Baggrund
Læsetid: 2 min.

Lav skattegevinst til sygeplejersker

Trods skattelettelserne vil 140.000 lønmodtagere opleve, at deres marginalskat går opad, hvis de gør en ekstra indsats - for så mister de nemlig deres 'grønne check'. En deltids-sygeplejerske vil under ét kun få tre kroner mere for en ekstra arbejdstime ud af reformen
Indland
4. marts 2009

Et væsentligt argument for VKO's skattereform er, at en lavere skat på den sidst tjente krone vil få danskerne til at arbejde mere. Men for 140.000 lønmodtagere (bl.a. mange sygeplejersker, lærere og pædagoger) vil gevinsten ved at yde en ekstra indsats være væsentligt lavere, end hvad der hidtil har været fremme.

Det viser beregninger, som AE-rådet har lavet for Information.

Ifølge chefanalytiker Jonas Schytz Juul skyldes det, at den nye 'grønne check' begynder at bliver aftrappet, når man tjener over et vist beløb.

"For dem, der tjener mellem 390.000 og 410.000 før AM-bidrag, vil det reelt betyde, at deres marginalskat stiger med 7,5 procent. De vil stadig opleve en skattelettelse, men deres værdi af at arbejde mere vil ikke være lige så høj, som regeringen har fremført," siger han.

Ifølge AE-rådets opgørelser rummer den ramte gruppe af 140.000 lønmodtagere bl.a. 8.700 lærere og 6.200 sygeplejersker - svarende til cirka ni pct. af de to faggrupper.

Hos deres hovedforbund FTF kalder formand Bente Sorgenfrey konstruktionen af den 'grønne check' for "uhensigtsmæssig og uforståelig".

Kun tre kr. mere i timen

"Hele formålet med skatteomlægningen var ellers at få alle de grupper, der er mangel på, til at arbejde noget mere. Men deres incitament bliver jo noget mindre med denne aftrapning af den grønne check," siger hun.

Det har været et bærende argument for bl.a. finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), at en lavere skat skulle få flere sygeplejersker til at gå fra deltid til fuldtid. Men ifølge beregninger, som FTF har lavet, vil en deltidssygeplejerske efter reformen kun få tre kroner ekstra i timen ud af det, hvis hun vælger at arbejde en time mere om ugen.

"Der er nogle forbedringer i skattereformen - men de er så begrænsede, at det er tvivlsomt, om vi får mere arbejde ud af dem. Der vil stadig være stor mangel på flere offentlige grupper - og det vil denne skattereform ikke rette afgørende op på," siger Bente Sorgenfrey.

Det samme mener Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening:

"Mine medlemmer er meget lidt fokuserede på skattelettelser - men mere optagede af, at der er et tilstrækkeligt skattegrundlag til at drive en god folkeskole fremover. Mange af dem sidder i øvrigt allerede i fuldtidsjob, som ikke giver dem muligheder for at arbejde mere."

Både SF og Socialdemokraterne skyder med skarpt på hele den model, VKO-flertallet har valgt for den grønne check'.

Nick Hækkerup (S) ser problemet som "de tydelige konsekvenser af det hastværk, som regeringen krævede reformen presset igennem med".

Også Jesper Petersen (SF) kræver en ny model for en 'grøn check' på bordet.

"Skatteministeren må komme op med en ny model, der ændrer på det her," siger Jesper Petersen (SF).

V: Det er prisen

Dét afviser skatteordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

"Det er nu engang prisen for, at vi har ønsket at målrette den 'grønne check' til de socialt dårligere stillede," siger han.

Han afviser at forholde sig til FTF's beregninger.

"Det centrale er, at 350.000 danskere ikke længere skal betale topskat - og at det for alle fremover kan betale sig at yde en ekstra indsats. Det er med til at gøre Danmark rigere og giver basis for at finansiere velfærden også i fremtiden," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her