Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vismænd: Den grønne skattereform er 'ikke ret grøn'

Skattereformen lever langtfra op til regeringens CO2-målsætninger, siger vismændene. Især den manglende 'koprutte-afgift' til landbruget møder kritik
De økonomiske vismænd retter en hård kritik mod den -grønne- del af regeringens skattereform. Fra højre overvismand Peter Birch Sørensen, Eirik Schrøder Amundsen og Michael Dithmer.

De økonomiske vismænd retter en hård kritik mod den -grønne- del af regeringens skattereform. Fra højre overvismand Peter Birch Sørensen, Eirik Schrøder Amundsen og Michael Dithmer.

Casper Christoffersen

Indland
5. marts 2009

De økonomiske vismænd retter nu en markant kritik af den grønne del af den skattereform, som VKO-flertallet blev enige om i weekenden.

Regeringen fremhæver selv, at skattereformen foruden at give vækst og lavere skat er til gavn for klimaet- men direkte adspurgt betegner overvismand Peter Birch Sørensen reformen som "ikke ret grøn".

"Vi anerkender, at man har haft nogle grønne mål med reformen - men vi synes ikke, at man har nået dem på en særlig effektiv måde," siger han.

Vismændene præsenterede i går deres længe planlagte rapport om blandt andet en ny indretning af de grønne afgifter. Men som beskrevet i Information i sidste uge, kommer rapporten en postgang for sent i forhold til de meget opspeedede skatteforhandlinger, som finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) gennemførte i weekenden.

Og reformen rummer ifølge vismændene store huller i forhold til at opnå regeringens målsætninger om at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Samtidig har nogle af de "grønne" afgiftsforhøjelser, som reformen rummer, slet ikke nogen miljøeffekt - blandt andet forhøjelsen af el-afgiften, der af flere af vismændene direkte betegnes som en "ommer".

Minister afviser afgift

"Vi ser ikke nogen logik i, at erhvervslivet skal betale en øget el-afgift, der alene vil forringe konkurrenceevnen uden at have nogen miljøeffekt," siger Peter Birch Sørensen med henvisning til, at udledningen af CO2 fra el-produktionen er omfattet af et kvotesystem i EU. Det betyder, at det, vi nedbringer elforbruget med her i landet, bare vil åbne for større forbrug andre steder.

En allerede omdiskuteret mangel ved skattereformen er det, som i folkemunde har fået betegnelsen "koprutte-afgiften".

Skattekommissionen foreslog i sin rapport, at landbruget skulle pålægges en afgift for udledningen af metan - men i den endelige reform er dét forslag forsvundet. Det betyder, skattereformen forventes at skære under en tredjedel af drivhusgas-udledningen i forhold til skattekommissionens udspil.

"Men spørgsmålet er, hvor meget mere, vi kan hente, hvis ikke landbruget begynder at bidrage," siger miljøvismand Eirik Schrøder Amundsen - med henvisning til regeringens mål om at nedbringe udslippet af de såkaldte ikke-kvotebelagte drivhusgasudslip med 20 pct. i 2020.

Han og de andre vismænd håber på, at regeringens kommende plan om "grøn vækst" vil rette op på dét.

Og det vil den, lover skatteminister Kristian Jensen (V) - men uden ellers at ville løfte sløret for planen afviser han, at en metanafgift på ko-prutter bliver en del af det.

"Vi skal lave noget, der giver et incitament til landmændene om at ændre adfærd - og alle de forslag, vi har set indtil nu, har været en fladpandet afgiftsstigning, der alene vil flytte en ko fra Fredericia til Flensborg," siger han - med henvisning til, at stigende afgifter vil få landmændene til at flytte kvægproduktionen til udlandet i stedet.

SF: En klimaskandale

Det samme advarer Michael Brockenhuus-Schack, der er formand for landbrugets energiudvalg, imod.

"Vi kan godt forstå de tanker, som regeringen har, men med den situation, som landbruget ligesom andre erhverv står i lige nu, er vi ekstremt bekymrede for, at det her skal være med til at forværre vilkårene for landbrugssektoren," siger han.

Han håber i stedet på en række andre ordninger, der vil gøre det attraktivt for landmændene for eksempel at etablere biogasanlæg og på andre måde nedbringe udslippet af drivhusgasser.

Hos SF ser Anne Grete Holmsgaard i vismandsrapporten kun en bekræftelse i, at skattereformen er "en klimaskandale".

Hun fastholder, at en kvælstofsafgift og en afgift på gylle, der ikke har været igennem et biogasanlæg, vil være den mest effektive måde at nedbringe landbrugets udledninger på.

"Men det er nok næppe sandsynligt så hurtigt efter skattereformen. Og alene så lang tid, at regeringen har været om at blive færdig med sin grønne vækstplan tyder på at den ikke kommer til at rumme særligt høje ambitioner," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Vismændenes ny rapport er endnu et bevis på at oppositionen gjorde det rigtige ved at takke nej til Fogh Rasmussens ultimative krav om at skrive under på et statisk skattestop .
Ligeledes er Løkke Rasmussens afvisning om at regeringen vil komme med en vækstpakke et dårligt budskab for både beskæftigelsen, erhvervslivet og udviklingen og indføringen af mere miljø rigtig byggeri og teknologi.

Jørgen Muldtofte

"koprutte-afgiften" burde hedde kobøvse-afgiften, da drøvtyggere ræber omkr. 100 x mere end de prutter, iflg. de dyrekyndige. Men det er måske ikke helt så muntert et udtryk...?

mvh JMu

Mona Blenstrup

Biogas anlæg er ikke miljørentable eller økonomiske rentable.

www.sickpigs.dk har artikler om emnet.