Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kommunerne får lov til at bruge to milliarder ekstra på anlægsopgaver

For at modvirke den stigende ledighed får landets kommuner nu mulighed for at bruge godt to milliarder kroner mere på anlægsopgaver i 2009
Indland
17. marts 2009

Der er godt nyt for landets håndværkere. Risikoen for at blive sendt hjem med en fyreseddel i hånden er blevet mindre.

Kommunerne har fået lov til at sætte gang i flere anlægsopgaver her og nu.

Mandag morgen aftalte Kommunernes Landsforening (KL) og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), at kommunerne sammenlagt skal have mulighed for at bruge i alt 2,15 milliarder kroner mere på anlægsopgaver i 2009. En milliard kroner kommer fra kommunernes egne kasser, 650 millioner fra en lånepulje under Velfærdsministeriet. Den sidste halve milliard er deponerede midler, som kommunerne selv har indbetalt. Pengene blev opkrævet af de kommuner, der overskred den aftalte serviceramme i 2006, og skulle egentlig først have været brugt i 2013.

Det er især skoler, børnehaver og kommunale veje, der nu får et løft. Håndværksmestre over hele landet kan i de kommende måneder se frem til nye opgaver med at reparere toiletter på den lokale folkeskole eller sætte nye vinduer i børnehaver. Landets kommuner tripper for at sætte gang i en hel skov af mindre nybyggeri og renovering, og formålet med aftalen er netop at opnå en effekt på beskæftigelsen her og nu.

Ifølge KL-formanden, Erik Fabrin (V), dækker de 2,15 milliarder kroner kommunernes akutte behov.

"Kommunerne skal virkelig have hænderne op af lommerne, hvis de skal nå at bruge de her penge i 2009. Og det er også det, vi opfordrer dem til. To milliarder kroner er et ganske anseligt beløb, og jeg er overbevist om, at det vil få en betydelig effekt både lokalt, men også nationalt," siger Fabrin.

Ifølge Fabrin vil de ekstra anlægsinvesteringer især komme til at ligge inden for daginstitutions- og skoleområdet.

KL's næstformand, Anker Boye (S), er ligeledes tilfreds med aftalen, men han lægger vægt på, at det er kommunernes egne penge, det handler om.

"Dels får kommunerne mulighed for at fremrykke noget af det anlægsarbejde, der allerede er planlagt, dels bliver der frigivet deponerede midler, og endelig bliver der mulighed for at låne penge. Så kommunerne får ikke noget foræret," siger Anker Boye.

De kommuner, der gerne vil låne af Velfærdsministeriets pulje på 650 mio. kroner, vil få svar inden udgangen af april måned, lover finansministeren. Men man behøver ikke frygte, at der ikke er penge nok, siger han.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her