Baggrund
Læsetid: 4 min.

Løkke skal hive Venstre tilbage på velfærdskursen

Venstre har optrådt for arrogant og uden empati - Fogh styrede med frygt som magtmiddel, lyder den interne kritik. Lars Løkke Rasmussen skal hive partiet tilbage på velfærdssporet - for det er dér, valg vindes
Lars Løkke Rasmussen og hans nye hold skal føre Venstre og regeringen tilbage til de indenrigspolitiske dyder, som Fogh stod for i begyndelsen af sin regeringsperiode, mener flere Venstre-ministre

Lars Løkke Rasmussen og hans nye hold skal føre Venstre og regeringen tilbage til de indenrigspolitiske dyder, som Fogh stod for i begyndelsen af sin regeringsperiode, mener flere Venstre-ministre

Keld Navntoft

Indland
18. april 2009

Hvad vil Lars Løkke Rasmussen? Sådan har medierne og oppositionen spurgt i de 13 dage, der er gået, siden Venstre fik ny formand, og Danmark fik ny statsminister. Jagten på et Løkke-projekt er sat ind. Information har talt med en række ministre og folketingsmedlemmer fra Venstre, som samstemmende peger på, at fokus skal tilbage på velfærden og den indenrigspolitiske scene.

"Vi har talt udenrigspolitik og ikke mindst NATO så længe, at det hænger os ud af halsen. Vi skal tilbage til de indenrigspolitiske dyder og vise vælgerne, at vi faktisk kerer os," som en minister formulerer det.

Med andre ord: Venstre skal tilbage til den borgernære dagsorden, som den sene Fogh glemte at bekymre sig om, men som er den, man vinder valg på.

"Lars vil vende tilbage til dér, hvor Fogh begyndte," siger en MF'er med henvisning til de hjemlige dagsordener og velfærden, som regeringen har vundet på siden 2001. Siden den første valgsejr har Venstre måttet se omkring en tredjedel af vælgerne forsvinde.

For lidt empati

Flere gruppemedlemmer peger på, at regeringen og partiets folketingsmedlemmer optræder for arrogant.

"Venstre har for lidt empati i dag, og derfor får vi ikke fat i folkedybet. Kvinderne styrter væk fra partiet, kan vi se i de målinger, vi får lavet. Vi må simpelthen bløde noget mere op," siger et medlem blandt andet med henvisning til retspolitikken. Retspolitikken er dog næppe et område, hvor man vil se Venstre skifte kurs. Både rets- og udlændingepolitik vil forblive 'fast og fair', om end ord som 'forebyggelse' sandsynligvis vil dukke op lidt oftere end førhen.

Men flere forventer et kursskifte, når det kommer til ledelsesstilen. Som Information tidligere har kunnet fortælle, insisterede Fogh på, at regeringens medlemmer fik serveret hårdkogte æg til morgenmøderne - uanfægtet at det var ham alene, der foretrak sine æg sådan. Og ifølge flere kilder optrådte den forhenværende statsminister til sidst så magtfuldkommen, at debatten i partiet døde hen.

"Det var 'leading by fear.' Han dannede sin egen virkelighed, og så kom han over i gruppen og fortalte os, hvad vi skulle mene. Det var ikke mange, der turde sige ham imod, når han sad dér og stirrede," siger en MF'er.

I gårsdagens udgave af Godmorgen Danmark på TV2 henviste Lars Løkke Rasmussen da også til, at hans ledelsesstil er en anden:

"Der er nogle ting, jeg vil gøre anderledes - være lydhør og inddrage folk," bedyrede den nye V-formand.

Dét ser man frem til i gruppen, hvor en enkelt pegefinger dog løftes:

"Det er fint at lytte, men så skal der også lægges en fast kurs. Dét var Fogh meget dygtig til, og det bliver Lars også," siger en kilde, som dog peger på, hvor galt det gik, da Løkke i sin første tale åbnede for debatten om at ændre ved den kriminelle lavalder. Det førte som bekendt til et åbent slagsmål mellem V og K.

Skræddersyet velfærd

Foreløbig har strategien været at skabe tryghed omkring skiftet og at fortælle befolkningen, at den nye statsminister skam bekymrer sig om den økonomiske krise, hvilket er det altoverskyggende parameter for, at regeringen får succes.

Flere venter sig et opdateret regeringsgrundlag efter sommerferien eller senest i forbindelse med Folketingets åbning til oktober:

"Vi kan ikke vente ni måneder med at høre nye visioner," som en kilde siger.

Og forventningen er klar: Løkke vil gøre op med en one fits all-velfærd. I modsætning til tidligere generationer kræver yngre danskere velfærdstilbud, der er skræddersyet til deres ønsker og hverdag, lyder vurderingen internt.

Mens regeringen hidtil har vist vilje til at matche oppositionen på størrelsen af de offentlige budgetter, er situationen i dag en anden. Prioriteringen af skattelettelser og mantraet om, at pengene ligger bedst i borgernes lommer, har ført til, at Socialdemokraterne og SF vil kunne overtrumfe VK, når det drejer sig om det offentlige forbrug.

"Derfor skal vi have en velfærd, som måles i borgernes tilfredshed, ikke i penge," siger en minister og tilføjer: "Vi skal finde nye brudflader uden at bruge flere penge."

Til trods for, at regeringen nu skal vise, at "det er Lene og Lars - ikke Bendt og Anders - der styrer butikken," som en minister siger, vil der dog være en betydningsfuld genganger i form af finansminister Claus Hjort Frederiksen. Han har været hovedarkitekt bag Venstres kurs mod midten og fungerer som en af Løkkes nærmeste rådgivere:

"Han har genvundet den position, han havde under Fogh i begyndelsen," siger en kilde.

Men også forsvarsminister Søren Gade, som har et godt forhold til Løkke, vil med en plads i det tunge koordineringsudvalg få en større stemme i regeringens kurs.

Nye folk og forslag

I de seneste måneder har en række yngre venstrefolk arbejdet på at nytænke politikken på sundhed, retspolitik, ældre, integration og uddannelse. Oplæggene er afleveret til statsministeren, som skal bruge sommeren på at gennemgå dem. Det vil ikke munde ud i et nyt stort oplæg, men gode idéer kan implementeres i kommende udspil, mens en del vil ende i de statsministerielle skuffer.

Der er nemlig klare grænser for hvor ny og liberal en kurs, støttepartiet vil tillade.

"Hvad vi skal stille op med DF? Det er et godt spørgsmål," siger en minister i erkendelsen af, at det fortsat er Pia Kjærsgaard, der sætter klare grænser for, hvor nyskabende et projekt Lars og Lene kan stå i sidsen for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Kvinderne styrter væk fra partiet, kan vi se i de målinger, vi får lavet. Vi må simpelthen bløde noget mere op," siger et medlem ..."

Ja så må management partiet jo finde en ny populistisk politik. Få Venstre ved du hvor du har, ha ha!