Baggrund
Læsetid: 3 min.

Gade: Intet forsvarsforlig uden nye penge

Der bliver ikke tale om et nyt forsvarsforlig, uden at man hæver budgettet, forudser forsvarsministeren. SF og Socialdemokraterne afviser, mens DF har givet håndslag på at øge bevillingerne med mindst en mia. kr.
Der er nødt til at følge flere penge med et nyt forsvarsforlig, mener forsvarsminister Søren Gade (V). Lektor på Institut for Statskundskab, Peter Viggo Jacobsen er dog ikke helt tilfreds med ministerens argumenter for at købe nye kampfly.

Der er nødt til at følge flere penge med et nyt forsvarsforlig, mener forsvarsminister Søren Gade (V). Lektor på Institut for Statskundskab, Peter Viggo Jacobsen er dog ikke helt tilfreds med ministerens argumenter for at købe nye kampfly.

Søren Bidstrup

Indland
24. april 2009

Allerede før de egentlige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig er begyndt, indtager forsvarsminister Søren Gade (V) et standpunkt, som strider lodret imod, hvad oppositionspartierne ønsker:

"Jeg forudser, at det bliver nødvendigt at tilføre Forsvaret nye penge," siger ministeren.

Søren Gade vil ikke sætte beløb på, men ifølge DF's forsvarsordfører, Søren Espersen, vil der sandsynligvis blive tale om en eller halvanden mia. kr. årligt.

"Og det er vi helt indforstået med - det har vi allerede sagt til forsvarsministeren," siger Espersen, som peger på, at alene en pansret mandskabsvogn koster 26 mio. kr.

"Og dem får vi altså en del skader på i Afghanistan. Så det lader sig ikke gøre at indgå et forlig inden for den eksisterende ramme. Det er en given betingelse, og det er oppositionen nødt til at acceptere," siger DF-ordføreren.

Men hos såvel Socialdemokrater som SF modtages ministerens udmelding med en klar afvisning. "Vores udgangspunkt er en uændret ramme," siger socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby, og tilføjer:

"Det er en lige vel hasarderet udmelding fra ministeren. Den kunne man gemme til forhandlingerne, hvor vi også kunne få at vide, hvad præcis han mener, og hvor pengene skal komme fra."

Forsvaret må skære

Heller ikke SF er klar til at skrive under på flere penge.

"Det behov er vi ikke enige med ham i. Vi skal omprioritere inden for en eksisterende ramme," siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Flere penge eller ej - behovet for at prioritere hårdere i fremtiden deles af forsvarsministeren:

"Vi kommer til at skære i nogle kapaciteter i Forsvaret for at få tingene til at hænge sammen," siger Søren Gade og understreger, at han ikke selv har lagt sig fast på hverken budget eller prioritering.

Striden om budgettet kan meget vel være årsag til, at SF ikke kommer til at indgå i forsvarsforliget. Men forud for de indledende møder, der begynder i næste uge, er Gade fortsat fortrøstningsfuld i forhold til at nå et meget bredt forlig.

"Det kommer selvfølgelig an på, om det, man har lagt frem i offentligheden, er ultimative krav, men det er ikke mit indtryk," siger han.

Heller ikke SF's ordfører vil på forhånd melde sig ud:

"Nu skal vi i gang med at forhandle, og her har vi fået en klassisk start på forløbet," siger Holger K. Nielsen om milliardstriden.

Uenighed er der dog også, når det drejer sig om behovet for at købe nye kampfly. I går annoncerede forsvarsministeren, at beslutningen om valg af flytype er udskudt i et par måneder eller måske til efter sommerferien. Rapporten med anbefalinger, der udarbejdes af Forsvarskommandoen og et tværministerielt udvalg, ligger endnu ikke klar:

"Og vi skal have et beslutningsgrundlag, der er i orden, det skylder vi os selv og skatteborgerne," siger Søren Gade.

Ingen fribillet

På en af de radikale afholdt konference om behovet for nye kampfly var ministeren i åben kamp med lektor på Institut for Statskundskab, Peter Viggo Jacobsen.

Ministeren betonede behovet for at have et redskab i værktøjskassen, der med køb af moderne kampfly betyder, at Danmark kan bistå NATO, overvåge luftrummet og bidrage til en øget sikkerhed for soldater på landjorden:

"Det er en slags luftmilitær schweizerkniv," sagde Søren Gade og understregede desuden, at Danmark med moderne kampfly kan tilbyde deltagelse i missioner uden dermed at være tvunget til at stille med så mange soldater på landjorden, som tilfældet er i dag i Afghanistan.

Efter knap tre kvarters ministergennemgang af fordelene ved køb af nye kampfly konstaterede den radikale Morten Helveg Petersen med et smil:

"Jeg fik nærmest det indtryk, at du er tilhænger af kampfly."

Men Peter Viggo Jacobsen stillede store spørgsmålstegn ved argumenterne:

"Flyene skal løse opgaver, som i 90 procent af tilfældene ikke har noget med kamp at gøre. Det er en interessant pointe," lød det fra eksperten, som også langede hårdt ud efter Forsvarskommissionen:

"Man har lavet en laveste fællesnævner, og nu starter vi forfra i de politiske forhandlinger," sagde Peter Viggo Jacobsen.

Han klandrede kommissionen for ikke at have taget stilling til hverken hvilken flytype, der er bedst egnet til det danske forsvar, eller til, hvor mange fly, der er behov for.

"Det, synes jeg egentlig, er lidt tyndt," konstaterede Peter Viggo Jacobsen.

Forsvarsministeren og eksperten var dog enige om en ting: Ansvaret for eventuelle køb er politikernes. Pengene til nye fly bliver ikke afsat i forbindelse med det forestående forlig, men ministeren gjorde det klart, at hvis man deltager i forliget og skriver beslutningen om nye fly ind, skal man også være med til at ville betale gildet, når de gamle fly om senest ti år skal skiftes ud:

"Her får man ikke en fribillet," lød den klare melding fra Søren Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her