Nyhed
Læsetid: 4 min.

Flertal: Kammeradvokaten skal undersøge Hjorts forsøg

Som beskæftigelsesminister gav Claus Hjort Frederiksen (V) usande oplysninger til Folke-tinget om forsøg med aktivering af modtagere af sygedagpenge. DF vil sammen med oppositionen nu have kammeradvokaten til at vurdere sagen
Indland
23. april 2009

Der var tale om en klar vildledning af Folketinget, da daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) kort før påske lod forstå, at han havde Kammeradvokatens ord for, at en forsøgsordning med aktivering af sygedagpengemodtagere var lovlig. Over for DR's Orientering afviser Kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen, at han har taget stilling til lovligheden af forsøget. I et notat slår Kammeradvokaten fast, at Arbejdsmarkedsstyrelsen slet ikke har ønsket hans vurdering af, om forsøgsordningen har tilstrækkelig hjemmel i loven:

"... idet der efter styrelsens opfattelse ikke hersker tvivl herom," skriver han.

Men over for Folketinget har den daværende beskæftigelsesminister flere gange slået fast, at forsøgsordningen, der har betydet, at mindst 10 personer har fået frataget deres sygedagpenge, er lovlig.

"Der er en hjemmel, og det vil også fremgå af Kammeradvokatens skrivelse," lød det fra Hjort Frederiksen på et samråd den 1. april.

Dermed har Hjort Frederiksen under ministeransvar vildledt Folketinget, påpeger lektor i forfatningsret Pernille Boye Koch.

"Kammeradvokaten tager ikke stilling til forsøget, og det undlader ministeren at gøre opmærksom på. Det, vil jeg sige, er at vildlede Folketinget," siger hun.

DF: Advokaten på igen

Ifølge Socialdemokraternes Lennart Damsbo-Andersen skal Folketingets Udvalg for forretningsorden nu se på sagen.

"Tingene er ikke er gået lovligt for sig. Ministeren skal ikke stå tilbage uden at få en kraftig løftet pegefinger. Det er i nærheden af grundlovsbrud at tage folks penge uden at have hjemmel i loven. Ministeren bør stå med dukket nakke og sige undskyld, ikke mindst til de syge mennesker, der er ramt at det her regime," siger han.

Også Enhedslistens Line Barfod mener, at sagen skal undersøges til bunds.

"Vi kan ikke have en minister, der vildleder Folketinget eller sætter forsøg i værk, hvor folk får frataget deres sygedagpenge uden lovhjemmel," siger hun og tilføjer:

"Sagen skal undersøges, og så må vi diskutere, hvad vi kan få flertal for. Vi må se, om DF synes, at det er ok, at små mennesker kommer i klemme," siger hun.

DF's ordfører Bent Bøgsted henviser til, at han foreløbig vil tage en snak med den nye beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

- Men er det i orden, at Claus Hjort Frederiksen siger, at Kammeradvokaten har godkendt en forsøgsordning, når det ikke er tilfældet?

"Ifølge de oplysninger, vi fik på samrådet, og efter det, Kammeradvokaten selv havde skrevet, vurderede jeg, at det var i orden. Men jeg er jo ikke jurist, så hvordan det skal fortolkes, skal jeg ikke gøre mig klog på."

- Men Kammeradvokaten siger jo, at han ikke har taget stilling til lovligheden?

"Det er underligt. Så må vi have ham til at vurdere det, så vi én gang for alle kan få en afklaring," siger Bent Bøgsted, som peger på, at man er i færd med at ændre loven.

- Men der er jo ikke hjemmel i loven i dag?

"Det er derfor, vi må have Kammeradvokaten til at se på sagen igen," siger Bent Bøgsted.

Eftersom Kammeradvokaten er regeringens advokat, er det op til en minister at bede om en ny undersøgelse. Men det presser et flertal, der udover DF består af S og SF, altså nu på for. SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, kalder forsøget 'rygende ulovligt':

"Det er jeg ikke i tvivl om. Hjort Frederiksen har blæst på reglerne. Alene det at han og hans ministerium skifter forklaring tre gange om, hvor lovhjemlen er, viser, hvor ligeglad man har været med juraen," siger han og bakker op om en ny undersøgelse fra Kammeradvokaten.

"Men kammeradvokaten er statens advokat. Derfor er der brug for en uvildig, juridisk vurdering. Det vil vi undersøge mulighederne for," siger Eigil Andersen.

Konventionsstridigt

Juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet undrer sig over, at man ikke i første omgang lod Kammeradvokaten vurdere hele forsøgets lovlighed.

"Det er sløseri med skatteydernes penge," siger hun.

Ifølge Kirsten Ketscher er der ikke lovhjemmel til at fratage sygedagpengemodtagerne deres ydelser, hvis de ikke tager imod aktiveringstilbud:

"Kammeradvokaten har ikke blåstemplet noget, og der findes ikke hjemmel i sygedagpengeloven til at tage pengene fra folk. Derfor er ministerens udsagn egnet til at vildlede dem, der vil vide, om det her er lovligt," siger hun.

Professoren giver heller ikke noget for Beskæftigelsesministeriets afvisning af, at forsøget strider mod Menneskerettighedskonventionerne. Hun understreger, at man med forsøgets sanktioner fratager folk deres ejendomsret - altså penge, de ellers ville være berettigede til:

"Ministeriets argumenter opfylder ikke de juridiske krav. Jeg mener, at forsøget strider mod konventionerne," siger hun og tilføjer, at forsøget med at aktivere syge rører ved en kerneydelse i velfærdssamfundet.

"Det er grundlæggende, at vi som syge får en ydelse. Det kan Folketinget så lave om på. Men nu laver man et eksperiment med syge mennesker, hvilket går langt ud over, hvad man forestillede sig med forsøgsordningerne. Jeg kan næsten ikke sige, hvor forarget jeg er," lyder det fra Kirsten Ketscher.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra hverken finansminister Claus Hjort Frederiksen eller beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her