Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politisk flertal for verdens største vindmøllepark

EU-Kommissionen har besluttet at give flere milliarder til grønne projekter, og det kommer planerne for verdens største vindmøllepark til gode. Både V, K, DF og SF bakker op om danske vindmøller i Østersøen
Indland
21. marts 2009

Området omkring Kriegers Flak i Østersøen har plads til 200-300 vindmøller, som kan levere strøm til to millioner mennesker. Og med en effekt på 1.800 MW har Kriegers Flak potentiale til at blive verdens største vindmøllepark og verdens første vindmøllepark med et internationalt samarbejde hen over flere lande-grænser.

Spørgsmålet er bare, om det er danskere, svenskere eller tyskere, som kommer til at modtage strømmen. For området omkring Kriegers Flak tilhører alle tre lande.

I Danmark har Folketinget ikke taget endelig stilling til, om der skal opstilles danske møller i Østersøen. Men efter at EU-kommissionen torsdag besluttede at tildele en vækstpakke på 5 milliarder til grønne projekter - heriblandt vindmølleparker - er der lagt op til, at regeringen og resten af Folketinget skal tage en beslutning. For uden politisk opbakning bliver planen om verdens største vindmøllepark ikke til noget.

Modvilje mod Anholt

SF's energiordfører Anne Grete Holmsgaard håber på en hurtig beslutning.

"Hvis Danmark ikke gør noget, får vi ikke del i de penge, som EU-Kommissionen giver til projektet. Derfor handler det om, at planen for Kriegers Flak skal vedtages hurtigst muligt".

Hun håber på opbakning fra de andre oppositionspartier, men resten af Folketinget tvivler hun på.

"Der var stor modvilje fra regeringspartierne, da vi skulle træffe en afgørelse om vindmølleparken mellem Anholt og Grenaa. Dengang ville regeringen kun have en lille vindmøllepark," siger SF's ordfører.

Opbakning fra V og K

Regeringspartiernes holdning har i mellemtiden ændret sig. Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, udtrykker begejstring for planerne om en vindmøllepark på tværs af grænserne.

"Projektet er en unik chance, som vil gøre Danmark til et forbillede for resten af Europa," siger han.

Venstres ordfører satser på, at partierne allerede skal mødes i næste uge for at tage stilling til planerne.

Hos de konservative er der også opbakning til planerne om Krigers Flak. Energiordfører Per Ørum Jørgensen er positiv over for planerne, som han kalder 'en rigtig god idé'. En af udfordringerne ved Kriegers Flak bliver at få de tre lande til at blive enige om en fælles model for produktion og salg af vindenergien.

Dansk Folkepartis energiordfører er også positiv over for vindmølleparken.

"I Dansk Folkeparti er vi glade for, at vindmøllerne bliver opført på havet i stedet for inde på land, og derfor bakker vi også op om planerne for Kriegers Flak," lyder det fra Morten Messerschmidt, som gerne vil se nærmere på bevillingerne fra EU-Kommissionen, før han tager endelig stilling.

Hos Energinet.dk vurderer markedsdirektør Lene Sonne, at samarbejdet om Kriegers Flak allerede er godt i gang.

"Den største udfordring er ikke, at vi skal blive enige, men at finde den teknologi, der kan fungere. For det er første gang, at vi har at gøre med et vindmølleprojekt af den her størrelse".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her