Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forsvarsadvokater: Politirapporter er fulde af fejl

Fejl i flere af de politirapporter, som blev skrevet i forbindelse med anholdelserne under Ungdomshus-urolighederne, har betydet, at 50 personer sad varetægtsfængslet uden grund. Dybt alvorligt, mener advokater
Indland
1. maj 2009

Statsadvokaten for København rettede forleden en skarp kritik mod den rapport, som en vicepolitikommissær skrev efter anholdelserne af 49 personer under Ungdomshus-urolighederne.

Den rapport er imidlertid langt fra den eneste politirapport om urolighederne, som indeholder fejl. Det vurderer en gruppe på 12 forsvarsadvokater, heriblandt advokat Jakob Arrevad.

"Under normale omstændigheder kan man - og bør man kunne - tro på politirapporter, men i sagerne om Ungdomshuset er der blevet skrevet rapporter af overordnede politifolk, som senere har måtte indrømme, at de ikke helt havde belæg for skrive det, de gjorde," siger Jakob Arrevad.

Ud over sagen om politiets 'knibtangsmanøvre' på Nørrebrogade, hvor 49 personer blev anholdt, er der ifølge forsvarsadvokaterne tale om mindst fem rapporter, som har forårsaget, at omkring 50 personer er blevet varetægtsfængslet uden grund.

"Det er ikke unaturligt, at beviserne i en sag glipper til sidst, men det er dybt alvorligt at blive varetægtsfængslet, før en dom er blevet afsagt," siger forsvarsadvokat Sysette Vinding Kruse.

En af politiets rapporter blev skrevet på baggrund af en situation ved Fyensgade på Nørrebro, hvor 12 personer blev anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet. Varetægtsfængslingen skete på baggrund af forklaringer fra flere politifolk, som konkluderede, at de var helt sikre på, at de anholdte havde deltaget i optøjer med barikader og stenkast i en sidegade til Fyensgade. Men da politibetjentene senere blev afhørt af Højesteret, måtte de erkende, at de ikke kunne udpege de anholdte.

Ifølge forsvarsadvokat Jakob Arrevad går det ud over retssikkerheden, når politiet laver urigtige rapporter.

"Der er tale om politirapporter, som med 100 procents sikkerhed udpeger en gruppe mennesker som voldelige, selv om belægget for at drage den konklusion ikke er i orden," siger han.

Forkerte anholdt

Ifølge Jakob Arrevad fandt en anden kritisk episode sted, da 15 unge mennesker blev anholdt i Griffenfeldsgade og blandt andet sigtet for at have samlet 200 brosten op med henblik på at kaste dem mod politiet. Efter anholdelsen skrev en politibetjent en rapport, hvori han forklarede, at han havde set en gruppe på 15 unge, som alle var med til bryde brosten op. Politibetjenten udtrykte ingen tvivl om, hvorvidt de unge, som var blevet anholdt, var identiske med dem, som havde gravet brostenene op. Men senere fortalte vidner, at det ikke var de 15 anholdte, som de havde set grave sten op, og tiltalen mod de anholdte blev opgivet. Ud over i sagen om 'knibtangsmanøvren' på Nørrebrogade, blev sigtelserne mod alle anholdte efterfølgende opgivet. Men selv om de anholdte ikke fik en dom, er det ifølge forsvarsadvokat Sysette Vinding Kruse kritisabelt, at så mange mennesker skulle udsættes for en varetægtsfængsling.

"Jeg har kendskab til flere personer, som stadig er dybt belastede af sagen og efterfølgende har fået psykiske men. Det viser, med hvilken alvor man skal gå til varetægtsfængslingerne - hvilket politiet normalt også gør. De her sager har uden tvivl givet nogle skader på de involverede," siger forsvarsadvokaten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her