Nyhed
Læsetid: 2 min.

Helikopter-eventyr i Helmand var en fiasko

Forsvarskommissionen vil skrotte forsvarets Fennec-helikoptere efter fiasko i Helmand. Forsvarsminister Gade fastholder, at helikoptere har løst deres opgave
Fennec-helikopterne kommer her til Afghanistan i fly.

Fennec-helikopterne kommer her til Afghanistan i fly.

Indland
26. marts 2009

De fire danske Fennec-helikoptere, som sidste år blev sendt til Helmand-provinsen i Afghanistan for at hjælpe de danske styrker med at spotte Taleban, var en dundrende fiasko.

Det fremgår af et notat, som forsvarsminister Søren Gade netop har afleveret til Folketingets forsvarsudvalg.

Helikopterne skulle bruges til at observere fra luften, når de danske soldater var på patrulje i den grønne zone, men de billeder, som de små helikoptere tog, var af så ringe kvalitet, at man ikke kunne skelne ven fra fjende. Derudover havde helikopterne store problemer med overhoved at lette fra jorden. Deres pansring var så tung, at de ikke kunne flyve størstedelen af dagen og derudover hverken kunne medføre tunge våben eller passagerer.

Forsvarsminister Søren Gade (V) erkender i et følgebrev til forsvarsudvalget, at "det operative produkt... ikke altid..." har stået "... mål med det efterspurgte." Eller sagt på godt dansk; helikopterindsatsen har været en fiasko. Forsvarskommissionen lægger af samme grund op til at droppe Fennec-helikopterne. Det fremgår af et udkast til kommissionsberetning, som Information er i besiddelse af.

Trods den manglende succes i Helmand fastholder både Forsvaret og forsvarsministeren, at det var en god idé at sende Fennec-helikopterne til Afghanistan. Argumentet er, at det har givet flyvevåbnet nyttige erfaringer, som de kan bruge under opgaveløsning i Danmark og som grundlag for at forbedre helikopternes tekniske kunnen.

En tilståelsessag

"Men det var jo slet ikke derfor vi sendte helikopterne af sted" siger SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen. "Helikopterne skulle jo øge de danske soldaters sikkerhed og den opgave har de ikke løst," siger han og undrer sig over, at forsvarsministeren alt i at opfatter udsendelsen af helikopterne som "tilfredsstillende". "Det er en meget særpræget formulering. Helikopterne kunne ikke løse deres opgave, og det har forsvaret nu blankt indrømmet. For mig at se, er det en ren tilståelsessag," siger han og beklager, at forsvarsministeren ikke er mere ærlig med hensyn til fiaskoen. Ifølge notatet har det kostet 30 millioner at sende de fire helikoptere og en flyverstab på 40 mand til Helmand.

Hverken Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, eller De radikales ordfører, Morten Helveg Petersen, vil kommentere sagen, før Forsvars-kommissionens rapport officielt er fremlagt. Der sker i dag til formiddag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Trods den manglende succes i Helmand fastholder både Forsvaret og forsvarsministeren, at det var en god idé at sende Fennec-helikopterne til Afghanistan."

Ja, naturligvis. Der er ikke noget at komme efter...

Lars R. Hansen

Nu har dansk forsvar - af økonomiske årsager - jo ikke andre helikoptere at udsende, hvorfor danske styrker må nøjes med hvad der er råd til og Fennec var ganske givet bedre end ingenting.

Hvordan det?
Hvis man skal bruge en hammer men ikke har en. Er en våd spagetti så bedre end ingenting?

Martin Kaarup

Det er virkelig imponerende, hvordan en ufaglært folkevalgt politiker forsøger at fremstå som ligeværdig opponent til en specialuddannet faggruppe som Forsvarskommissionen.

Det er næsten reglen mere end undtagelsen, at det er muligt og acceptabelt at politikere taler ekspertgrupper imod uden nogen form for sagligt belæg.
Det er alene magtfordelingen mellem aktørerne som gør at politikeren ikke gjort til grin.

Lars R. Hansen

Stig Larsen:"Hvordan det?"

En bedre sammenligning ville være en håndøkse i stedet for en motorsav - håndøksen er billigere i indkøb og vedligeholdelse, men ikke nær så effektiv i industriel skovdrift.

Martin Kaarup:"Det er virkelig imponerende, hvordan en ufaglært folkevalgt politiker forsøger at fremstå som ligeværdig opponent til en specialuddannet faggruppe som Forsvarskommissionen."

Du ved vel, at forsvarskommissionen for hovedparten består af politikere?

Det er vel efterhånden en gammelkendt sandhed, at forsvaret ikke bryder sig om at blive talt imod, og at det derfor skal tales ned, når der sker denne type brølere, hvorfor Gade finder det "tilfredsstillende". Efter den definition af ordet, kan man nok lave temmelig mange bommerter, og stadig klare det "fint".

At helikopterne ikke er lavet til opgaven er én ting, at man ikke har andre, en anden. Men hvis vi sender dem af sted for at yde overvågnings-support, og de ikke kan tage anstændige billeder, så er der sgu nogen, der ikke har haft tænkehatten på i tide.

30-40 mio. er sikkert ikke meget i det store regnskab, men dog ikke matador-penge. Det forekommer mig helt overordnet, at forsvaret bare ikke har helt styr på det med flyvende maskiner; var der ikke noget med nogle helikoptere, der skulle vedligeholdes en djævlens masse også, og så det førerløse fly, Trånfalken, der også bare var et hul at hælde penge i?

Hvornår bliver der taget fat på det her område? Vi betaler allesammen for forsvaret og deres legetøjsindkøb - er det så for meget at forlange, at pengene ikke klattes væk til alt muligt bizart?

Boys and their toys...

Søren Kristensen

Alt andet lige, Martin Kaarup: "Ufaglært" er mig bekendt normalt en tittel der tilkommer folk uden faglig eller videregående uddannesle. Søren Gade er ifølge Folketingets hjemmeside Cand.oecon fra Aarhus Universitet i 1990. Altså burde han kunne styre en indkøbsafdeling.

Lars R. Hansen

Søren Kristensen:"Alt andet lige..."

Dertil er Søren Gade hærofficer af reserven med rang af major, ikke at forglemme.

Jens Thorning

Amerikanernes helikoptere er åbenbart ikke bedre end deres fantasifulde økonomiske teorier. Det er prisen for venskaber - man bliver nødt til at købe hele pakken.

Lars R. Hansen

Jens Thorning,

Det er muligt - i øvrigt er de i artiklen omtalte helikoptere af fransk oprindelse - og virker udmærket i deres oprindeligt tiltænkte funktion, men har som alle andre helikoptere nedsat ydeevne i "high and hot" operationsmiljø.

Et operationsmiljø der ikke var prioriteret da de blev bestilt tilbage i slutningen af 80'erne.

Som vel mest af alt er et argument for, at de aldrig skulle være sendt til Afghanistan til at begynde med. Penge sparet lige der.