Nyhed
Læsetid: 1 min.

Energispareplan for byggeriet trækker ud

Uenighed mellem V og K har forsinket en længe ventet energispareplan for byggeriet. Nu er regeringens udspil klar - men der er stadig knaster
For fremtiden skal selv mindre ombygninger overholde skrappe krav, foreslår regeringen. SF har større ambitioner.

For fremtiden skal selv mindre ombygninger overholde skrappe krav, foreslår regeringen. SF har større ambitioner.

Jan Jørgensen

Indland
18. april 2009

Den skulle have været klar allerede 1. marts. Men længere tids uenighed mellem Venstre og Konservative har gjort, at regeringen først på et møde i går kunne præsentere sit forslag til en storstilet plan for energibesparelser i byggeriet.

Fordelt over 22 punkter foreslår regeringen en række tiltag, der skal sænke energiforbruget både i eksisterende og nyt byggeri.

Fra 2010 skal alt nybyggeri leve op til den såkaldte lav-energiklasse 2 - og energikravene strammes med i alt 60 pct. i 2015, foreslår regeringen blandt andet. Samtidig skal der selv ved mindre ombygninger indføres skrappere minimumkrav til vinduer og andre såkaldte bygningskomponenter - og bygninger med højt varmtvandsforbrug skal forsynes med solvarmeanlæg.

Forslaget er blevet til efter længere tids diskussioner mellem Venstre og Konservative - især om, hvor højt ambitionsniveauet skulle være.

Hos De Konservative ønsker energiordfører Per Ørum Jørgensen ikke at kommentere diskussionerne nærmere.

"Men jeg glæder mig over, at vi her har en plan, der om seks år vil have reduceret energiforbruget i nybyggeri med 60 procent. Det er virkelig ambitiøst," siger han.

For slappe ambitioner

Forslaget blev udleveret til forligspartierne bag energiforliget - alle Folketingets partier på nær Enhedslisten - i forgårs og præsenteret nærmere på et møde i går.

Hos SF ønsker energiordfører Anne Grete Holmsgaard ikke at kommentere planen i sin helhed. Men selv om hun er overvejende positiv over for de nye krav til det eksisterende byggeri, så er ambitionsniveauet for "lavtflyvende", når det kommer til de nye byggerier, siger hun.

"Jeg synes, det er for slapt kun at stille krav om energiklasse 2 i 2010. Hvis vi var lidt visionære, kunne vi være med til at drive en rigtig god udvikling i byggeindustrien frem. Der findes allerede 30-35 virksomheder, der kan bygge i klasse 1 - og de venter bare på, at kravet kommer."

Først om to uger mødes forligspartierne igen for at diskutere de forsinkede planer. Ingen vil spå om, hvornår aftalen er hjemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her