Læsetid: 3 min.

Vesterbro vader i kanyler

Hver dag renser frivillige fra SprøjtePatruljen det københavnske Vesterbro for kanyler og andet sprøjteaffald. Men det er svært at følge med, når stofbrugerne kun har gaderne at fixe på
Tom Linnert er fra SprøjtePatruljen - en gruppe af frivillige stofbrugere, der samler kanyler og andet -sprøjteaffald- op fra Københavns gader.

Tom Linnert er fra SprøjtePatruljen - en gruppe af frivillige stofbrugere, der samler kanyler og andet -sprøjteaffald- op fra Københavns gader.

Kristine Kiilerich

5. marts 2009

På Vesterbros gader går Tom Linnert rundt i sin gule uniform. Med sig har han et opsamlingshåndtag og en lille plasticspand.

Med trænede øjne slår han ned i bunkerne af affald, der flyder i rendestenen, og roder lidt rundt for at finde det, han søger.

Han er fra SprøjtePatruljen, der er en gruppe af frivillige stofbrugere, der rydder op i København. Han er selv i metadonbehandling og har i 10 år været en del af patruljen. Seks dage om ugen går han sammen med to kollegaer en fast rute på Vesterbro for at rense gader og rendesten for kanyler, blodigt vat, tomme målebægre og spritservietter.

'Sprøjteaffald' kalder man det, som stofbrugerne på Vesterbro efterlader stort set overalt i bydelen.

"Hvis man bor her med små børn, skal man jo nærmest have dem i snor," siger Tom Linnert og fisker endnu en blodig kanyle op. Den ligger ved trappen ind til en beboelsesejendom i Viktoriagade.

"Det er et af de meget brugte tilholdssteder her," siger han og peger ned på flere kanyler og brugte vattotter.

Længere nede ad gaden stikker en beboer hovedet ud af en opgang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Slettet Bruger

Det er en hån imod beboere i området, almindelig retsopfattelse, pårørende, skatteydere, demokrati og ikke mindst imod narkomanerne selv.

Politikerne interesserer sig desværre mest for at notere til glemmebogen og lægge låg på snavset eller producere glitrede papirer om verdensfjerne ideologier, mere frie markeder og fornyet tro på deres forlængst fejlslagne forsøg på kriminalitetsbekæmpelse. Men af en eller anden grund også uhyre sjældent for at fjerne grundlaget for mange af problemerne, efterspørgslen på det lukrative marked. Nej, nu må de unge holde op.

Selvfølgelig er der ingen danske politikere, som har aktier i foretagendet. Sådan er vi ikke og den slags forekommer jo kun i udlandet. Men jeg tvivler desværre kraftigt på, at det ville løse meget, om så man opstiller fixerum eller for den sags skyld drikkeskure uden bilagspligt på Christiansborg slotsplads. Hvad angår hård narko har jeg svært ved at få øje på meget andet end tvangsbehandling, eventuelt kombineret med stofuddeling til nogle få nu håbløst uhelbredelige narkomaner.

Målet fremover burde så til gengæld fremover være, at der ikke igen produceres spandevis af håbløse tilfælde, hvilket bl.a. kan gøres ved konsekvent at tvinge pushernes kunder i seriøs behandling (ikke nyreligiøs), og derved tynde markedet kraftigt ud. Klientellet er i store træk allerede velkendt af mange andre end politikerne, der går rundt med slips for øjnene og hælder til flere 40 årige udvalg, selvom det ikke kræver voldsomt mange specialtrænede parti- eller kommandosoldater at foretage simple narkotests.
At sidde i rundkreds og snakke om at motivere folk til at gå i behandling, folk der er dybt afhængige, ofte også har sociale og psykiske problemer, og indimellem er parate til at gøre hvad som helst for at spytte i andres kasse, det hjælper næppe stort uanset justitsministerens tyrkertro. Ej heller at sidde i firkanter, og snakke med landbrugets lobbyister eller andre mellemhandlere.
Og så vader man ikke bare i kanyler, men også i levebrødspolitikere, der foregøgler at de hjælper.