Nyhed
Læsetid: 3 min.

K: Goul Andersen er bakspejlsfilosof

Professor Jørgen Goul Andersen fremsatte i går en skarp kritik af regeringens økonomiske politik i de sidste år. Mens K kalder kritikken for bagklogskab, roser oppositionen professoren for at løfte sløret for regeringens årelange forvrængning af dansk økonomis sande tilstand
Indland
11. marts 2009

"Danmark har siden 2006 haft en af de svageste økonomier i EU. Kun midlertidigt høje olieindtægter og pensionsafkast fik dansk økonomi til at se ud som en succes. Når statsministeren og andre ministre alligevel gentagne gange har kaldt dansk økonomi for sund og stærk, har de stukket sig selv og befolkningen blår i øjnene og ikke mindst stillet Danmark dårligere med en forkert økonomisk politik."

Sådan lød kritikken af regeringen i gårsdagens Information fra professor i statskundskab Jørgen Goul Andersen.

Det får nu De Konservative til at gå skarpt i rette med Jørgen Goul Andersen.

Finanspolitisk ordfører Mike Legarth kalder professoren for en bakspejlsfilosof, der pludselig kan gennemskue alle ting, fordi han ser dem i bagklogskabens klare lys

"Danmark udmærker sig ved at have høje olieindtægter, og det er klart, at når man, som Goul Andersen gør det, ser bort fra olieindtægterne, så ser vores økonomi dårligere ud. Men et tilsvarende regnestykke vil man kunne lave for alle lande," siger Mike Legarth.

Lodret uenig

- Men har Goul Andersen ikke ret i, at ekspansiv finanspolitik og afdragsfrie lån var forkert i lyset, af dansk økonomi grundlæggende ikke var særlig stærk?

"Jeg er lodret uenig. For mens oppositionen råbte op om, at vi skulle bruge flere penge, betalte vi af på statsgælden og sparede op til dårligere tider. Så vi nu - i modsætning til andre lande - har råd til bankpakker og en skattereform."

- Statsministeren sagde i februar til Berlingske Tidende, at dansk økonomi er stærk og sund. Er du enig med ham?

"Fuldstændig enig. Finanskrisen får betydelige negative konsekvenser for mange, men grundlæggende set er dansk økonomi sund og stærk og i en gunstigere position end andre lande."

- Også selvom Goul Andersens analyse viser, at væksten i dansk økonomi siden 2006 har været under en fjerdedel af niveauet i resten af EU?

"Ja, og de ting Goul Andersen nu pludselig peger på, at vi ikke skulle have gjort, er rent hypotetiske, for dengang kunne ingen vide, at der ville skylle en finanskrise ind over Danmark udefra. Det er ren bakspejlsfilosofi," lyder det fra Mike Legarth.

Åbenlys forvrængning

Blandt oppositionens partier tager man skarpt afstand fra de hårde ord, som Goul Andersen nu bliver mødt med fra De Konservatives side.

Socialdemokraternes finanspolitiske ordfører, Morten Bødskov, roser Jørgen Goul Andersen for at løfte på de skyklapper som mange har gået rundt med, fordi regeringen igen og igen har kaldt dansk økonomi for sund og stærk.

"Der er jo tale om en helt åbenlys forvrængning af virkeligheden. Som det første land i EU gik Danmark tilbage i 2007 ind i en teknisk recession med faldende vækst. Alligevel talte statsministeren så sent som i sidste efterår om, at det største problem var manglen på hænder," siger Morten Bødskov.

Morten Helveg Petersen, finanspolitisk ordfører i De Radikale, mener på samme måde, at regeringen har lullet sig selv og mange andre i søvn med en bekvem forestilling om, at alt gik, som det skulle, med økonomien. Han kalder på den baggrund regeringens økonomiske politik for "enestående dårlig".

"Eftertiden vil dømme den her regering hårdt, fordi den forsømte at lave de nødvendige reformer i tide, da den havde medvind på konjunkturdelen," siger Morten Helveg Petersen.

'Hvad sagde vi'

Finanspolitisk ordfører i SF, Ole Sohn, tilføjer, at det er helt forkert, når regeringen nu taler om, at kritikken udspringer af bagklogskabens klare lys.

"Desværre er det jo sådan, at mange i dag kan sige: 'Hvad sagde vi'. Tilbage i 2005 pegede vi på, at der ikke var råd til skattelettelser, men regeringen afviste. Det kunne den kun gøre, fordi den levede på ryggen af et internationalt opsving, hvor pengene strømmede ind fra udlandet - helt uafhængigt af regeringens politik," siger Ole Sohn.

Det er først nu, hvor krisen kradser, at regeringen skal til at stå på egne ben i forhold til den økonomiske politik. Konsekvenser af det - vurderer SF's finanspolitiske ordfører - bliver med stor sandsynlighed omfattende besparelser i den offentlige sektor.

Det skyldes ifølge Ole Sohn, at V og K troede opsvinget ville vare for evigt Men siden august har virkeligheden været den, at der er fosset 80 milliarder kroner ud af statskassen. Samtidig har regeringen uddelt ufinansierede skattelettelser, hvilket har undermineret de offentlige finanser.

"Regeringen kan derfor nu kun enten gennemføre massive offentlige besparelser, hvilket jeg også forventer, den gør senest næste år. Den kan naturligvis også vælge at sende regningen videre til de næste generationer. Ingen af delene er ligefrem sund og stærk økonomisk politik," lyder det fra Ole Sohn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Igen igen forsøger regeringen og dennes ordfører at bortforklarer. De Konservatives finanspolitiske ordfører Mike Legarth har ikke ret i sin påstand om bakspejlsfilosofi. De fleste økonomer har hele tiden beskrevet statens overskud , som frembragt ved de stigende oliepriser, et højt afkast på pensionsopsparingen og en stor indtjening på skibsfarten. Ligeledes blev de af Fogh Rasmussen kaldt mørkemænd og bedt om at gå hjem at skrive deres lærebøger om.

Rasmus Nørlem Sørensen

Det var da godt vi ikke fik skrevet lærebøgerne om...

Sjovt nok tog jeg et basiskursus i økonomi for omkring 5 år siden. Her blev det meget nøgternt forklaret, hvordan finansboblerne var ved at udvikle sig - og USA's økonomi, der var baseret på usædvanligt gavmilde låneformer kunne vi allerede her konstatere var en "kolos på lerfødder".

Er der ikke nogen, der kan huske ATTAC's advarsler om spekulation og finansbobler i starten af 2000-tallet? De havde såmænd også en række forslag til, hvordan de kunne modvirkes medens tid var.

Bruno Lundkvist

Bakspejlsfilosi er det ikke; derimod klar tale, der ikke efterlader nogen tvivl om, hvor Danmark er på vej hen. Godt hjulpet på vej af højtlønnede spindoktorer og redaktører på bladsmørerinstitutioner som Jyllands Posten, samt superliberalisterne placeret centralt i Venstre og Cepos, fremturer man med samfundsmodellen udtænkt af Neokonservative Republikanere i USA; en stat der er så lille at den kan druknes i et badekar (udtrykt i NYTimes af en af disse ultra-højrefløjs'tænkere')Cepos' og Venstres vedvarende afmontering af velfærdsstaten, skabt gennem generationer af hårdtarbejdende danske lønmodtagere, øges dagligt. Sygehusene forsvinder, forskningen minimeres, socialt boligbyggeri lemlæstes, biblioteker lukkes, folkeskolen udmanureres osv. Til gengæld øges privathospitalernes tilbud til de rigeste, som nu også skal have hjælp til at betale gennem skattelettelser; underminereing af det solidariske samfund har været og er fortsat Foghs største ambition; med god hjælp fra DF og beklageligvis også de Konservative er denne strategi ved at lykkes. I USA har vælgerne signaleret en helt ny kurs. Det lederskab USA nu langsomt men sikkert er ved at påtage sig, vil uden tvivl manifestere sig i vedvarende forandringer, der fremmer et håb om humanisme, etiske værdier og samarbejde overalt på kloden; dette vil efterlade samfundsnedbrydere og fremmedfjendske demagoger i et håbløst tomrum. Forhåbentlig vil danske vælgere, som de amerikanske, gennemskue 'spinnernes' signalpolitik og foranledige et 'skift' - jo før jo bedre.

Jamen hvordan kan det dog være, at de konservative nu har den holdning ?

Hvem var det nu der var Reform-Forbuds-Lenes forgænger ? Var det Rasmussens Tamme Ekko fra Odense ? Var han konservativ ?

Ja, det var det, og han var faktisk formand for de konservative, selvom der vist ikke var mange, der vidste det. Han var også Vice Statsminister, men det var der vist endnu færre der vidste.

Selv nu synes V og K egentlig det går meget godt. Men ministrene får jo også deres hyre uanset.

Torben Petersen

Den operation Goul andersen har foretaget er underholdende.

AF selskabslovgivningens (for ApS'er og A/S'er) bestemmelser for regnskabsaflæggelse fremgår det, at selskaber i den årlige regnskabsaflæggelsen skal sondre melle ordinære og ekstraordinære indtægter.

Dette skal ske af hensyn til såvel aktionærernes (eller anpartshavernes) og kreditorernes muligerder for at bedømme selskabets status og udvikling,

Et spådant krav findes ikke for statens regnskabsaflæggelse, og hvad Goul Andersen har gjort er blot at overføre dette princip til statens regnskabsaflæggelse.

Goul Andersen viser blot, at havde dette princip været gældende, så havde det fremgået at de gode resultater i høj grad byggede på ekstraordinære indtægter.

Mon ikke disse principper burde stadfæstes ved lov, også at skulle gælde for staten, eller skal vi fremover årligt have private tænketanke eller universiteterne til at "knække nøden"?

Ingen skal komme og sige, at VKO ikke udvikler sig!

Da VKO startede deres kulturrevolution i 2001 med at udrense den del af fagkundskaben, som ikke var loyale overfor regeringen, anvendte man udtrykket "smagsdommere". Nu har man så opfundet et nyt forsriskende synonym: "bakspejlsfilosof".

VKO har udviklet demagogi, manipulation og spin til at være en en sand videnskab...

Jens Sørensen

KRISEN VAR FORUDSIGELIG!!!!

Men Regeringen gjorde alt for ikke at høre på professor Jakob Brøchner Madsen (KU), professor Lennart Lynge (CBS) og Forbrugerrådet, som skarpt advarede på et meget tidligt tidspunkt.

OG SKAL VI NU EN GANG FOR ALLE POINTERE:
KRISEN VAR FORUDSIGELIG.

Hvis I er i tvivl så kig her:
www.jensks.com

Et speciale skrevet i marts 2006, som forudsiger at den første internationalt synkroniserede boligprisboble ville briste og føre til kredit krise, finansiel krise og potentielt global recession.

Dansk økonomi var baseret på oppustede boligpriser på baggrund af en ensidig ført politik:
Deregulering og skattestop har været gift for dansk økonomi.