Nyhed
Læsetid: 2 min.

V: Thornings forslag om flere almene boliger kan true husejerne

Venstre-ordfører mener, at det vil være usundt for boligejerne, hvis der gives store vitamintilskud det hensygnende almene boligbyggeri, sådan som Socialdemokraterne foreslår. Boligselskabs-formand beskylder Venstre for at beskytte risikable private byggeprojekter
Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, foreslog i går, at der skal opføres 5.000 almene boliger for at sætte gang i byggeriet.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, foreslog i går, at der skal opføres 5.000 almene boliger for at sætte gang i byggeriet.

Indland
10. marts 2009

Socialdemokraternes forslag om over de to næste år at påbegynde opførelsen af 5.000 billige boliger har fået Venstre til at se rødt.

Ikke blot minder antallet om det valgløfte, som er blevet ensbetydende med Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard (S), og hendes kamp på flere fronter mod den borgerlige regering.

Det nye forslag om 5.000 billige boliger - fordelt over hele landet - rammer også et ømt punkt hos regeringen. Udviklingen af den almennyttige sektor er nemlig trods hensigtserklæringer om det modsatte gået helt i stå. Og nu har finanskrisen oven i købet sat ejerboligmarkedet tilbage. Derfor falder Helle Thorning-Schmidts boligpakke ikke i god borgerlig jord.

Ifølge Socialdemokraternes forslag, som er første del af en større vækstplan, skal der bruges 15 mia. kr. over de kommende to år på blandt andet at bygge billige boliger. Hensigten er at skabe 20.000 nye arbejdspladser i byggeriet og at udvide den almene boligsektor, hvortil der alene i København står 100.000 på venteliste.

V: Boligejere vil lide tab

Socialdemokraternes boligpakke, der også rummer renovering af almene og private boliger samt en ghettoindsats, forudsætter flere lovændringer. For at sikre en husleje i nybyggeriet, som gør det muligt for folk med middelindkomster at betale den, skal kommunerne for eksempel have lov til at gå under markedsprisen, når de sælger grunde til almene boligselskaber.

Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, siger, at dette er en gammel socialdemokratisk traver.

"At skulle til at sælge grunde under markedsprisen vil gøre det helt uigennemskueligt for borgerne, hvad deres skattepenge bliver brugt til, og hvor meget støtte der reelt gives," siger hun, men vedgår samtidig, at der bør bygges flere almennyttige boliger end i dag, blot det sker på en "økonomisk fornuftig måde" og i behersket omfang. Hun advarer imod i disse tider at bygge 5.000 almene boliger på to år.

"Det kan rive tæppet væk under ejerboligmarkedet. Socialdemokraternes forslag vil øge tabene og bare gøre det endnu værre for boligejerne. Man kan let komme til at bygge så meget, at ejerboligmarkedet går helt i stå, og når konjunkturen så vender, står man med en række boliger, som er ubenyttede, fordi folk hellere vil have ejerbolig," siger Venstres boligordfører.

Dårligt stillede er fastlåst

Formand for Boligselskabernes Landsforening Palle Adamsen afviser kritikken af Socialdemokraternes boligpakke.

"Vi er selvfølgelig ikke interesseret i at bygge noget, der ikke kan lejes ud," siger han og understreger, at man ikke er blot i nærheden af den situation. Der bygges næsten ingen almennyttige boliger, mens ventelisterne er proppede, og for eksempel mange ældre og unge er fastlåst i boligformer og -størrelser, som ikke passer til deres behov.

At 5.000 nye almene boliger, som først vil kunne stå færdige om to-tre år, skulle kunne true det private boligmarked, benægter boligselskabsformanden.

"At afvise boligpakken grundet ejerboligmarkedet er udtryk for protektionisme over for en mindre gruppe udviklere, som har forbygget sig og er kommet i finansiel klemme," siger Palle Adamsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her