Baggrund
Læsetid: 2 min.

Når lygterne slukkes

I aften har den internationale rumstation orkester-plads til verdens største klima-aktion
I aften har den internationale rumstation orkester-plads til verdens største klima-aktion
Indland
28. marts 2009

Man skulle sidde ombord på den internationale rumstation i godt 350 kilometers højde og se dem gøre det. FN's generalsekretær Ban Ki-moon har personligt lovet at gøre det. Cate Blanchett og Desmond Tutu vil gøre det. På Wembley Stadion gør de det midt under en fodboldkamp. I Empire State Building gør de det. Ægyptens førstedame, Madame Suzanne Mubarak vil gøre det og har givet pyramiderne besked på også at gøre det. Ligesom Fregatten Jylland, i 7-eleven på Københavns Rådhusplads (mens rockbandet Grand Avenue spiller), hos Kaj V. Hansens Metalvarefabrik, hos Nokia, hos IBM ... De slukker lyset i aften fra kl. 20.30 til 21.30. Det gør de, ligesom man gør det i 77 danske kommuner og i 2.400 byer i 83 lande kloden rundt.

Klimafolkeafstemning

Arrangørerne af dette års Earth Hour, WWF, håber, at op mod én milliard mennesker vil tage del i denne symbolske 'folkeafstemning for klimaet'. Manifestationen sparer i sig selv kun små mængder el og CO2, men som et planetært morsesignal meddeler verdens beslutningstagere, at klodens beboere er bekymrede. Set fra rumstationen vil en bølge af mørklægning starte, når generatorerne slukkes på Chatham-halvøen i det østlige New Zealand og slutte mange timer senere et sted på den nordamerikanske vestkyst.

"Jeg opfordrer borgere overalt til at være med: Vær venlig at send et stærkt budskab om klimaforandringerne. I fællesskab kan vi finde en løsning på denne den alvorligste af alle globale udfordringer," siger FN's Ban Ki-moon, der selv slukker i hovedkvarteret i New York.

Og alt imens der slukkes, stimler forhandlere fra alverdens lande sammen i Bonn til en ny 11-dages runde af klimaforhandlinger forud for topmødet i København til december. I stearinlysenes skær vil de forsøge at inspirere den tillidsfulde atmosfære, der kan få de store magters viljer til at bøje sig mod hinanden og give håb om, at denne verdens udsatte befolkninger i fattige nationer kan blive skånet for CO2-orgiets værste følgevirkninger.

Så sluk for det hele og hengiv dig til mørkets gerninger i den gode sags tjeneste. Man kan jo kigge stjerner og vinke op til den internationale rumstation. Eller opsøge et af de mange Earth Hour-arrangementer rundt om i landet.

www.burningpanda.dk
www.earthhour.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Fredsted

"... som et planetært morsesignal meddeler verdens beslutningstagere, at klodens beboere er bekymrede."

Dette arrangement forekommer mig at være en ren farce. For det skulle vel ikke være sådan, at alle disse bekymrede mennesker kloden rundt for eksempel her til sommer undlader at valfarte til Costa del Bradepande for der som slaskede stykker bacon at blive sprøde i solen, vel?

Dette arrangement er et udtryk for mangel på selverkendelse. Det forekommer mig, at de fleste voksne mennesker på denne planet bare er børn med magt - mennesker, der fysisk er voksne, men stadig tænker som børn.

Disse mennesker ér velsagtens bekymrede, men de ønsker eller magter bare ikke - sådan ser det i hvert fald ud - at disciplinere sig selv til den materielle afholdenhed og beskedenhed, som denne situation virkelig kræver.

I stedet for sætter man for eksempel som nu liden til, at man kan sende et (nød)signal til vore folkevalgte uden at erkende, at man ved førstkommende valg ville afsætte selvsamme, hvis de skulle formaste sig til at indføre de restriktioner, som løsningen af det problem - klimatruslen, der bekymrer dem, virkelig ville kræve. Gennemført dilettantisk og barnagtigt.

Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at slukke mit lys i aften. Jeg nøjes for eksempel med konsekvent at undlade at tage på charterferie, spekulere i aktier og have egen bil. Og det gør mig naturligvis til et komplet gennemført fjols.

Inger Sundsvald

Jeg tror jeg vil tænde en ekstra lampe, i protest.

John Fredsted

Pas nu på du ikke forløber dig :-).

Hvis de politisk ansvarlige ikke kan finde paa andet, saa staar det skidt til.

De der mega-manifestationer, hvor man faar stemme-kvaeget til at rende rundt i manegen er ikke min kop te.

Jeg ville langt foretraekke et stykke serioest arbejde med klimaproblemerne, men det er nu ogsaa blevet til et populistisk cirkus for letbenede politikere og NGO'er.

Lars Z Hansen

Hernede i vestafrika beder vi indtraengende om at maatte taende lyset, hvis der nu skulle vaere stroem i timen mellem 8.30 og 9.30. Please!

Ingen er lande er virkelig interesseret i at forbedre klimaet, det er bullshit og spil for galleriet og det hele handler altså bare om penge. Hvis interessen virkelig skulle være så stor tror jeg måske man skulle gøre lidt ekstra udover slukke lyset i en time hvilket nok er det mest nærrige projekt som i øvrigt er blevet markedsført på bagbelyste reklamestandere i hele landet.

Hvis interessen virkelig var til stede, hvorfor kører vores biler ikke på biobrændsel, rapsolie eller brint?

Hvad vil verdensøkonomien sige til at skære i alt produktion, reducere antallet af flyafgange markant, forbyde oliefyr, osv. Verdensbefolkningen og verdensøkonomien er ikke klar til at ændre brugsadfærden og levestandarden - det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre - I byer som NYC, shanghai, Tehran, Paris, Napoli, Rom, Beijing, Tokyo, UK, krer flere hundrede tusinde biler hver dag og mange tusinde fly letter tjek dette link http://www.youtube.com/watch?v=7WRisy7dw3o dette er flytrafikken over USA en dag! kortet ned til et minut - dette giver stof til eftertanke! det er ikke for at side og være pesimist og det er en sød tanke med alt det ævl om klima og den naive tanke om at vi er klar til at gøre noget - ingen mennesker kan overskue og fatte storheden i dette problem.

Den dag folk er klar til at ofre bilen, tage kortere bade, bruge solenergi, og radikalt ændre deres adfærdsmønster markant - kan jeg tage det en smule seriøst.

John Fredsted

@jon møller: Lige præcist. Og tak for det link.

Sigrid Lynæs

Vi har brug for vilje til handling, for at vende kursen. Brok og negative vibes skaber ikke motivation. Det skaber bare et rum, hvor vi kan læne os tilbage med armene over kors og afvente katastrofen. Det giver os retten til at sige: "Hvad sagde jeg? Vi skulle have gjort meget mere!".
Det er derimod troen på at vi kan vende skuden, det er oplevelsen af, at vi er mange, der bakker op om opgaven, det er den positive oplevelse af at være fælles om noget - selvom og netop fordi det er så alvorlig en opgave. Det er dét, der skaber motivation.
"Sluk lyset" var budskabet til naboen om, at du er villig til at yde en indsats og det var signalet til politikerne, om at der er opbakning til gennemgribende reformer. Så er det ærgerligt, at lade være med at bakke op om det, fordi det er for lille en indsats - for det budskab I dermed sender er ikke, at indsatsen er for lille, men derimod, at I ikke er villige til at gøre en indsats.
Det handlede om signaler og kommunikation, det handlede ikke om indsatsen i denne omgang.

John Fredsted

@Sigrid Lynæs: Dit standpunkt er umiddelbart svært at kritisere, for det lyder så smukt det hele. Men det gør det ikke nødvendigvist hverken rigtigt eller ikke-naivt.

Du forestiller dig, at der er opbakning til gennemgribende reformer. Jamen, hvorhenne dog? Folk kan da bare starte hos dem selv med at undlade at tage på charterture, undlade at bygge funktionelt overflødige samtalekøkkener, tagterraser, etc., afstå fra lønforhøjelser, lade være med at brokke sig i banken om for lille en indlånsrente, eller til sit pensionsselskab om for ringe afkast, og lade være med at spekulere i aktier.

Men sker det for alvor? Nej, vel! Det er derfor, at jeg mener, at det moderne menneske, selvom det velsagtens virkelig ér bekymret over fremtiden, ikke virkelig er indstillet på at indordne sig under de reformer, som denne udfordring virkelig kræver.

John Fredsted

Den dag - hvis den altså kommer - hvor jeg begynder at se mange mennesker af egen fri vilje ændre sine forbrugsmønstre grundlæggende, den dag vil jeg begynde at tro på det, for så vil forandringen komme fra hjertet - og ikke fra hjernen, hvor 'forandringen' lever i landflygtighed i ord, ord, ord.

Mona Blenstrup

Det er fuldstændigt forkert at tro, at noget forandrer sig, fordi vi slukker vores lys midt i mørketiden en enkelt time..
Jeg er enig med inger, Tænd nogle lys i protest over dette lattterlige symbol.

Så længe der fares rundt i fly til ferie og møder, så længe hele EU cirkussset flytter hver måned, så længe de højtråbende politikere vil have os til at tage toget, mens de selv kører rundt i bil - ja så længe lever jeg og min famile med lys i vores sparepærer, når det passer os.

Men det er jo ikek forbudt at udvise omtanke i det daglige, og det er nok der, der er mest at hente.

Sigrid Lynæs

@ John: Jeg har ikke sagt, at mit standpunkt ikke var naivt, jeg ved jeg er en ung tåbe, og jeg kræver at have den unge tåbes urokkelige tro på, at der er en lys fremtid.
Jeg sagde ikke, at der ER opbakning til gennemgribende reformer, jeg sagde, at gårsdagen gav en muligheden for at signalere, at man var villig til at støtte op om sådanne reformer - uanset hvilke andre politiske dagsordener og mærkesager man ellers måtte have at tage hensyn til, når man sætter sit kryds på stemmesedlen.
@ Mona: Hvilket noget er det du snakker om skulle forandre sig af at vi slukker lyset? Der er ingen ved deres fulde fem, der tror, at det hjælper noget på energiforbruget at slukke sparepærerne en time. Det er trods alt ikke dem, der står for den væsentlige del af energiforbruget i et moderne hus. Det, det skulle gøre er at skabe opmærksomhed omkring sagen, skabe bevidsthed om det. Det kan sammenlignes med gruppepres, ret beset, men det kræver jo, at os der er enige om, at det er vigtigt at gøre noget, vi står sammen.
Jeg mener, det er så utrolig lille en gestus, at det nærmest er latterligt, at modarbejde det initiativ. Der var nogen der gjorde noget, og det ville kun virke, hvis der var mange, som gjorde en lillebitte indsats.
Alternativet til at gøre en lille indsats er ikke at gøre en stor indsats - det er at undlade at gøre noget. Vi kan ikke bare lade være med at handle af frygt for at det vi gør ikke er tilstrækkeligt. Spædbørn kravler før de går, sådan er udviklingen jo bare. Vi må fortsætte det udemærkede arbejde nogle pionerer rundt omkring i Danmarks økolandsbyer allerede har gjort, og det gør vi bedst ved til enhver tid at fokusere på problemet og gøre en indsats, hvor muligheden byder sig.
Ja, det daglige har en betydning, men det er os alle der skal i gang, det er hele flokken af stemmekvæg og ikke bare os selv som enkeltpersoner.

Det jeg egentlig bare vil sige er: Hvorfor bruger I så meget tid på at brokke jer i et nærved lukket forum, når det ville have taget langt kortere tid at slukke alt lyset i huset og I derved havde bidraget til at sende et signal til hele verden?
Vi er jo alle i bund og grund enige, hvorfor så modarbejde hinanden?

John Fredsted

@Sigrid Lynæs: Atter engang har du nogle rigtig gode standpunkter, som det er svært at være uenig med dig i.

Og det skyldes nok, at jeg faktisk ikke er så uenig med dig, som det måske kunne synes: For jeg kunne jo ikke drømme om for eksempel at mene, at WWF's intention med arrangementet er tåbeligt, selvom http://www.information.dk/186415#comment-120950 måske kunne lede til den misforståelse. Jeg er medlem af WWF og synes så bestemt, at de gør meget godt, også på klimafronten.

Det jeg opponerer imod, og velsagtens bliver arrig over, er, hvad der forekommer mig at være det moderne menneskes letkøbte tilgang til denne problemstilling: Sådan lidt i stil med, at vi kan redde verden ved at skifte fra plasticposer til papirsposer.

Det moderne menneske vil naturligvis gerne redde vores planet, det tror jeg da, hvis bare de personlige afsavn (charterture, etc., som tidligere nævnt) bliver minimale. Og det er netop derfor, at jeg af samme grund som angivet i http://www.information.dk/186415#comment-121040, ikke er enig med dig, når du skriver "... at man var villig til at støtte op om sådanne reformer ...".

Jeg mener ikke at der er noget brok i dette forum, jeg mener blot at man skal tænke sig om før man bare uden videre springer med på klimavognen i bedste lemminge stil, bare fordi det er oppe i tiden og alle taler om det - Jeg mener ganske enkelt det er bullshit! og politikerne kunne ikke være mere ligeglade, de er kun interesseret i et positivt spin. Når alt kommer til alt er det et spørgsmål om penge og lur mig om Al gore ikke har tjent en god lille skilling på alt hans klima ævl sammen med alle hans efterfølgere. Der skal hele tiden skabes frygt og i halvfemserne var det ozonlaget den var helt gal med og vi skulle alle sammen stoppe med at bruge freon osv. men pludselig var der ikke noget hul mere og ingen nævner det - det er ikke engang med 100% sikkerhed for at det er co2 der er skyld i klima forandringer. tanken er sød men hvis ikke ALLE er med på den er det hele ligegyldigt og vi bør bare leve livet som vi gør nu - med busser og metro hver tiende minut, 2-3 biler i hustanden, tørretumbler på fuld blæs, fladskærme i alle værelser i husstanden samt en masse flyselskaber der bekriger hinanden på pris osv. alt andet giver samme mening som at købe en ulandskalender for sølle 20 kr. og føle at du er ved at redde hele Afrika mens du sætter dig til bords juleaften og kører en hel and ned med brun fed sovs og kartofler for efterfølgende at kaste dig over en sygelig bunke ligegyldige gaver - det er blot en nyttesløs ego terapi som kun gavner store de stærkeste i samfundet som er skruppelløse nok til at udnytte situationen til at lave forretning ud af det.

Ovenstående er blot min mening og bør give stof til eftertanke i håb om færre lemminge i dette samfund, tænk lidt selv og drop X-factor til fordel for et større engagement i den virkelige verden - gør dig klog på nettet i stedet for Ekstra bladet og udvid din horisont - hvis du tror at du bliver informeret i de danske medier kan du tro om! du skal selv gøre en indsats for at blive klogere.

Sigrid Lynæs

@ Jon: Joh... Så vil jeg høre dig, hvor du komme fra? Der hvor jeg kommer fra har vi ikke råd til den slags. Jeg vil ikke dykke dybere ned i mit privatforbrug, for jeg går ud fra, at det ikke er mig specifikt du mener.

@John og Jon: Ja, vi må til enhver tid være skeptiske over for diller, men vi må også kunne finde ud af at arbejde sammen med dem, når de går i den rigtige retning. Jeg snakker vel om at ride med på bølgen, holde hovedet ovenvande og forsøge at navigere i den rigtige retning. Det er ikke småting for det er altid langt sværere at samarbejde, end at køre løbet alene, men det er jo et vilkår, og det ved jeg jo også, at I er klar over, det er fuldstændigt overflødigt at jeg nævner det.

@Jon. Jeg hører dig sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt der vitterligt er klimaforandringer eller ej. Jeg er ikke klar over, om du mener, at der ikke reelt sker nogen ændringer med klimaet? Eller du bare mener, at det er ligegyldigt at der gør eller ej, for klimaforandringerne bliver bare et værktøj i Al Gores hænder til at tjene penge?
Uanset hvad, så kan jeg fortælle, at der på landets videregående uddannelser for forvaltere af Danmarks natur bliver undervist med udgangspunkt i at klimaforandringerne er en realitet - vi har allerede hyppigere udtørring af vandløb om sommeren o.lign. Udfordringen med at aflede regnvandet når det kommer i større mængder på kortere tid bliver på nuværende tidspunkt debatteret livligt i landets tekniske forvaltninger. Det er ikke kun i medier og offentlighed at klimaforandringer tages seriøst. Vi kan og bør altid sætte spørgsmålstegn ved, om det tages seriøst nok, om der sættes tilstrækkeligt med ressourcer af til det.

Når det er sagt, så vil jeg vende tilbage til dit spørgsmålstegn ved CO2-udslippenes betydning (klimaforandringernes eksistens) og komme med en kort konklusion, som er min holdning, og som jeg nok også hører dig sige: Uanset om de findes eller ej, så kan det aldrig skade med lidt mådehold og omtanke i forhold til sit forbrug.

John Fredsted

@jon møller: I et forsøg på at ændre dit synspunkt med hensyn til klimaforandringerne og deres årsager og (voldsomme) konsekvenser, så vil jeg gerne henlede din opmærksomhed til følgende artikel i New Scientist:

http://www.newscientist.com/article/mg20127011.500-arctic-meltdown-is-a-....

John Fredsted

@Sigrid Lynæs: Jeg er uforstående overfor, at du synes at mene, at jeg ikke ønsker at samarbejde, men ønsker at køre løbet alene, jævnfør din kommentar til både jon og mig.

Det eneste, der kunne tages til indtægt for en sådan opfattelse, i denne tråd, er [som tidligere nævnt] min anke imod folks letkøbte tilgang til klimatruslen.

Men jeg vil naturligvis meget gerne samarbejde om virkelige politiske og økonomiske tiltag, hvilket dog netop er de ting, som jeg stort set ikke ser noget af, måske fordi det trods alt gør for ondt på den moderne forbruger: http://www.information.dk/186520.

@john tak for den interessante artikkel som understreger præcis hvorfor jeg mener det er et umuligt projekt - folks adfærd kan ikke ændres så længe mastodonte virksomheder pusher nye produkter og nye kampagner der bliver promoveret og eksponeret overfor forbrugeren udfra en salgspsykologisk strategi.
Verdensøkonomien er også afhængige af handel og man kan se hvilket omfang krisen rammer lige nu - hele den sneboldseffekt er rigtig slem og der er ingen plan eller bud på nummer to selvdestruktive effekt det ville have hvis alle sænkede forbruget ville de store virksomheder kollapse og masse fyrringer osv. osv.

Jeg stiller spørgsmålstegn ved hvor vidt klima forandringerne skyldes co2 udslip, da der ikke findes konkrete beviser for dette. Jorden har jo altid været i klima forandringer og vil altid være det men det er over så mange 100 og 1000 år at vi ikke bare kan smide syndebukken på co2.

John Fredsted

@jon møller: Såvidt jeg kan vurdere, så tænker du stadig indenfor det indeværende paradigme. Der findes ingen løsninger der på de problemer, som vi befinder os i.

Vi skal have et nyt (økonomisk) paradigme. Jeg ved dog godt, at det ikke kommer til at gå stille af, hvis det overhovedet kommer til at ske. Mere sandsynligt er nok et scenarie, som angivet her: http://www.information.dk/186423#comment-120763.

Med hensyn til dit sidste afsnit henviser jeg (småarrogant, så er du advaret) til http://www.information.dk/185213#comment-116978.