Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dansk forslag mod pirateri op i FN

Et flertal i Folketinget vil have dansk forslag op i FN til bekæmpelse af pirater. Der skal etableres regional kystvagt, der kan advare handelsskibe om pirater
Indland
11. april 2009

Et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er klar til at rejse et dansk forslag i FN. Forslaget til bekæmpelse af pirateri ud for Afrikas østkyst kommer fra Dansk Institut for Militære Studier og går ud på, at FN skal fungere som fødselshjælper til en regional kystvagt i de piratfyldte farvande, der kan advare handelskibe og skibe med nødhjælp mod pirater.

Venstres forsvarspolitiske ordfører, Karsten Nonbo, siger, at Danmark som stor søfartsnation bør gå foran.

"Forslaget skal rejses i FN, og der kan være mere lydhørhed, når vi selv har gjort en indsats med det danske krigsskib Absalon. Det er en glimrende idé, men den kan ikke stå alene. Vi har også brug for en domstol, hvor piraterne kan dømmes for deres kriminelle handlinger over for handelsskibene. Pirateri er desværre blevet en hel industri," siger Karsten Nonbo til Ritzau.

Socialdemokraternes forsvarspolitiske ordfører, John Dyrby, siger, at forslaget falder godt i tråd med Forsvarskommissionens beretning.

"Det er udmærket med krigsskibe i området, men det er en kortsigtet løsning. Det er en god idé at oprette en regional kystvagt ved de østafrikanske kyster, og de vestlige lande må hjælpe landene i området til selv at håndtere indsatsen mod pirater. Det er vejen frem, og det er helt klart i FN-regi, det skal opbygges," siger John Dyrby.

Efter den amerikanske udenrigsminister Hillary Clintons udmelding om, at verden må samles om at komme piratsvøben til livs, er de danske politikere ikke i tvivl om, at der kan komme skub i processen.

"Der er ingen tvivl om, at USA vil hjælpe betydeligt til," siger John Dyrby.

Retsforfølges og betale

Dansk Folkeparti lægger vægt på, at de kriminelle pirater skal kunne retsforfølges ved en domstol, men støtter, at det danske forslag om en regional kystvagt kommer op i FN. Partiets medlem af Folketingets Forsvarsudvalg, Søren Krarup, siger, at det bare ikke skal ende i en "sludder for en sladder" i FN.

"Det er helt i orden at prøve forslaget over for FN under den forudsætning, at det er effektivt. Det vil vi støtte, men jeg har ikke den store tillid til, at det kan stoppe piraterne. De skal også kunne retsforfølges og betale for de forbrydelser, de begår," siger Søren Krarup.

Forsker i pirateri ved Dansk Institut for Militære Studier (DIMS) Lars Bangert Struwe står bag forslaget, og han er ikke i tvivl om, at en regional opbygget kystvagt vil kunne forhindre kapring af handelsskibe. Men det kræver, at de lokale stater omkring de piratfyldte farvande er villige til at deltage.

"De lokale lande er ikke rigtigt engageret i piratbekæmpelsen, og de har ikke rigtigt penge til det. Lande som Tanzania, Kenya, Egypten, Yemen og Den Arabiske Halvø må erkende problemet og deltage i en regional opbygning af en kystvagt med støtte fra Vesten. Det vil virkelig kunne lægge en dæmper på tingene," sagde Lars Bangert Struwe torsdag til Ritzau. I begyndelsen kan der oprettes områder, hvor skibene kan sejle igennem med overvågning af fartøjer og helikoptere fra luften.

"Det er tænkt som en koordineret efterretning med fælles patruljer i hinandens farvande. Som det er i dag, kan piraternes moderskibe bevæge sig fra det ene territorialfarvand til det andet uden at blive overvåget," påpeger Lars Bangert Struwe.

Om kort tid skal Lars Bangert Struwe fremlægge sin strategi i IMO - FN's internationale søfartsorganisation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian De Coninck Lucas

http://www.alternet.org/audits/136288/we%27re_being_lied_to_about_pirates/

Det er en skandale at iongen vil skrive om de fiskere, der har mistet alt pga. overfiskerio og dumping af atomaffald. Hvad gør vi? Sender soldater og leger US Army.

Jeg kan fortælle dig, at rapporten, der ligger til grund for dette, påpeger at man ikke kun skal bekæmpe pirater, men også oprette firskeriinspektion og miljøovervågning. Se mere på www.difms.dk

Lasse Schmidt

Hold op, hvor vi gungrer, sagde musen til elefanten ...

Dansk forslag skal op i FN - hvor vildt! Og "Der er ingen tvivl om, at USA vil hjælpe betydeligt til," siger John Dyrby.

Det er nemlig rigtigt. Her tør Danmark rejse et stærkt kontroversielt forslag mod pirateri - efter at USAs udenrigsminister allerede har udtalt sig imod pirateriet.

Vi er så seje! Hvad skulle verden gøre uden Danmark?

Christian De Coninck Lucas

@Lars.

Ok, det er da en god ting. Det vidste jeg ikke :o)

Kurt Svennevig Christensen

Så har jeg fået læst denne DIMS rapport - det er hurtigt overstået. Jeg har derfor også forsøgt at finde ud af hvad DIMS er for en størrelse, budget osv. Det er lidt bøvlet, men der er ca. 20 ansatte og det finansieres af forsvarsbudgettet - og med 20 ansatte må der være tale om et tocifret millionbeløb. DIMS har virket i et par år.

Af uforklarlige grunde slår historikeren Lars Struwe nu skruen til for at kaste sig over et studie af pirater. Og det kommer der så denne 42 siders rapport ud af. Man skal jo tale pænt om det andre laver - men dette er intet mindre end 42 siders snik og udenomssnak, hvor rapportens ref. er Ritzau og andre lignende telegrammer og lidt journalistisk stof. Og så har han talt med x antal mennesker hist og pist (uden ref.) Og ud af det kommer der så den anbefaling at der bør oprettes denne GHASP unit som skal sættes til at bekæmpe de pirater der for tiden er aktive rundt det afrikanske horn. Det er det og det skal han så til FN og fortælle IMO om.

Det er jo fantastisk det kan lade sig gøre, men det er anbefalingerne fra denne historiker som har læst det samme om sagen som alle vi andre kan få fat i med lidt hjælp fra google.

Piraterne skal bekæmpes til vands og til lands "de skal fjernes fra reden" skriver han. Ligesom han selvfølgelig for understreget flere gange, at hele sagen er meget uoplyst og derfor er der selvfølgelig behov for flere penge før der kan produceres flere rapporter.

Han får også understreget, at man ikke kan få de her pirater i tale "for det er for farligt og tage derned" og derfor ved man,, i følge forskeren, heller ikke så meget om hvad de pirater er for nogle mennesker.

Hans ref. til pirateri andre steder på kloden er Malacca-strædet, hvor det lykkes at få bremset pirateriet vha. magt, men han glider behændigt uden om sagens kerne i den sag, nemlig at det var Indonesien som tog ansvaret derude efter en ASEAN aftale med bl.a. Malaysia, Singapore og Thailand.

Så nu mener forskeren at noget lignende skal laves mellem følgende lande: ”Kenya, Tanzania, Eritrea, Djibouti, Egypten, Yemen og Saudi-Arabien"
Men hvorfor ikke også Oman, Sudan, Somaliland? Og hvordan i alverdens rige og lande tror han at lande som Eritrea og Yemen som virkelig er uenige når det komme til fiskeriet kan blive enige om noget som helst? Somaliland bliver meget fornærmet hvis de ryger ud sammen med Pundtland og resten af Somalia.

Det er noget vrøvl og uden indhold af nogen art, det er snik snak.

Og så det vigtigste problem i netop denne sag bruger han ikke tiden på, nemlig hele årsagen til problemet. Det internationale "lovlige" og ulovlige fiskeri nævnes, men heller ikke mere.

Men hvis man virkelig vil dette problem til livs så skal man kende årsager og historien (det skriver han også og derfor – give os flere penge). Og den får man først når man spørger aktørerne altså de mennesker som sætter livet på spil for at tjene flere penge end de ellers kunne få i fiskeriet. For det er sikkert at piraterne, altså dem som sejler rundt og entre skibe i åben sø, er folk med saltvand i årene ligesom det er sikkert at de få finansieret deres piratvirksomhed fra land.

Pirater er altså mennesker som er på havet i meget små både i meget lang tid og som så når lejligheden byder sig kapre et skib. Det er først og fremmest fiskere. Og skal de holde op med det, skal de tjene penge ved noget andet, jeg foreslår fiskeri. Dvs. fiskeriet skal bygges op i de områder. Dvs. fisken i de områder skal sikres de lokale fiskere osv. Og det er der masser af penge til, hvis man i stedet for at bruger de mange hundrede millioner $ til krudt og kugler og DIMS, bruger dem på kapacitets opbygning i fiskeriet.

Det som rapporten overhovedet ikke rører ved er piraternes motivation. Deres alibi deres ret til det gør osv. For DIMS er det bare tale om kriminelle personer og de skal bekæmpes med magt. Men det er jo det værste vrøvl - en pirat altså ham der kravler op på de fartøjer er ikke mere kriminel end den bonde i Afghanistan der dyrker opium i stedet for mere lovlige afgrøder. Den bondes arbejde er også skyld i død og ødelæggelser, men vi ved det problem er ikke så enkelt. Vi ved at den bonde skal have et alternativ. Hvorfor skulle det så ikke gælde piraterne? De har bagmænd javel, men det opium bonden altså også osv.

Hvis den rapport er hvad DIMS kan præstere, er DIMS intet andet end en gruppe forskere, ansat til formålet - at give forsvaret et alibi for brugen af mere krudt og kugler.