Nyhed
Læsetid: 1 min.

Flertal vil forhindre tvangsæg-teskaber

Oppositionen går sammen om nyt katalog med forslag mod tvangsægteskaber og æreskriminalitet. Dansk Folkeparti er positiv over for udspillet
Indland
11. april 2009

Unge indvandrere skal ikke længere kun være henvist til krisecentrene, når de er udsat for trusler eller vold fra deres egen familie. En samlet opposition foreslår, at der gøres en samlet indsats for at forebygge og beskytte de unge mod tvangsægteskaber og æreskriminalitet.

"Hidtil har man kun fokuseret på krisecentrene og så på efterfølgende at straffe de ansvarlige. Men det forebyggende arbejde har været utilstrækkeligt og ukoordineret. Derfor skal vi have de offentlige myndigheder til at reagere meget hurtigere og indberette eventuelle mistanker til et nationalt center, som koordinerer indsatsen. På den måde kan vi være med til at bryde den onde cirkel, så vi ikke blot hjælper dem som møder op i centrene, men også deres søskende eller fætre og kusiner. De lades tilbage i familierne og risikerer at blive næste offer," siger De Radikales integrationsordfører, Morten Østergaard.

Ud over De Radikale, står Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten bag et beslutningsforslag som pålægger VK-regeringen at fremsætte de nødvendige lovforslag og foretage andre fornødne administrative ændringer, der sikrer en samlet indsats.

Inspirationen er hentet i Storbritannien, hvor The Forced Marriage Protection Act (loven mod tvangsægteskaber, red.) betyder, at det ikke længere er op til de enkelte lærere, skoler eller kommuner finde løsningerne på de generationskonflikter, der kan eskalere og blive til æreskriminalitet og tvangsægteskaber. Partierne vil lige som i Storbritannien give politiet lov til at udstede et polititilhold mod alle mistænkte og ikke kun mod det ene familiemedlem, typisk faderen, som for eksempel har truet en datter. Og politiet skal kunne inddrage datterens pas, hvis der er mistanke om, at hun står foran at blive tvunget til at forlade Danmark for at blive tvangsgift i et andet land.

Integrationsordfører for S, Henrik Dam Kristensen, siger, at jo bedre hjælp ofrene kan forvente, jo flere vil turde bede om hjælp, mener han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her