Baggrund
Læsetid: 3 min.

Fagbevægelsen kræver kursskifte

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og socialminister Karen Ellemann (V) kan se frem til enorme udfordringer. Fagbevægelsen kræver politisk kursskifte og bedre samarbejde
Indland
8. april 2009
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og socialminister Karen Ellemann (V) kan se frem til enorme udfordringer. Fagbevægelsen kræver politisk kursskifte og bedre samarbejde

Hverken Claus Hjort Frederiksen (V) eller Karen Jespersen (V) var fagbevægelsens kop te. Derfor er fagbossernes farvel til de to ministre lykkeligt. Med gårsdagens rokade håber de på kursskifte inden for både beskæftigelses- og socialpolitikken. Særligt samarbejdet med beskæftigelsesministeren satser LO på at kunne forbedre med Inger Støjberg (V) i sadlen:

"De sidste år med Claus Hjort er det er gået stærkt ned ad bakke, og regeringens magtfuldkommenhed er gået ud over samarbejdet med arbejdsmarkedets parter," siger næstformand i LO, Lizette Risgaard, der ønsker Støjberg tillykke og dermed plejer samarbejdsrelationen fra dag et.

FOA-formand Dennis Kristensen er også positiv og begræder ikke Hjorts farvel:

"Jeg glæder mig til, at vi bevæger os væk fra den rene ideologiske kampmark og over til en person, der er måske er mere præget af, at vi kan føre nogle saglige og faglige diskussioner om, hvordan vi skruer arbejdsmarkedet sammen i en tid med stigende ledighed og mangel på job," siger formanden til Ritzau.

For den nye social- og indenrigsminister, Karen Ellemanns (V), vedkommende kan det også kun gå fremad, mener LO:

"Næsten uanset hvem, der skulle overtage for Jespersen, så vil jeg sige, at det kun kan blive bedre," siger Lizette Risgaard.

Én for meget

Men den eskalerende ledighed resulterer hver dag i fyresedler landet over, og det bliver de nye ministres største udfordring, vurderer LO.

Under overdragelsen af beskæftigelsesministeriet ville Inger Støjberg ikke komme med politiske meldinger, men hun sagde, at "én arbejdsløs, er en arbejdsløs for meget."

Dansk Socialrådgiverforenings formand Betinna Post sår dog tvivl om, hvorvidt Støjberg, der også er blevet minister for ligestilling, magter at styre danskerne gennem krisen.

"Hun har jo ikke noget synderligt kendskab til beskæftigelsespolitik. Men det er et kæmpestort og kompliceret område, og der er så mange udfordringer netop nu," siger Betinna Post.

Socialrådgiverformanden mener, at rokaden illustrerer, hvordan ministererhvervet i dansk politik ikke forudsætter noget særligt fagkendskab til området.

"Jeg har brugt lidt tid på at se på hendes CV, og hun har lidt erfaring med kommunikationsvirksomhed - og det er nærmest det. Men hatten af for, at hun takker ja til posten," siger Betinna Post, der også er paf over, at Karen Ellemann fik posten som socialminister.

"Jeg havde regnet med, at det blev socialordfører Ellen Trane, der har sat sig ind i stoffet, så jeg blev faktisk lidt paf over, at det blev Ellemann," siger hun.

Karen Ellemann har dog ry for et socialt engagement, og derfor scorer hun flere stjerner hos Socialrådgiverne. I følge Betinna Post er Støjberg 100 procent loyal over for partilinjen:

"Og den har Hjort desværre allerede har lagt."

En bedre kobling

Men det nye ministerpar kan måske skabe et bedre samspil mellem beskæftigelses- og socialpolitikken, håber LO-næstformanden:

"Det ville være rigtig godt, hvis der kunne blive en bedre kobling, og man kunne undgå de uhensigtsmæssigheder, der har været hidtil."

Betinna Post er enig og peger på, at ledighedskrisen også skaber endnu større udfordringer på socialområdet. Tidligere har der været et ensidigt fokus på at få folk i arbejde, og det har ført til et uheldigt samspil mellem Beskæftigelsesministeriet og Velfærdsministeriet, forklarer hun.

Hjort har ført en stram kurs over for de ledige, og så har Jespersen samlet 'taberne' op med dyre sociale løsninger, mener formanden.

For Ellemann bliver det en særlig udfordring at køre socialpolitik og beskæftigelsespolitikken sammen, betoner Post:

"Hun skal lægge arm med Støjberg, og det håber jeg, hun kan. Så forhåbentlig ser vi ikke, at regeringen med den ene hånd - Støjbergs - sender alle på overførselsindkomst og med den anden - Ellemanns - forsøger at samle dem op igen."

Under alle omstændigheder er der nok at tage fat på for de nye ministre:

Revidering af reglerne på det sociale område, mere fokus på ligeløn, opgør med stigende ulighed og fattigdom, lyder nogle af fagbevægelsens opfordringer.

Men først og fremmest skal der tages hånd om de ledige:

"Arbejdsgiverne har haft brug for hver eneste ledige hånd under højkonjunkturerne, og derfor har beskæftigelsesministeren hidtil ikke tænkt på efteruddannelse. Det bliver de nødt til at gøre nu," siger Lizette Risgaard.

Både LO og Dansk Socialrådgiverforening ser nu tiden an, før de lader dommen falde endeligt over det nye hold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Peter Simonsen

Det kan jo kun gå fremad, så der er håb forude. Eller hvad? Jeg kender ikke Støjbergs baggrund, men Ellemann har da ihvert fald et anstændigt menneske som far, lad os håbe det er gået i arv...