt at løse, og de ressourcer, der er til rådighed også fremover."

Både Konstabel- og Korporalforening (HKKF) og Centralforeningen af Stampersonel (CS) ser positivt på udspillet. De mener, udspillet tager fat i nogle væsentlige områder.

"Det eneste, vi savner, er, at man havde nedlagt værnepligten. Men det kan man i et forlig nå endnu, selv om det nok næppe bliver lige med det samme," siger KHHF's formand, Flemming Vinter.

Læs hele rapporten på fmn.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her