Interview
Læsetid: 4 min.

Forårsfornemmelser for fixerum

Når Folketinget i morgen diskuterer et forslag fra oppositionen om fixerum, kan Dansk Folkeparti igen blive tungen på vægtskålen. Partiets ny sundhedsordfører, Liselott Blixt, erklærer sig på sin hjemmeside åben over for alternative behandlingsformer
Når Folketinget i morgen diskuterer et forslag fra oppositionen om fixerum, kan Dansk Folkeparti igen blive tungen på vægtskålen. Partiets ny sundhedsordfører, Liselott Blixt, erklærer sig på sin hjemmeside åben over for alternative behandlingsformer
Indland
20. april 2009

Sundhedsassistent Liselott Blixt er nyudpeget sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, men før tirsdag får man ikke afæsket hende en endelig holdning til oppositionens forslag om fixerum som en forsøgsordning.

"Folketingsgruppen har sagen på dagsordenen tirsdag morgen, og der tager vi en endelig beslutning om, hvad vej vi skal gå. Som sundhedsordfører kan jeg godt se, at der er et problem, når vi har været ude og se på Vesterbro."

- Et problem med hvad?

"Med narkomaner, der smider deres kanyler. Jeg kan godt se, at vi er nødt til at finde en løsning. Og en løsning kan være fixerum, men der er sikkert også andre."

Forslaget om etablering af fixerum, som ifølge forslagsstillerne vil sænke antallet af narkorelaterede dødsfald som følge af overdosis, har tidligere, i 2006, været diskuteret i Folketinget.

Dengang var Dansk Folkeparti imod, men siden har partiet rykket sig, f.eks. i forhold til ordningen med lægeordineret heroin, som snart starter.

- Hvad er din egen stilling?

"Jeg er endnu ikke 100 procent afklaret."

- Hvad vakler du imellem?

"Jeg synes, at jeg mangler viden om, hvordan man håndterer problemerne i sammenlignelige lande, f.eks. Norge og Sverige. Vi må også se på, hvad der sker med lægeordineret heroin og det nye sundhedsrum på Vesterbro. Alt det skal vi samle op på og finde en vej, vi kan gå."

- Hvad taler imod fixerum?

"Det er, at der vil være mange kriminelle, der vil have deres stof i et fixerum. Og bagefter kan de gå ud og udføre en ulovlig handling, nemlig at købe narko, og så skal samfundet stille et rum til rådighed for kriminelle. Dér ser jeg et problem og et dilemma, og der skal vi være sikre på, at vi ikke gør noget galt."

- På din hjemmeside signalerer du, at du gerne vil noget nyt, når du skriver: 'Jeg har arbejdet med mennesker i tyve år. Og der er mange ting, som kan gøres bedre. Det vil jeg gerne være med til at sætte fokus på ...'

"Helt klart, det er et område, som vi er nødt til at have fokus på. Men jeg vil godt se, hvad der kommer ud de ting, der netop skal til at igangsættes."

Signalerer åbenhed

Sammen med en gruppe partifæller har Liselott Blixt for nylig været på rundtur på Vesterbro og mødt stofbrugere:

"Det er jo nogle stakler, der har haft et forkvaklet liv, så der skal ske noget. Nu må jeg først tale med resten af gruppen om, hvad vi skal gøre."

- Jeg hører det, som om du personligt ikke er helt afvisende?

"Hvordan kan det lade sig gøre med et fixerum, altså hvor langt væk fra sådan et rum skal politiet kunne tage en misbruger, hvis det inde i rummet er lovligt at have narko?"

- Det er en kriminalistisk tilgang til et sundhedsproblem ...

"I forhold til sundhedskonsekvenser kunne fixerum være et positivt signal. Jeg har talt med mange, som taler for fixerum, men hvad er alternativet til fixerum?"

- Det kan man se hver dag på Vesterbro: Det er at gøre kvarteret til et kæmpe fixerum ...

"Nej, der sker jo netop noget nyt nu med lægeordineret heroin. Og måske kan man se på, om der er flere, der skal ind i kredsen og have den lægeordinerede heroin, for så bliver det jo ikke en kriminel handling at skaffe stoffer. Vi må se på, hvor mange stofbrugere, der kommer ud af gadebilledet, når lægeordineret heroin snart starter. "

- Din hjemmeside signalerer markant åbenhed over for alternative løsninger. Du ønsker f.eks. mere forskning i alternative helbredelsesformer, støtte til akupunktur mv.?

"Det er ikke lige fixerum, jeg mener."

- Men du er åben over for nogle gange at gøre noget andet end det sædvanlige?

"Rigtigt. Og der skal vi se på, hvordan det hele kommer til at virke. Om der er nogle andre ting, som vi også skal se på."

Du skriver også om behovet for bedre dyrevelfærd på din hjemmeside, bl.a. at i Danmark mangler der strengere regler for fugle i bure?

"Hvad har det med fixerum at gøre?"

- Det tolker jeg, som om du gerne tager dig af de svage?

"Ja, det gør jeg da også. Der er for mange, der taler om narkomaner, som var de en helt anden menneskerace. Det er nogle sølle mennesker, der er røget ud i noget, men de er stadig mennesker, som vi skal tage os af, men derfor skal man ikke stirre sig blind på fixerum. Og det er den eneste debat, der foregår. Der mangler andre alternativer. Mere får du mig ikke til at sige."

- Hvorfor ikke, hvis du mener det?

"Jamen, det er godt, at emnet kommer op igen. Vi skal hele tiden have fokus på det. Vores eget parti har også rykket sig. Før gik vi imod, at læger skulle ordinere heroin, og nu er vi for."

- Og på tirsdag er Dansk Folkeparti for fixerum?

"Haha, nu må vi se."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her