Baggrund
Læsetid: 2 min.

Borgere skylder kommunerne fem milliarder

Indland
17. april 2009

Det kniber gevaldigt for danskerne at betale, hvad de skylder deres kommune. Således ligger borgerne inde med fem mia. kr., som rettelig hører hjemme i kommunekasserne landet rundt. Gælden omfatter blandt andet betaling for daginstitutionspladser, tilbagebetaling af børnebidrag, ægtefællebidrag samt kontanthjælp, og de manglende indtægter går i sagens natur ud over borgerne, påpeger KL-formand Erik Fabrin (V):

"Fem mia. kr. er penge, som kommunerne ikke har. Derfor repræsenterer alene forrentningen en værdi, vi mangler at drive borgerservice for," siger han.

I forbindelse med kommunalreformen overgik inddrivelsen fra kommunerne til staten. Siden 2005 er gælden vokset fra ca. tre mia. kr. til 5,4 mia. kr. sidste år.

Det får KL-formanden til at klandre staten med Skat i spidsen for at svigte deres inddrivelsesopgave.

"Vi kan aldrig helt undgå at have penge ude, men beløbet er stadig stigende, og det ser stærkt ud til, at man nedprioriterer den statslige opkrævning," siger Erik Fabrin og efterlyser, at staten afregner med det sammen, når kommunerne afleverer deres fordringer.

"Så må staten lægge ud," siger han.

De svageste er fredet

Ifølge Erik Fabrin betyder den langsommelige opkrævning, at kommunerne sandsynligvis vil se færre af deres tilgodehavender.

"Der er et retssikkerhedsproblem i det her, som handler om, at nogle slipper for at betale deres gæld til det offentlige. Der er en nøje sammenhæng mellem, hvor hurtigt man inddriver gælden, og hvor stor en del man får hjem. Jo længere tid, der går, desto større er risikoen for, at folk ikke kan betale," siger KL-formanden.

Skatteminister Kristian Jensen (V) medgiver, at mangel på folk samt svigt i it-systemer har ført til, at inddrivelserne er blevet forsinket.

"Vi kom ikke godt nok fra start. Der vil jeg gerne give en indrømmelse," siger skatteministeren, som varsler en bedre indsats.

Alligevel skal kommunerne næppe sætte snuden op efter, at Skat vil formå at spæde betydeligt til deres kasser.

"Vi kan ikke komme uden om, at vi står i en alvorlig krise, og i sådanne tider stiger gælden," siger ministeren, som dog samtidig peger på, at der er statslig refusion på 5/6 af gælden, hvilket gør det gældsbetingede hul i kommunekasserne noget mindre.

"Det er staten, der har en stærk interesse i en effektiv gældsinddrivelse, for vi har den største del af pengene ude," siger Kristian Jensen.

Ministeren understreger samtidig, at Skat friholder de svageste blandt skyldnerne.

"Da inddrivelsen lå i kommunerne, så vi tiltag over for folk, der var på kontanthjælp. Det gør vi i udgangspunktet ikke. Det kan godt være, at det betyder lidt stigende gæld, men omvendt sikrer vi folk med lave indkomster et bedre levegrundlag," siger Kristian Jensen.

Han henviser desuden til, at man arbejder på i stigende grad at kunne tilbageholde borgernes løn, selv hvis der kun er tale om mindre gæld som eksempelvis en parkeringsbøde.

I forbindelse med kommuneøkonomiaftalen for 2009 blev der nedsat et udvalg, hvor både staten og KL bidrager, og som skal analysere baggrunden for stigningen i restancerne.

Udvalgets rapport ventes klar først i maj og skal indgå i de kommende økonomiforhandlinger mellem KL og regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her