Baggrund
Læsetid: 2 min.

S-forslag om at gøre værnepligt til værneret tiltrækker SF og R

Værnepligten skal væk, hvis det står til Socialdemokraterne. I stedet skal der indføres en værneret, som stiller mænd og kvinder lige. Forslaget får ros af samarbejdspartnerne hos SF og R
Indland
30. marts 2009

Socialdemokraterne er parat til at lægge værnepligten på hylden. Den er dyr, den rammer skævt, og den bidrager kun meget lidt til at skaffe forsvaret soldater til internationale opgaver.

Værnepligten skal afløses af en værneret, foreslår Socialdemokratiet, som får ros fra forslaget fra SF og De Radikale.

Værneretten skal svare til den mulighed, som kvinder i dag har for at gøre frivillig militærtjeneste. Forløbet er det samme som for værnepligtige med fire måneders basisuddannelse og mulighed for at videreuddanne sig med henblik på tjeneste i udlandet.

Forslaget fremsættes på baggrund af oplysningerne i Forsvarskommissionens beretning om, at forsvaret kan spare 218 millioner kroner om året ved en sådan omlægning, oplyser Socialdemokratiets forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen.

Han henviser til, at Danmark allerede nu reelt har et frivilligt forsvar. Alle, der udsendes til internationale missioner, er frivillige og har meldt sig frivilligt til den nødvendige ekstra uddannelse, og næsten alle har frivilligt meldt sig til at aftjene den værnepligt på fire måneder, der går forud.

Ikke rent professionelt

Men Socialdemokratiet vil ikke tage skridtet fuldt ud og indføre et rent professionelt forsvar med fastansatte soldater.

Mellemvejen med værneretten vil sikre, at forsvaret rekrutterer fra et bredere udsnit af befolkningen, mener John Dyrby Paulsen.

Det mål kan nås, selv om alle soldaterne bliver professionelle, mener SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen og den radikale Morten Helveg Petersen. Forsvaret kan sagtens favne bredt, hvis forsvaret tænker nyt med bl. a. kontakt til skolerne og praktikdage, som søværnet har haft succes med.

Dansk Folkeparti vil gå den modsatte vej og udvide værnepligten - bl. a. ved at afskaffe frinummerordningen, siger forsvarsordfører Ib Poulsen (DF). Værnepligten er vigtig, fordi den sikrer bredde i forsvarets rekruttering. Han er overbevist om, at det vil koste dyrt at afskaffe den.

Tilbageskridt

Idéen får heller ikke opbakning hos Venstre og Konservative, der vil fastholde værnepligten, som den er i dag.

"Alt andet lige vil det føre til et tilbageskridt. Vi mangler folk allerede i dag, og det problem vokser. Den smule, vi sparer, sætter vi meget hurtigt til igen," mener Venstres Karsten Nonbo.

Heller ikke Helge Adam Møller fra De Konservative kan se fordelen.

"Værnepligten er en større succes, end den nogensinde har været, vi får en bedre rekruttering til forsvaret, end vi ellers ville få, og det medfører også, at vi kan klare vores internationale opgaver supergodt. Derfor skal vi bevare værnepligten, "siger han. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her