Baggrund
Læsetid: 3 min.

Løkkes første og måske sidste festdag i Statsministeriet

Lars Løkkes første dag som statsminister var præget af hyldest og ydmyghed, men så nemt bliver det ikke fremover. At stå i spidsen for Danmark kræver hårdt arbejde, erkender både Løkke og Fogh. Og der gætter de rigtigt, antyder oppositionen
Det var en ydmyg Lars Løkke Rasmussen, der i går fik overdraget nøglerne til Statsministeriet: -Det er stort ansvar, jeg har taget på mig, og jeg vil arbejde dag og nat,- forsikrede Lars Løkke i går.

Det var en ydmyg Lars Løkke Rasmussen, der i går fik overdraget nøglerne til Statsministeriet: -Det er stort ansvar, jeg har taget på mig, og jeg vil arbejde dag og nat,- forsikrede Lars Løkke i går.

Keld Navntoft

Indland
6. april 2009

Danmarks nye statsminister, Lars Løkke Rasmussen, trådte side om side med Anders Fogh Rasmussen ind i Statsministeriets legendariske spejlsal. Lars Løkke Rasmussen, der ellers er kendt som liberal charmetrold, nærmest dryppede af ydmyghed. Sveden perlede på panden, øjnene flakkede og var fortrinsvis rettet mod gulvet, hænderne var foldede, men alligevel famlende.

"Det er med en blandet portion ydmyghed og stolthed, at jeg i dag overtager," sagde Løkke Rasmussen.

Der var ellers lagt an til fest, og Løkke Rasmussen havde stort set ikke snakket politik i løbet af søndagen, hvor han fik tildelt landets tungeste politiske post. I stedet var champagneglassene fyldte, embedsmændene i slips, og den ene lykønskning afløste den anden, da de to Rasmussen'er og statsministeriets departementschef holdt joviale taler.

Foghs stemme var uvant bævende, da han tog mikrofonen:

"Kære, kære alle sammen. Jeg er bange for, at jeg nedbryder mit image som hård mand - men tidspunktet er kommet til at sige farvel," sagde han berørt og kaldte øjeblikket "vemodigt".

Hårdt arbejde og kritik

Og selv om søndagen havde budt på flagende borgere foran Amalienborg, håndtryk hos dronningen og lykønskninger fra hjemstavnen, er det ikke ren fest at være statsminister, formanede Fogh:

"Det er hårdt at være finansminister. Men jeg kan godt sige dig, at det er altså også en hård opgave at være statsminister," sagde han.

Også statsministeriets departementschef, Karsten Dybvad, advarede Løkke Rasmussen mod at glæde sig for tidligt:

"Meget af det kender du jo - men der er også opgaver, som måske vil overraske dig. Hvor meget det internationale fylder, sikkerhedsarbejdet og relationen til Folketinget, og Grønland, og Færørerne," påpegede Dybvad. Fogh forberedte desuden Løkke Rasmussen på al den kritik, han vil blive mødt med:

"Uanset hvad du gør, så vil du blive mødt med kritik. Så er spørgsmålet bare, hvilken type kritik, du ønsker," sagde Fogh.

Fogh vurderede, at hvis Løkke for eksempel rejser for meget, vil han blive beskyldt for at glemme Danmark. Rejser han for lidt, vil han blive beskyldt for at være en indadvendt sognerådspolitiker. Samme dilemma vil opstå på alle områder, advarede Fogh.

Små forventninger

Og noget tyder på, at den afgående statsminister får ret i sin spådom om den evige fordømmelse, Lars Løkke Rasmussen kan vente sig.

Anders Samuelsen (LA) efterlyser således allerede, at Løkke Rasmussen straks formulerer et nyt politisk projekt, og oppositionen har knap ønsket til lykke, før den står på spring med kritik.

Der er hasteindkaldt til debat i Folketingssalen, lyder det fra Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen, der ikke mener, at Løkke Rasmussen "bare kan blive ved med at sidde på hænderne".

"Vi vil spørge ham bredt om indenrigs- og udenrigspolitik, og vi vil vide, om blokpolitikken kommer til at fortsætte. Det skal også frem, om han vil sætte vækst i gang nu, hvor der kommer 1.000 nye arbejdsløse om ugen." siger Carsten Hansen til Ritzau på vegne af de fire oppositionspartier.

Carsten Hansen tilføjer, at oppositionen ikke har "særligt høje forventninger" til Løkke Rasmussen.

Men Lars Løkke Rasmussen er parat til møde udfordringerne, og efter den festlige søndag møder han i dag ind i statsministeriet kl. 08.00. Nu skal der knokles, lover han:

"Det er stort ansvar, jeg har taget på mig, og jeg vil arbejde dag og nat," forsikrede Lars Løkke Rasmussen i går i Statsministeriet. Og han mener ikke, "at det kan gå helt galt."

Noget af det, Danmarks nye statsminister hurtigt skal i gang med, er at indplacere nye folk på de ledige ministertaburetter, han selv og velfærdsminister Karen Jespersen har efterladt. Det forventes, at en mindre rokade er på plads allerede tirsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her