Baggrund
Læsetid: 1 min.

Ingen udsigt til folketingsvalg

Der bliver ikke udskrevet folketingsvalg, selv om Fogh render af pladsen. Nok skriger oppositionen på et valg, men der er hverken historisk, juridisk eller politisk belæg for at få det
Indland
4. april 2009

Foghs afgang fører ikke til folketingsvalg, selv om oppositionen kræver det. Så længe regeringen ikke har et flertal imod sig, kan den nemlig sidde perioden ud, uanset hvor mange statsministerrokader, der finder sted. Princippet kaldes negativ parlamentarisme og er stadfæstet i grundloven.

Kaster man et blik på statsministerhistorien, er indskiftningen af Lars Løkke Rasmussen heller ikke noget nyt i dansk politik, og flere socialdemokratiske statsministre er kommet til magten uden vælgernes stemmer.

Godt nok blev Poul Nyrup Rasmussen (S) afsat med valgnederlaget i 2001, men han havde selv overtaget posten fra Poul Schlüter (K) - uden at vinde et valg. Schlüter fik stolen af Anker Jørgensen (S) - uden valg - og Anker Jørgensen blev første gang statsminister, da Jens Otto Krag (S) gik af - uden et valg.

Alligevel siger de radikales leder, Margrethe Vestager, at "kun et valg kan rense luften nu". SF's Villy Søvndal melder ud, at når Fogh "nu offentligt kandiderer til posten, burde det åbne for et folketingsvalg herhjemme", og Helle Thorning-Schmidt (S) påpeger, at vælgerne har krav på et valg, så "de kan give deres stemme til kende igen".

Men der kommer ikke noget valg, uanset hvor højt R, S, SF og Ø råber, og det ved de også godt, vurderer politisk kommentator Hans Engell:

"Det er deres forsøg på at destabilisere regeringen og Lars Løkke. Men det er politisk taktik og har selvfølgelig ikke noget med politiske realiteter at gøre - og det ved oppositionen også godt," siger han og fastholder, at "medmindre der er et flertal mod Løkke, kommer der ikke valg."

Engell tilføjer dog, at det kan være en god måde for oppositionen at påvirke de vælgere på, der måtte føle usikkerhed ved Løkke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her