Baggrund
Læsetid: 2 min.

SF: Regeringen fifler med skattetallene

Regeringen tegner ikke et reelt billede af, hvad virkningerne af skattereformen bliver, mener SF, der har sendt første byge af spørgsmål af sted til Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V)
Personfradraget, der ellers hvert år stiger automatisk i takt med inflationen, bliver næste år fastholdt på de samme 42.900 kr. som i år - og dermed bliver det mindre værd, siger Ole Sohn.

Personfradraget, der ellers hvert år stiger automatisk i takt med inflationen, bliver næste år fastholdt på de samme 42.900 kr. som i år - og dermed bliver det mindre værd, siger Ole Sohn.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
4. marts 2009

Regeringen giver ikke et ordentligt billede af, hvordan skatteaftalen kommer til at virke de kommende år - hverken på samfundsøkonomien eller for den enkelte skatteborger. Det mener SF's gruppeformand Ole Sohn, der direkte beskylder regeringen for at "fifle" med tallene.

"Regeringen har ikke givet skatteborgerne en ordentlig information om, hvordan deres situation vil se ud fremover - eller hvor stor regningen bliver, som vi skal sende videre til vores børn og børnebørn," siger gruppeformanden, der i går sendte den første byge af udvalgsspørgsmål af sted til skatteminister Kristian Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V).

Han henviser til, at for eksempel den nye "grønne check" i skatteaftalen bliver fastholdt på samme krone-øre-beløb i alle år fremover. Dermed bliver den reelt udhulet, i takt med at priserne stiger. Og personfradraget, der ellers hvert år stiger automatisk i takt med inflationen, bliver næste år fastholdt på de samme 42.900 kr. som i år - og dermed bliver det mindre værd.

"Det er der nok mange skatteborgere, der ikke er opmærksomme på. Den effekt har regeringen prøvet at skjule - men vi vil have den frem sort på hvidt. Ærlighed må også gælde i politik," siger Ole Sohn.

V: SF bør også give svar

Også skattereformens mere overordnede virkninger på samfundsøkonomien sætter SF spørgsmålstegn ved. Blandt andet står det ikke klart, hvad effekten er af et fortsat skattestop - eller hvornår den kompensationsordning, der skal sikre, at ingen boligejere taber på reformen, skal ophøre.

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, vil ikke forholde sig til detaljerne i alle SF's spørgsmål - det vil han overlade til de to ministerier.

"Vi har lagt vores skattereform åbent frem og glæder os til at besvare eventuelle spørgsmål. Men hvad er det, SF vil? Det har jeg også en bunke spørgsmål til," siger han - og understreger især spørgsmålet "hvem skal betale mere?":

"SF'ere kan jo ikke åbne munden uden at udstede det ene milliardløfte efter det andet. Men skal det på nogen måde hænge sammen, så ligger der en gedigen skatteregning og venter. Så Ole Sohn kan stille alle de spørgsmål, han vil - hvis bare han selv vil svare på, hvad SF's skattepolitik er."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Fredsted

Mener Torsten Schack Pedersen dermed, at regeringen, ulig SF, ikke sender nogen regning videre til nogen?

Jeg kan tænke på i hvert fald tre typer regninger, som de længe har sendt i stride strømme: Regninger fra boligejerne til lejerne, regninger fra det private til det offentlige, og regninger fra dem indenfor arbejdsmarkedet til dem udenfor.

Flemming knudsen

Læs venligst det afsnit i den nye skatteaftale som hedder: "Sammenlægning af sundhedsbidraget og bundskatten" . Denne del af aftalen vil medfører at skatten for efterlønnere, pensionister ect. vil STIGE med 8% da der ikke betales sundhedsbidrag efter de nugældende skatteregler. Er dette en skjult dagsorden ? det er ihvertfald et snigløb på efterlønnen og et markant brud på skattestoppet.