Nyhed
Læsetid: 2 min.

FN advarer mod 'diplomatiske forsikringer'

UNHCR advarer Danmark mod 'diplomatiske forsikringer' for at undgå tortur af udviste terrormistænkte i deres hjemlande
Der har været en række forskellige demonstrationer foran Sandholmlejren for at give beboerne asyl i Danmark. Nu advarer også FN mod, at Danmark bruger såkaldte -diplomatiske forsikringer- for at undgå, at udviste terrormistænkte bliver udsat for tortur i deres hjemlande.

Der har været en række forskellige demonstrationer foran Sandholmlejren for at give beboerne asyl i Danmark. Nu advarer også FN mod, at Danmark bruger såkaldte -diplomatiske forsikringer- for at undgå, at udviste terrormistænkte bliver udsat for tortur i deres hjemlande.

Keld Navntoft

Indland
28. april 2009

Fra FN's flygtningeorganisation UNHCR lyder nu en markant advarsel mod, at Danmark bruger såkaldte 'diplomatiske forsikringer' for at undgå, at udviste terrormistænkte bliver udsat for tortur i deres hjemland.

Det sker i UNHCRs høringssvar til integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) lovforslag om administrative udvisninger, som bliver fremsat i dag.

Selv om Danmark får lovning fra f.eks. Tunesien om, at en udvisningsdømt ikke vil blive torteret, så er "risikoen for tortur ikke reduceret," lyder advarslen. "Sådanne forsikringer skal ikke gives nogen vægt, når en flygtning bliver udvist," skriver UNHCR og betegner det som "fundamentalt i modstrid med Flygtningekonventionen", hvis udvisningen af en flygtning skal basere sig på et løfte fra selv samme hjemland, han er flygtet fra.

Også fra dansk side er der skarpe fordømmelser i høringssvarene til lovforslaget.

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre "ønsker indtrængende at advare" mod de diplomatiske forsikringer, Institut for Menneskerettigheder kalder det "dybt betænkeligt" at anvende dem - og også fra bl.a. Dansk Røde Kors, Flygtningehjælpen, Landsforeningen af Forsvarsadvokater og en række andre organisationer råbes der vagt i gevær.

Embedsmænd skeptiske

Tidligere har også en embedsmandsgruppe under Integrationsministeriet konkluderet, at der kun er begrænsede muligheder for at bruge de diplomatiske forsikringer til at udvise f.eks. terrormistænkte flygtninge. Det vil simpelthen være for besværligt og omkostningsfuldt at kontrollere effektivt, om modtagelandene også overholder de aftaler, de skriver under på.

Alligevel fastholder regeringen, at muligheden fortsat skal være der.

"Så længe, det ikke kan udelukkes, at vi kan bruge forsikringerne, så skal vi også have redskabet i værktøjskassen," siger Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen - der tilføjer, at han vil være klar til at "afsætte store midler" til at sikre, at udviste udlændinge ikke bliver torteret.

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er de diplomatiske forsikringer "ikke det papir værd, de er skrevet på".

"Hvordan kan vi have nogen tiltro til, at udemokratiske regimer som Tunesien og Iran overholder deres løfter?" spørger hun.

Heller ikke udlændingeordfører Henrik Dam Kristensen (S) er begejstret for de diplomatiske forsikringer. Men han vil ikke kræve dem skrevet ud af den samlede lov.

"Men det vil være regeringen, der har det absolutte ansvar for, at alle konventioner kan blive overholdt, hvis man tager instrumentet i brug," siger Henrik Dam Kristensen.

Rønn Hornbech afviser

Brugen af de diplomatiske forsikringer er en del af hele den diskussion om administrative udvisninger af især terrormistænkte, som Birthe Rønn Hornbechs lovforslag skal være en løsning på.

Og for Dansk Folkepartis udlændingeordfører Peter Skaarup er der ingen tvivl om, at forsikringerne skal bruges endnu mere end i dag - for eksempel for at kunne udvise den tuneser, der er mistænkt for mordplaner mod tegneren Kurt Westergaard.

"Det kræver at man har mulighed for at kontrollere, at de her diplomatiske aftaler bliver overholdt. Det er bestemt ikke nemt - men er alternativet, at vi skal give terrormistænkte frit lejde?," siger han.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech understreger i en mail til Information, at de diplomatiske forsikringer lever helt op til konventionerne.

"Jeg læser alle høringssvar, men det er ikke det samme som, at jeg er enig," skriver hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her