Nyhed
Læsetid: 2 min.

Venstre vil undersøge ventetiden på torturbehandling

Hvis den administrative procedure for behandling af torturofre kan blive lettere, vil vi se på det, lyder det fra Venstre. De radikales integrationsordfører vil bede integrationsministeren redegøre for torturofrenes situation under behandlingen
Indland
26. marts 2009

Flere danske læger er utilfredse med den behandling, torturofre får i Danmark. Det får nu formand for udvalget for udlændinge- og integrationspolitik Karsten Lauritzen (V) til at opfordre Røde Kors til at rette henvendelse til Udlændinge- og Integrationsministeriet.

"Hvis den administrative procedure udgør et stort problem, vil vi gerne se på, om det kan gøres på en lettere måde. For det siger sig selv, at behandlingen i sidste ende bliver forlænget og dermed dyrere, hvis den bliver afbrudt undervejs".

Ifølge Karsten Lauritzen er første skridt, at Røde Kors retter formel henvendelse til udvalget for udlændinge- og integrationspolitik og Integrationsministeriet, som vil kigge på det.

De skal selv fortælle det

Afbrudte behandlingsforløb er ikke det eneste kritikpunkt fra lægerne. Speciallæge og medlem af Amnesty Internationals lægegruppe Claes Kjær forstår ikke, hvordan lægerne i Røde Kors kan stille en diagnose og tilrettelægge en behandling, når de ikke foretager torturundersøgelser af asylansøgerne. Ifølge Claes Kjær er det ikke tilstrækkeligt at spørge asylmodtagerne, om de har været udsat for tortur, sådan som proceduren i øjeblikket er.

Men ifølge Karsten Lauritzen (V) er det op til asylansøgerne selv at gøre lægerne opmærksomme på det, hvis de har været udsat tortur.

"Jeg har svært ved at forestille mig, at asylansøgerne tror, de bliver dårligere stillet, hvis de fortæller, at de har været udsat for tortur. Det er klart, at de selv skal erkende det, for at de kan komme i behandling," siger formanden for Folketingets integrationsudvalg.

Han er ikke i tvivl om, at lægerne på asylcentrene er i stand til at tilbyde den behandling, der er behov for.

Uholdbar situation

Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen er til gengæld kritisk over for de manglende torturundersøgelser.

"Det burde være muligt at se på det enkelte menneske og lave en ordentlig faglig vurdering af, hvad der skal til for at vedkommende kan få et så godt liv som muligt," siger ordføreren og bakker Amnestys lægegruppe op.

Det samme gør de radikales integrationsordfører Morten Østergaard.

"Det er en uholdbar situation, og det kommer helt ud på et overdrev, når man ikke vil tage sig af torturofre, selvom alle ved, at det selvfølgelig ikke er noget, man kan klare med et enkelt spørgsmål og tre psykologtimer," siger integrationsordføreren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det forekommer mig en kende hyklerisk, at vi med denne sag fluks får Venstre på banen med initiativer og "forespørgsler til integrationsministeren". Er det ikke de samme asylansøgere, som hverken må arbejde eller befinde sig andre steder end asyllejrene, der er tale om?
Hvorfor er det lige vi skal tro, at regeringen nu kærer sig om dem overhovedet? Måske fordi ordet "tortur" indgår, og man har øjnet en chance for at påstå, man ønsker at gøre en forskel for de her mennesker.

Jeg er naturligvis fuldstændig indforstået med, at der skal gøres en større og bedre indsats for de her mennesker, men det forekommer mig, at der skal slås politisk mønt først.