Nyhed
Læsetid: 2 min.

Løkke afviser at ændre regler for spindoktorer

Statsadministrationens pressechefer kan fortsat slette deres sms-beskeder og derved undgå, at offentligheden får kendskab til indholdet. Statsministeren sender bolden videre til Offentlighedskommission. Den har foreløbig arbejdet i syv år
Indland
22. april 2009

Var det i orden, at Foghs pressechef henvendte sig til TV 2, da rygtet ville vide, at stationen ikke længere ville bruge Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen?

Det spørgsmål havde den nye statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indvilliget i at svare på, og derved fik han i går sin samrådsdebut i Kulturudvalget. Mens oppositionen kritiserede regeringen for at lægge pres på medierne, så henviste Løkke til, at det blot handlede om at servicere en nysgerrig presse, da statsministeriets forhenværende pressechef Michael Ulveman pr. sms henvendte sig til såvel TV 2's politiske redaktør som til nyhedschefen for at opklare, om stationen havde blacklistet Berlingskes Tidendes kommentator.

Thomas Larsen er af andre kommentatorer blevet beskyldt for at være regeringen særlig venligt stemt.

Socialdemokraternes kultur- og medieordfører, Mogens Jensen, måtte gå med delvis uforrettet sag, da han bad statsministeren om en forklaring på: "Hvad der egentlig er sket?"

Michael Ulveman har nemlig oplyst, at sms-beskeden, som blev omtalt i Information, er slettet. Det fandt hans daværende chef, Anders Fogh Rasmussen, intet forkert i. I et skriftligt svar til Enhedslistens Per Clausen fra februar skrev statsministeren således:

"Det er i øvrigt ikke Statsministeriets opfattelse, at sms-beskeder i nævneværdig omfang anvendes som led i den almindelige sagsbehandling i centraladministrationen."

Syv år uden rapport

Akkurat samme vending brugte den nye statsminister i samrådet, hvor Lars Løkke Rasmussen desuden henviste til, at heller ikke TV 2's nyhedschef har følt sig presset af Statsministeriet.

Statsministeren tog klar afstand fra spekulationerne om, at pressechefer søger at påvirke mediernes brug af kommentatorer, og at sms-beskeder rask væk slettes, giver ikke anledning til bekymring hos Lars Løkke Rasmussen:

"Det er vel noget, de fleste kender til. Ellers får man på sigt et hukommelsesproblem," bedyrede han og henviste desuden til, at der ikke findes regler for, at sms-beskeder skal gemmes eller noteres ned.

Og netop det faktum, at der ikke findes klare regler, fik SF's Pernille Frahm til at efterlyse dem:

"Vi er ude i en gråzone. Vil statsministeren tage initiativer til at rydde op?" spurgte hun.

Lars Løkke Rasmussen skød spørgsmålet til hjørne, da han henviste til, at den Offentlighedskommission, der har arbejdet siden 2002, vil kunne tage stilling til brugen af sms-beskeder. Kommissionens rapport ventes ifølge statsministeren færdig i løbet af i år: "Så det vil vi vende tilbage til," lød det fra Løkke.

Dét skuffer Pernille Frahm, som ellers var godt tilfreds med ministerens klare tale om, at spindoktorerne ikke blander i mediernes prioriteringer.

"Men det smager af lusk, når statsministeren ikke vil tage initiativ til at rydde op," siger hun og kalder det "grotesk", at Offentlighedskommissionen nu har arbejdet i syv år uden resultat.

"De skal passe på, de ikke dør af alderdom, før de bliver færdige," siger Pernille Frahm.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Offentlighedskommissionens formand, ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her