Nyhed
Læsetid: 3 min.

Eksperter: Drop forbuddet mod cannabis

Hash kan sagtens gøres lovligt, uden at forbruget stiger, så længe staten regulerer handlen. Det konkluderer et hold internationale eksperter i en ny rapport, som også påpeger, at et fortsat forbud både krænker privatlivets fred og koster kassen
Indland
14. marts 2009

WIEN - Der er langt flere fordele ved at legalisere cannabis end ved at fastholde det forbud, der gælder i de fleste lande i dag. Det konkluderer en ny rapport udarbejdet af internationale eksperter på vegne af The Beckley Foundation.

"Rationalet bag hårde straffe over for personer, der er i besiddelse af hash, er svagt. Lande, der kriminaliserer brugerne, krænker privatlivets fred, øger de sociale skel og koster samfundet dyrt. Derfor er det værd at overveje et alternativ," hedder det i rapporten, der bl.a. er udarbejdet af The Beckley Foundations direktør, Amanda Feilding, professor Robin Room fra University of Melbourne og professor Peter Reuter fra University of Maryland.

De tre gæstede FN's konference for narkobekæmpelse i Wien for at give deres besyv med til udarbejdelsen af en ny global strategi for narkobekæmpelse.

Og eksperterne er ikke i tvivl - forbud mod cannabis har ringe effekt: "Et forbud medfører mange personlige lidelser. Det kan ekskludere en person fra bestemte job og aktiviteter, og frihedsberøvelse kan medføre personlig og familiær ydmygelse. Desuden har forbuddet næsten ingen effekt på forbruget," sagde den australske professor Robin Room på mødet.

Frigivelse under kontrol

Hverken Robin Room eller hans kolleger vurderer, at forbruget af hash vil stige markant, hvis det gøres lovligt. Et argument, modstandere af legalisering ellers ofte anvender.

"Tiltag med mildere straffe eller afkriminalisering er blevet gennemført i mange områder uden at forbruget er steget. Desuden har det med succes forbedret de negative konsekvenser, som et forbud medfører," skriver eksperterne i rapporten.

Det er dog vigtigt at have et bestemt ord in mente, hvis hashen gives fri, understreger de:

"Der er fordele ved at bevæge sig mod legalisering, bare det er reguleret og under streng kontrol."

Og det skal gøres på samme måde, som man regulerer et hvilket som helst andet marked - med beskatning, begrænsninger, oplysning, aldersgrænse og uden for meget markedsføring, lyder rapportens anbefalinger.

"En nation, der ønsker legalisering, bør kigge på erfaringer fra apoteker med recepter og salg af alkohol," sagde Robin Room.

Han og kollegerne har nemlig også undersøgt, hvor stor skade det euforiserende stof kan medføre.

"Det kan gøre fysisk og psykisk skade. Men sammenlignet med andre rusmidler som alkohol og tobak er skadesvirkningen moderat - selv blandt de hyppige brugere," sagde professoren op til flere gange på mødet.

Han understregede, at cannabisbrugere oplever nydelse, en terapeutisk virkning ved at indtage stoffet "og andre fordele," sagde han og tilføjede: "Man kan argumentere for, at det ligefrem kan være godt for helbredet."

Svært at legalisere

Med FN-konventionen Single Convention on Narcotic Drugs fra 1961 blev cannabis underlagt forbud og kontrol. Det blev stadfæstet med en lignende konvention fra 1988. Det gør det svært for FN's medlemslande at frigive hashen uden at få problemer.

Eksperterne foreslår fire forskellige legaliseringsmodeller: Landene kan gøre som i Holland, hvor man har såkaldte coffeeshops med licens til at sælge hash. Landene kan vælge at ignorere konventionerne, men vil i så fald risikere at få det internationale samfund på nakken. Landene kan overholde konventionerne, men tilføje deres egne restriktioner, eller de kan forhandle helt nye konventioner med de øvrige FN-medlemslande.

Uanset hvilken model, det enkelte land måtte vælge at følge, vil det være at foretrække frem for at fastholde et totalforbud, mener eksperterne.

"Den nuværende cannabispolitik skader mange individer og begrænser deres selvstændighed, og så koster den dyrt. Frihedsberøvelsen har tendens til især at diskriminere de ressourcesvage. Den politik, der bliver ført, gør muligvis noget godt, men der mangler bevis for denne påstand."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

Uanset hvad eksperter siger og ved, så handler det om, hvad politikerne tror.

Morten Mørkøre

Reel legalisering og en officiel undskyldning…
til det nepalesiske folk og den hinduistiske kultur.

I Nepal, hvor millioner i 1976, efter krav fra en alkoholfikseret verden og demokratiets vogtere, fik frataget deres tusindårige gamle kulturarv og fremtidige milliard eksportindtægter, var de ikke så heldige. Her fik befolkningen ikke nogen som helst mulighed for, i en demokratisk og åben beslutningsproces, at beslutte rigtigheden og fornuften i noget så drastisk, som det indgreb/overgreb er, at afskrive sig selveste gaven fra ens højt ærede og elskede Gud, og samtidig kriminalisere den marihuanaplante, som igennem årtusinder har/havde skabt fundamentet for kulturen og nationen.

Her http://www.incb.org/e/conv/1971/articles.htm fremgår det klart og tydeligt, at der ud over politikere/ledere der besidder et højere menneskelig og visionært niveau, også mangler en objektiv opdeling af mål og midler for magtanvendelser over for brugere/misbrugere i paletten af de mange forskellige stoffer, som indgår i begrebet narko.

Desværre kan jeg ikke sende et link til en hjemmeside til en af de mange tusinder I Nepal, Indien og verden rundt, som dagligt via ovennævnte deklaration om kriminalisering, forfølgelse, fængslinger, tortur og drab, er/har været udsat for dette, men her kan jeg kun henvise til åbne øjne og forståelse for andre.

Men jeg kan da glæde de konservative og deres omskiftelige håb, danske eksportindtægter samt Carlsberg og disses aktionærer, Novo Nordisk som tager over når Carlsberg slipper og Group4 Security, som er fedtet godt og grundig ind i det beskidte, men givtige amerikanske fængselsvæsen, hvor 100.000ner af marihuanabrugere umenneskeligt er låst inde og disse fængslede blot for dem er lig med en god indtjening, - at verden nok snart er total alkoholiseret og fikseret for de såkaldte VL-grupper og dansk velfærds skyld.

* Services Provided
Prison & Court Services
Electronic monitoring of offenders, Prison and Detention Centre management and Transitional Support Services
http://www.g4s.com/home/g4s_worldwide/united_states.htm

* http://www.dr.dk/magten/index.asp?pageID=gave02&menuID=m_0

*
http://www.dr.dk/nyheder/htm/baggrund/tema2005/magten%20i%20dansk%20erhv...

Steffen Nørkjær

Cannabis er et flere 1000er gammelt rusmiddel og at bekæmpe planten er som at "bekæmpe naturen"
Fri Hash til folket nu!! Elimminer bande krigen !! Frigiv Cannabis nu!!!

Søren Dahse

Det kan ikke bare sagtens ske at forbruget ikke stiger, for forbruget VIL IKKE stige. bare kig på alle de andre steder i verden hvor det er blevet lovliggjort og kun har indført flere penge til samfundet, heriblandt holland og portugal.

så med mindre staten hyrer folk til at uddele hash gratis på gaden 24/7 så vil det aldrig ske