Baggrund
Læsetid: 4 min.

Tørnæs parat til at drikke te med Mugabe

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) besøger i næste uge Zimbabwe. Målet er at støtte de demokratiske kræfter, men også et møde med præsident Mugabe kan komme på tale. På Christiansborg er meningerne delte, men fremtrædende politikere i Storbritannien kritiserer Danmark for at 'spille Mugabes spil'
Byder Robert Mugabe udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) på te, vil hun sige ja tak: -Så vil jeg komme forbi og fortælle, hvad jeg mener om den måde, han har kørt sit land i sænk på,- siger Tørnæs.

Byder Robert Mugabe udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) på te, vil hun sige ja tak: -Så vil jeg komme forbi og fortælle, hvad jeg mener om den måde, han har kørt sit land i sænk på,- siger Tørnæs.

Philimon Bulawayo

Indland
11. marts 2009

Når udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i næste uge besøger Zimbabwe, vil hun så vidt vides være den første vestlige minister til at aflægge visit, efter at oppositionsleder Morgan Tsvangirai og præsident Robert Mugabe i januar enedes om at dele magten i landet.

Ud over at besigtige udviklingsprojekter og tale med ngo'er skal ministeren efter planen mødes med premierminister Tsvangirai.

"Det er vigtigt, at vi støtter de demokratiske kræfter i Zimbabwe. Vi skal vise, at vi bakker op om Tsvangirai, som ønsker en anden udvikling i landet," siger Tørnæs.

Det bliver kritiseret af fremtrædende britiske parlamentsmedlemmer:

"Jeg mener personligt, at det er en betænkelig tendens. Vi burde stå sammen for at sikre en fredelig og demokratisk udvikling," siger underhusmedlem Kate Hoey fra Labour.

Hun er formand for Det britiske Parlaments Zimbabwe-udvalg og besøgte Zimbabwe inkognito i 2007. Dette besøg forværrede forholdet mellem Zimbabwe og den tidligere britiske kolonimagt.

I Ulla Tørnæs' program er der også afsat tid til samtale med en minister fra Mugabes parti ZANU-PF. Ifølge Ulla Tørnæs har Tvangirais parti MDC (Movement for Democratic Change, red.) anmodet om, at hun mødes med begge partier fra samlingsregeringen. Og skulle præsident Mugabe i den forbindelse byde ministeren på et møde og en kop te, vil hun ikke takke nej.

"Så vil jeg komme forbi og fortælle, hvad jeg mener om den måde, han har kørt sit land i sænk på, og forklare ham, hvorfor vi ikke kan samarbejde med ham," siger Ulla Tørnæs.

USA og EU har siden 2002 opretholdt sanktioner over for Zimbabwe og Mugabes brutale styre. Og det danske besøg vækker betydelig harme i Storbritannien.

Mugabes spil

Kate Hoey mener således, det er vigtigt, at alle lande opretholder presset på Mugabe.

"Beviset for forandringer har vi endnu ikke set. Det er for tidligt at sige, om den meget omtalte magtdeling har virket. Situationen er stadig problematisk. Efter min personlige opfattelse bør der være tegn på varige forbedringer, før vi genoptager officielle kontakter," siger hun.

Det synspunkt støttes af det konservative underhusmedlem Sir Nicolas Winterton:

"Det forekommer underligt, at danskerne indleder et officielt besøg og sender en minister af sted. Det blåstempler Mugabe, på et tidspunkt hvor det er vigtigt at opretholde kritikken og presset. Jeg mener, der er en risiko for at man spiller Mugabes spil," siger Winterton.

S: Naivt

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, er også kritisk over for et eventuelt møde med Mugabe og peger på, at Robert Mugabe og en lang række af hans folk er forment adgang til EU.

"Det er en slingrekurs, at man på den ene side rejser berettigede sanktioner mod manden og på den anden side mødes med ham," siger Kofod og tilføjer, at det er fint at hjælpe befolkningen uden om Robert Mugabe:

"Men man skal passe på ikke at legitimere en frygtelig tyran. Jeg er bange for, at ministerens forsøg på at være konstruktiv bliver for naivt."

Anderledes positive er både SF og de radikale. Ifølge Margrethe Vestager er besøget udtryk for en udviklingspolitik med fokus på befolkningens behov.

"Kernen i en engageret udenrigspolitik er, at vi vil tale med dem, der står for det stik modsatte af det, vi repræsenterer," siger hun.

SF's udviklingsordfører, Steen Gade, roser forsøget på at søge en vej til at støtte Tsvangirai, og han bakker også op om et eventuelt møde med Mugabe. "Så skal hun kvinde sig op, se ham i øjnene og sige sandheden til ham," lyder det fra SF'eren.

Et vindue på klem

Danmark giver ikke længere udviklingskroner til Zimbabwe, men støtter udelukkende via humanitær bistand. Om der skal laves om på det, er det ifølge ministeren for tidligt at sige, men hun forventer, at besøget kan hjælpe til en afklaring af den sociale og politiske situation - herunder den reelle opbakning til magtdelingen, der er blevet kritiseret for kun at gælde på papiret. Ulla Tørnæs henholder sig foreløbig til, at Tsvangirai har brugt lang tid på at overveje, hvordan demokratiet i Zimbabwe bedst fremmes. Og hun er ikke bange for, at besøget vil blåstemple Robert Mugabe:

"Nej, jeg tager ikke derned for at forhandle med Mugabe om, hvor meget vi kan bidrage med i bistand. Jeg tager af sted for at støtte de demokratiske kræfter. Skal Tsvangirai have en chance, har han brug for vores opbakning," siger Tørnæs, som mener, at der med aftalen fra januar er åbnet et vindue på klem.

"Vi har i de seneste år fulgt en frygtelig udvikling i Zimbabwe og set, hvordan befolkningen er blevet udsultet på grund af dårligt politisk lederskab. Nu er der en chance for at hjælpe de mennesker," siger hun.

Den danske regering er ikke alene om at åbne for dialog - også den norske udviklingsminister planlægger efter sigende et snarligt besøg i Zimbabwe. Også Australien overvejer at ændre politik og hjælpe MDC med at genopbygge landets kriseramte økonomi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her