Nyhed
Læsetid: 3 min.

Oppositionen vil sende 140 socialarbejdere til Nørrebro

En samlet opposition står bag en ny plan, der skal sikre en opgradering af socialarbejdere i København svarende til antallet af ekstra politibetjente. Der skal fokus på forebyggelse, lyder det
Indland
5. marts 2009

For hver politibetjent, man fra nationalt hold afsætter ekstra til bekæmpelse af bandekrigen i hovedstaden, skal der følge en socialarbejder. Sådan lyder det fra oppositionen, der med ’1:1 Planen’ har fokus rettet mod fremtid og forebyggelse.

»Problemerne her og nu kan løses med mere politi, men de unge vi skal nå om tre-fem eller 10 år, skal synes, det er sjovt at gå i skole og have meningsfulde fritidsjob, og det er en social opgave,« siger Københavns socialborgmester Mikkel Warming (EL), som sammen med sin partifælle på Christiansborg Johanne Schmidt-Nielsen står bag forslaget om de 140 ekstra socialarbejdere.

Og udspillet får fuld opbakning fra både SF, radikale og Socialdemokraterne.

»Det er en god ide, fordi det virker. Lige nu er der behov for, at politiet får beroliget befolkningen og får fjernet våben og de, der skyder, men vi skal have samlet op på en bydel, der bløder, og gøre en indsats for de unge, der er i en udsat position,« siger retsordfører Karen Hækkerup (S) og tilføjer:

»Det her er hjælp til selvhjælp. Det er ikke nok kun at smide folk ud, sparke fra sig og lyde som Arnold Schwarzenegger,« siger hun.

Kan ikke klare det alene

Samme melding kommer fra SF’s formand Villy Søvndal, som roser fokus på en forebyggende indsats.

»Man kan diskutere matematikken – altså om det skal være 1:1, men forslaget illustrer på fin vis, at politiet ikke kan klare opgaven alene,« siger han.

Også Søvndal betoner, at der lige nu er behov for en hård indsats:
»Men alle ved, at det bedste middel mod kriminalitet er socialpolitik. Vi får i øjeblikket en ubehagelig anskuelighedsundervisning i, at hvis man ikke udfører det forebyggende arbejde, så spiller den hårde vej fallit,« siger SF-formanden.

Venstres socialordfører Ellen Trane Nørby påpeger, at Københavns Kommune nu skal redegøre for sin forebyggelsesindsats.

"København er en af de kommuner, der er dårligst til at sikre samarbejde mellem politi og socialarbejdere. Det nytter ikke, at man tror, at bandeproblemerne løses ved, at man fra nationalt hold overtager kommunernes opgave med at løse de sociale problemer, som København er så dårlig til, at det ikke kan måles på en skala," siger hun.

Men Mikkel Warming påpeger, at bandekrigen er et nationalt anliggende.

"Netop Venstre-folk er meget hurtige til at gå ud med nationale initiativer. Politiindsatsen er god, men socialpolitik med et langt sigte er også et nationalt anliggende," siger han.

Heller ikke den radikale socialordfører, Lone Dybkjær, godtager Venstres afvisning:

"Regeringen fører en masse kommunalpolitik, ikke mindst med loftet over de kommunale udgifter. Det her er en ekstraordinær situation, som kræver en ekstraordinær indsats, og det er helt nødvendigt med forebyggende arbejde," siger Lone Dybkjær.

Stop symbolpolitikken

De 140 ekstra socialarbejdere vil koste ca. 50 mio. kr. - penge, som Enhedslisten foreslår at tage fra den kompensationsordning, der tilfalder landbruget, hver gang EU's landbrugsstøtte stiger mindre end forventet - sidste gang blev landbruget kompenseret med 150 mio. kr. Hele oppositionen har tidligere bakket op om at afskaffe den kompensationsordning.

I går fremsatte regeringen forslag om at skærpe straffen for ulovlig våbenbesiddelse samt at gøre det lettere at udvise udlændinge. Et udspil, der ser ud til at få opbakning fra både S og SF, men som Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen tager kraftig afstand fra.

"Nu har regeringen i otte år sagt straf, straf og straf. Der er nok mere presse at hente i det, men vi kan jo se på Nørrebro, at det ikke virker," siger hun og medgiver, at en øget politiindsats er nødvendig, men om straf og udvisninger siger Johanne Schmidt-Nielsen:

"Vi har ikke brug for mere symbolpolitik nu."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Casper Jensen

Selvom jeg stemmer venstre, så synes jeg dette er en fantastisk idé.

Jeg har længe undret mig over hvorfor politikerne ikke kan se at forebyggelse er vejen frem.

Strengere straffe er symptombehandling, det virker måske her og nu, men det løser ikke probelmet, og virker ikke præventivt overfor grov vold og drab.

Bo S. Nielsen

Det er en lettelse at nogen beholder jordforbindelsen. Lad os håbe, at der bliver lyttet.

Bravo Johanne Schmidt-Nielsen og Mikkel Warming!

" Strengere straffe er symptombehandling, det virker måske her og nu, men det løser ikke probelmet, og virker ikke præventivt overfor grov vold og drab. ", skriver Casper Jensen

Helt rigtigt.

Regeringens standardsvar på alle problemer: " Forbyd det, og hvis det allerede er forbudt , jamen så hæv strafferammen" er HUL I HOVEDET.

Niels Christensen

140 gademedarbejdere ?
Der vist vist ikke halv så mange med de nødvendige kvalifikationer. Det er ligesom som at åbne og love flere intensiv pladser, og så ikke havde sygeplejersker.
Men selvfølgelig man kan jo som man plejer ansætte arbejdsløse indvandrer fædre, og så kan de få betaling for det arbejde de ikke gjorde som fædre.
Hvorfor ikke bare anderkende at vi har et kriminalitets problem, og at det vil vokse de næste år under krisen. Politiets opgave er at sikre, at de kriminelle holder sig inden for deres egne boldbaner.

Henrik Jensen

Har nogen af jer læst Jesper Dehn Møllers og Aydin Soeis bog: "Skyld – Historien bag mordet på Antonio Curra"??

Hvorfor få jeg en kvælende fornemmelse af, at vi kører i ring??

Hvis man har læst den, må det vist stå klart, at socialarbejderne osse hurtigt kan blive en del af problemet.

Kære Casper Jensen,
som venstreorienteret, pladderhumanistisk kulturrelativist griber jeg din udstrakte hånd, og siger:

det ene udelukker ikke det andet; - mere præventiv indsats, men også en seriøst hård hånd mod de aktuelle problemer.

Nærighed i kriminalpræventive henseender har altid vist sig at være fatale, så istedet for at bruge penge på de nyligt fremsatte forslag om hårdere straffe vil koste 8mere fængsel, - som vi hverken har plads eller personale til at håndtere), så bør vi bruge samme beløb på præventive og bekæmpende indsatser.

Martin Stoltze
Martin Stoltze

- Malmö og Stockholm, skulle der stå. Lugna gatan findes begge steder.

jens peter hansen

Fint, men nu har SF,EL RV og Socialdemokratiet haft magten i København i i årevis. Hvad er det lige de har gjort ud over at fjerne ungdomshuset og og omdanne Nørrebrogade til en cykelsti ? Mikkel Warming foreslog at alle forældre skulle meldes til politiet i sagen om tæv af indvandrerbørn? Bøde værdier??? Hvis det koster 50 mia. kr så kan de helt sikkert findes. For nogle år side lykkedes det EL-borgmester Bregengaard at formøble langt over en halv mia. på under 4 år, så pengene må være der.
I øvrigt er det interessant at højrefløjen råber på politi, sammen med SF og Socialdemokratiet. Større social indsats snakkes der om hver dag og Manu Sareen er vel på 4 gange i døgnet, men
er der virkelig nogen der tror at 140 socialarbejdere flytter den virkelighed der hedder Nørrebro nu ?
Den dag danske forældre med de rigtige bløde meninger selv går ind og sender deres børn i spil på de lokale skoler vil der måske ske noget positivt.
Sålænge det er de andre, det være sige politi eller socialarbejdere, der skal ordne sagerne er det ren symptombehandling.

Dorte Sørensen

Fornuftig ide og langt bedre end at bruge samfundets penge til længere straffe. Hvor meget forebyggelse kunne der ikke foretages for de penge bare at holde bandemedlemmerne inde dobbelt så lang tid, som Brian Mikkelsens forslag lægger op til.

Søren Kristensen

Utroligt man ikke har gjort det for længst, men det har nok lugtet for meget af rundkredspædagogik.

Per Erik Rønne

Så længe en Mikkel Warming nærmest religiøst fastholder, at indvandrergruppernes kultur og religion slet ingen betydning har for arbejdet med dem, så kan man i realiteten intet gøre på denne front.

Men Mikkel Warming /vil/ ikke have at islam og stammekultur kan spille en rolle - og dem der som cand.psych. Nicolai Sennels påstår noget andet bliver halshugget ...

Bo S. Nielsen

Nicolai Sennels... Ja, jeg hørte godt indslaget med ham på P1 forleden. Hans 'ekspertudtalelser', som kan koges ned til at det der er galt, når folk med lidt brun hud har sociale problemer og et voldeligt adfærdsmønster, er at de er muslimer, gav pludselig så god mening, da journalisten sidst i indslaget lige fik flettet ind, at Sennels er medlem af det stærkt fremmedfjendske og erklæret antimuslimske Dansk Folkeparti.

Bo S. Nielsen

Ps. journalisten formulerede dog Sennels' politiske tilhørsforhold lidt anderledes, ovenstående var min egen formulering.

Peter Jespersen

Bravo - det var sgu da også på tide, den næste generation unge er stadig ikke tabt på gulvet, som den nuværende. ELs financieringsforslag er ligeledes ganske fornuftigt.

Desværre er det det første VK initiativ som altid, at finde en syndebuk så langt væk som muligt fra dem selv - kort sagt at sanne kø ved håndvasken - i dette tilfælde er det Københavns Kommune. O danner trop med dem fordi at det er en kærkommen mulighed til at give overborgmesteren et trælår.

Niels B. Larsen

Ja... lad os da for en vis ikke-eksisterende fasbelfigurs skyld prøve mere af det, som ikke har hjulpet gennem de seneste 30 år. :-(

Nej. Her er vejen frem: http://jp.dk/indland/indland_politik/article1622901.ece

Jørgen Nielsen

140 socialarbejdere!? Hvis jeg var kriminel, ville jeg godt nok ryste i bukserne! Gad vide om teletubbie-patruljen også vil penetrere rockerborgene, og finde ud af hvor alle ofrene for systemet egentlig stammer fra, og få brudt deres sociale arv? Det er sgu´ nok tvivlsomt, da rockerne er alt for lyse i huden til at komme i betragtning som ofre.

Inger Sundsvald

”Imodsætning til de hjemlige uanstændige højrefløjsracister, må Bo nemlig gerne, sammen med resten af venstrefløjen, generalisere og være på nakken af samtlige jøder, der måtte befinde sig på denne jord!”

Den lader vi lige stå lidt.

Mon ikke det er den sædvanlige paranoia fra velkendt side?

Lene Andersen

"Krigeren" har jo faktisk en pointe: Hele debatten, de 140 socialarbejdere og regeringens lovindgreb retter sig kun mod banderne, ikke mod rockerne.

Hvorfor bliver der ikke sat 140 socialarbejdere ind over for dem? Hvorfor har udvisning så central en position i bandeloven? Rockerne kan jo ikke udvises.

Hvis der var ansvarlige politikere, medier og borgere til, så delte vi sol og vind lige og rettede kritik, lovgivning og frustration mod begge parter.

Indtil det sker, så er jeg bange for, at vi går en "varm" sommer i møde. Det er års frustration og had, der er sparet op i bandemiljøerne, og blandt rockerne er der pludselig opstået en "sag", der gør dem til "helte". Sygt.

Niels B. Larsen

@ Lene Andersen

Der er også års frustration opsparet på kontoen hos en hel del danskere.

Ikke helt uden grund...

Bo S. Nielsen

Hej Torsten Yding.

Hvor får du fra at jeg skulle være antisemit? Eller socialdemokrat for den sags skyld? Og hvad har det overhovedet med noget at gøre?

Du virker noget oprevet, er du okay?

Bo...
Så vidt jeg læser Ydings indlæg - er han rystet over at neonazister og svenske socialdemokrater nu mødes omkring deres had til Israel . Læg dertil muslimsk intimidering af jøder Jeg synes da ikke at det er mærkeligt at en hvis paranoia præger det jødiske samfund . " Men de er jo selv ude om det "- som en stor del af venstrefløjen her på debatten mener.
Nye sengekammerater opstår hurtigt når Israel skal lægges for had

Hov - det er en forkert tråd. Eller er det?

Lars Christiansen

Vi betaler godt nok en høj pris for de kulinariske oplevelser og eksotiske krydderier, som det multikulturelle samfunds propagandister reklamerede med for mange år siden.

@Lene knaldperle Andersen

Du er dybt ude at svømme i dette spørgsmål.
"Opsparet frustration"!!
Vi mangler bare den med "marginalisering" og "dem-og-os-tænkning", så er klichemaskinen vist brændt sammen i denne omgang.

Har vi ødelagt vort eget samfund? finis Dania, finis Europa?

Bo S. Nielsen

@ Niels Brakchi og Torsten Yding:

Jeg forstår stadig ikke hvad den tenniskamp har med hverken mig, artiklen eller debatten at gøre. Hvad jeg har kommenteret på, er artiklens historie om Johanne Schmidt-Nielsen og Mikkel Warmings glimrende løsningsforslag om indsættelse af ekstra socialarbejdere, og så har jeg kommenteret på et indlæg, der gerne vil gøre DF'eren Nicolai Sennels til en slags ekspert.

Inger Sundsvald

Bo Nielsen
Du er ikke den eneste der har svært ved at se relevansen.

Niels B. Larsen

@ Bo Nielsen

6"Johanne Schmidt-Nielsen og Mikkel Warmings glimrende løsningsforslag om indsættelse af ekstra socialarbejdere"

Glimrende forslag?

Undskyld, men den medicin er blevet ordineret og doceret i alt for rigelige mængder i 20 år mens patienten er blevet dårligere og dårligere.

Måske vi skulle prøve den modsatte kur og holde velmenende og åh-så-forstående, men magtesløse pædagoger og andre godtfolk af den karakter på lang afstand og bruge stokkemetoden i en periode. :-(

Mona Blenstrup

Hvis man skulle få opdrevet 140 "socialarbejdere"
må man da håbe, at de ikke bliver forvekslet med "fjenden" og skudt.

Jeg må også udtrykke min undren over at kompetent personale med erfaringer inden for socialarbejdet skulle kunne mønstres.

Måske de utilpassede af alle slags heller skulle have noget fornuftigt at foretage sig, så de fik brugt deres kræfter og tjent nogle penge.

Bo S. Nielsen

Mona Blenstrup:

"Måske de utilpassede af alle slags heller skulle have noget fornuftigt at foretage sig, så de fik brugt deres kræfter og tjent nogle penge"

Præcis, og på den måde få et liv med selvrespekt og blive gode forbilleder for de så omtalte lillebrødre. Så lad os håbe der bliver indsat ekstra socialarbejdere, således at en indsats for at få folk ud af bandemiljøerne og ind i en nogenlunde meningsgivende hverdag, kan begynde.

Og så savner jeg iøvrigt at et andet løsningsforslag, som EL også har slået på: legalisering af hash, bliver diskutteret seriøst. Det er på høje tid, at politikerne ser i øjnene, at den gældende lovgivning og ikke mindst senere års politik og politiindsats på området har være decideret kontraproduktiv. Kom nu, Brian Mikkelsen, tænk ud af boksen, gør noget andet og mere end blot at lyde som en Arnold Schwartzenegger acionman dukke, der siger: "hårdere straffe, hårdere straffe!", når man trykker den på maven. Tag nu dit job lidt seriøst, Brian.

Mona Blenstrup

Men Bo

hvordan man vil indsætte alle de socialarbejdere er lidt af en gåde. De findes jo ikke.

Og helt ærligt, kunne man ikke forvente et vis engagement i at finde job selv også på Nørrebro?

Jamen-jamen-jamen ... hvis man pludselig kan indsætte 2-300 ekstra politibetjente, så kan man vel også indsætte 140 ekstra socialarbejdere?

Pointen, - som burde have været understreget lidt tydeligere af Johanne Schmidt-Nielsen og Mikkel Warming, er jo, at et samfund ikke kan fungere, hvis der ikke er reserver til at håndtere afvigende situationer.

Og i dagens DK er alt skåret ned til sokkeholderne, så når politiet skal stille med ekstra styrker i Kbh, så betyder det en slækning af indsatsen andre steder, så forbered jer på øget kriminalitet i provinsen ... men trøst jer så med, at skatten blev sat ned ;-)

Birgitte Skot Nielsen

Er der virkelig nogen, som stadig tror, at bandekrigen er noget, vi kan behandle os fra? Sandheden er jo, at Danmark i bund og grund er et veludviklet behandlersamfund, hvor alle mere eller mindre utilpassede straks bliver gjort til klienter. Det virker bare ikke. Det skaber arbejdspladser og institutioner, og ingen kan komme at sige, at vi ingenting foretager os. Men problemerne jo forsvinder ikke. Er der ikke snart nogen ansvarlige, som kan tage konsekvensen af de hidtil mislykkede initiativer og komme op med noget mere robust inden det er for sent???

Kære Birgitte Skot Nielsen,

nej, naturligvis kan man ikke behandle sig fra alle problemer, - men en meget stor del af dem kan undgås, hvis man sætter ind i tide, med positiv støtte til de unge der falder ud af standardrammerne.

Selvfølgelig er der nogle der "er udenfor pædagogisk rækkevidde", men som den danske kriminalstatistik viser, så er der faktisk positiv effekt af en stor kriminalpræventiv indsats, når vi sammenligner os med andre vestlige lande, som tror mere på strenge straffe og lange fængselsdomme.

"Bandekrigene" er et komplekst problem, som jeg heller ikke tror kan klares med at sende 140 socialarbejdere ind på Nørrebro, - men på den anden side kan jeg heller ikke acceptere at den eneste politiske respons bare er mere politi og hårdere straffe.

Niels B. Larsen

@ Sven Karlsen

"nej, naturligvis kan man ikke behandle sig fra alle problemer, - men en meget stor del af dem kan undgås, hvis man sætter ind i tide"

Ja... men det undlod Schlüter. :-(

Jørgen Nielsen

Måske ville det være mere udbytterigt at sende 140 bandemedlemmer ind i oppositionens grupperum på Christiansborg. Så kunne dialogen, tolerancen og forståelsen for alvor nå et nyt klimaks.

Mona Blenstrup

Jørgen

du har da helt godt fat i et kontstruktivit forslag.

så kunne de fra banderne bedre forklare, hvad de mangler og derefter kunne man målrette indsatsen.

Genialt simpelthen

Birgitte Skot Nielsen

Og bagefter er der kaffe og evaluering ....

Jørgen Nielsen

Nok nærmere skadestuebesøg og langtidsholdbare kulturchok.

Lars Christiansen

Margrethe Vestager kunne også byde banderne på en kop fair trade kaffe på sit kontor og fortælle dem, at "dem-og-os"-tænkning er udtryk for et uanstændigt "menneskesyn".

Birgitte Skot Nielsen

Hvordan kan man have dialog med folk, som vil have alt andet end 'civil society and rule of law'?? Jeg gaar ind for et retssamfund med 'rule of law'.

Gør ligesom i Manchester hvor de havde det samme problem, bare et par numre støre: send politiet og socialarbejderne men lær først de to at arbejde sammen.