Nyhed
Læsetid: 1 min.

Samråd om sigtets anklage

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) skal kommentere terrorsigtets anklage om samarbejde mellem PET og det syriske politi
Indland
6. marts 2009

Enhedslisten kalder nu justitsministeren i åbent samråd og beder ham om at kommentere Informations artikler fra i lørdags om samarbejde mellem danske PET og det hemmelige politi i Syrien - et samarbejde som ifølge personen 'MH' indebærer, at dansk politi modtager oplysninger, der er fremkommet under tortur.

'MH', der siden er blevet administrativt udvist af Danmark uden at kunne få grunden oplyst, blev fængslet i Damaskus lufthavn, da han i maj 2007 rejste fra København. Ifølge MH's forklaring til Information blev han i månedsvis torteret af det syriske politi, der fortalte, at de havde tilbageholdt ham efter ønske fra PET. Denne anklage skal Brian Mikkelsen nu forsøge at kaste mere lys over bl.a. ved i et åbent samråd at skulle svare på ...

-Om PET har fortalt de syriske myndigheder at MH ankom til Syrien?

-Om PET i den pågældende sag har udleveret billeder eller andet materiale til de syriske myndigheder?

-Om oplysninger fra syriske myndigheder ligger til grund for den senere administrative udvisning af MH?

-Om PET har modtaget oplysninger fra Udenrigsministeriet om, at MH har været udsat for mishandling?

-Om PET har bedt de syriske myndigheder om ikke at løslade MH?

Derudover har Enhedslisten stillet en række skriftlige spørgsmål til Brian Mikkelsen, bl.a. "om Danmark eller danske myndighedspersoner kan gøres strafferetsligt ansvarlige, hvis PET har givet de syriske myndigheder informationer, der har ført til tilbageholdelse af en person, som siden er blevet mishandlet", og om "danske myndigheder må modtage oplysninger fra den syriske efterretningstjeneste, hvis den har grund til at antage at disse informationer er fremskaffet ved hjælp af tortur."

Endelig skal Brian Mikkelsen forklare, om regeringen mener, at menneskerettighederne i Syrien "er af en sådan karakter, at de tillader samarbejder mellem PET og den syriske efterretningstjeneste."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her