Læsetid: 4 min.

Mand skudt ned i Blågårdsgade på Nørrebro

”Send nu den ambulance!”, råbte frustrerede beboere og pårørende til den mand, der i dag blev skudt ned på Blågårdsgade. Knap en halv time efter den første ud af adskillige politivogne var ankommet, kom ambulancen og kørte den sårede væk
”Send nu den ambulance!”, råbte frustrerede beboere og pårørende til den mand, der i dag blev skudt ned på Blågårdsgade. Knap en halv time efter den første ud af adskillige politivogne var ankommet, kom ambulancen og kørte den sårede væk
22. april 2009

Den tredive-årige handelsskolelærer med indvandrerbaggrund blev ramt af en maskingeværsalve i blågårdsgade, da han stod på gaden med sin far og sit lille barn i klapvogn. Der gik 23 minutter fra alarmcentralen havde fået beskeden før ambulancen kom. I mellemtiden havde mindst 50 betjente sikret området, mens frustrerede beboere råbte racister og rockerpansere efter politiet.

Plafplafplafplaf! ”Hvad hvis det var skud, fuck, og nu har vi lige haft fred i over en måned,” når jeg at tænke, før jeg når hen til vinduet, idet lyden af en bil i høj fart rejser sig til 2. sal, og jeg ser ned på en mand, der falder sammen i solen på blågårdsgade. Han er ramt i benet og maven. En kvinde skriger, folk kommer løbende, stimler sammen.

112 – den bliver ved at ringe og der er intet svar. Kl. er 12.34. Et minut senere: ”Send ambulance og politi til hjørnet af Blågårdsgade og Baggesensgade, der er en mand, der er blevet skudt!” siger jeg, giver mine oplysninger og bliver stillet videre til politiet, der lover at sende folk. Kl. 12.38 ankommer den første politibil. Der er mange mennesker stimlet sammen nu. En kvinde løber på bare tæer ud af opgangen overfor, hun skriger, løber mod manden i solen på Blågårdsgade, kaster sig mod ham, skriger endnu højere, bliver taget om ryggen og løftet væk, mens et par beboere kæmper videre med at stoppe blodet.

”Hvor fanden er ambulancen?!?” bliver der råbt ud af vinduer og fra mængden på gaden. To motorcykelbetjente ankommer kl. 12.41, og et minut senere endnu en politibil. Kl. 12.43 begynder politiet at spærre af med rød og hvidt bånd, og et minut senere ankommer det første salatfad.

Hvor er ambulancen?

Den nærmeste politibetjent skræver hen imod os og beder os holde afstand. ”Det er ti minutter siden vi ringede efter ambulancen, hvor er den henne!?! han ligger og bløder på gaden!”

Betjenten svarer, at politiet er nødt til at ”sikre området” før ambulancen kan komme. Sikre! For hvad?!? Det var et drive-by-shoot – dem, der skød, er langt væk nu. Det eneste, der skal sikres, er at manden, der er blevet skudt, ikke dør.

”Det er jeres ansvar, hvis han dør.” Betjenten smiler og siger, vi skal gå tilbage. Og at vi kan klage til ambulancetjenesten. En kvindelig beboer siger:

”Så lad os dog selv køre ham på hospitalet. Det var sådan folk blev reddet 18. maj. Vi lagde selv folk op på døre og brædder, og kørte dem på hospitalet. Lad os komme til, så vi kan køre ham på hospitalet.” Betjenten bliver stående, stikker tommelfingrene i bæltet.

En beboer, der er mørk i huden, går tættere på, mens han filmer med sin mobiltelefon. Der er ikke afspærret på denne del af gaden, alligevel tager betjenten ham hårdt i armen og skubber ham hen mod der, hvor vi står. ”Er I rockere?” spørger beboeren, mens han filmer betjentene. ”Er I rockere?”

I sparker til beviserne

En ung pige med cafeforklæde løber gennem mængden med en forbindingskasse til de tre, der sidder omkring manden, der er blevet skudt ned i solen på blågårdsgade. Nu er her tre salatfade, mindst halvtreds betjente, der er travlt beskæftiget med at skubbe til beboerne, sætte tape op, gå rundt mellem hinanden.

Klokken er 12.53, og stadig ingen ambulance.

”I går og sparker til bevismaterialet...” siger en beboer til en af betjentene, der kigger ned på patronhylsteret ved sin fod. Nu begynder de at lægge kasketter hen over patronerne, der ligger spredt over de første tyve meter fra blågårdsgade ned ad baggesensgade mod søerne.

Mor i bare tæer

Fem minutter senere kommer der en ambulance trillende uden udrykning. Det er nu 23 minutter siden, jeg havde alarmcentralen i røret. Og tyve minutter siden den første politibil ankom.

”Han lever stadig,” udbryder en beboer lettet, da vi kan se manden løfte hovedet fra båren. Han er ramt i maven og i benet, viser det sig. Hans kone kommer med i ambulancen. Moren til den sårede mand græder og råber, da hun kommer gående ned ad Baggesensgade. Politiet fører hende hårdhændet væk fra afspærringen og sætter hende på en trappesten. Døtrene står i opgangen på den anden side af gaden og råber ”racister” til betjentene. En maler, der var på arbejde lige ved siden af gerningsstedet, og uden held ræsede efter den motorcykel, hvor skuddene kom fra, tager moren til den sårede under armen. Hendes datter smider et par sko ned til hendes bare tæer fra vinduet, og maleren fører hende over til sin bil for at køre hende efter ambulancen til hospitalet. Der ligger ti kasketter på Baggesensgade, og politiet går i gang med at genne folk væk fra trappestenene ind i opgangene, enkelte bliver afhørt.

To timer senere har teknikerne erstattet de ti politikasketter med ti små gule skilte. På Blågårdsgade ligger stumper af forbinding spredt ud over fliserne.

Politiet efterlyser en rød Yamaha-motorcykel med to passagerer, heraf en lyshåret passager, hvorfra skuddene blev affyret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

I følge Berlingeren fortsatte det lidt endnu:

Også på Rigshospitalet måtte politiet trække stave og bruge tåregas, da pårørende til offeret blev voldsomme i deres forsøg på at få flere oplysninger om hans tilstand.

Hvad sker der med vores hovedstad?

med venlig hilsen
Lennart

Er Danmark på vej til at blive en politistat?

.... at der går 25 minutter inden ambulancen når frem ,er jo det rene vanvid !!!

At der dukker 50 betjente op istedetfor en ambulance er jo helt hen i vejret ... hvad tror politiet at de er ? FBI crime unit ???

Det kan ikke være rigtigt at uskyldige mennesker skal lide pga vores inkompetente politi -:)

Det værste er dog at politiet bruger politi-kasketter til at sikre beviserne, patronhylserne. Ved politiet da slet ikke, at der er risiko for, at patronhylsterne indoptager små støvfnug fra deres politi-kasketter?

Nogle gange kunne man ønske sig at CSI blev flyttet til København, så villepoliti-teknikerne nemlig komme med plastic på deres sko, med plastic-handsker og samle patron-hylstrene op med pincetter...

Desuden undrer det mig at ikke en af betjentene var i stand til at yde førstehjælp til manden der blev skudt; lærer de slet slet ikke det på Politiskolen?

Michael Skaarup

Det er fandme en tragisk episode.

Jeg har svært ved at ikke undres over den lange respondstid, og den kejtet udførelse af en politiopgave. Et tydeligt tegn, på at Rune Petersens frygtforestlling kan været blevet en del af den enkelte politibetjents automattanker.

Og det er måske det der er galt med vores hovedstad. Vi (de samfundsopholdende funktioner og borgerne) har mistet overblikket, i en underlig og uforusigelig tid, og handler på primær overlevelses reflekser, fremfor omtanke og refleksion.

Hvis det er sandt, hvad jeg ser.
Så mener jeg,at er der brug for en (samfunds)ledelse, der kan se forskel på dårlig integration, samfunds undergravende religiøst tågesnak, og narko-relateret kriminalitet.
Så samfundsdebatten og de seriøse politiske debattører,i og udenfor folketinget og byrådsale, kan lade være med at blande de 3 ting sammen.
- Så der kan startes på at løse problemerne, uden at alle uden lyserøde hud, skal slås ihjel, udvise eller smides fængsel..

Hvis det bare havde været FBI crime unit, så havde sporene dog været sikret efter højeste videnskabelige standard...

og ikke som nu med politi-kasketter...

Og der var højst gået 5 minutter så var området blevet afspærret...

Steffen Dickhudt Christensen

Godt jeg ikke er politimand og skal have min daglige arbejdsgang i blågårdsgade området!

Hvad hjælper det at sende en ambulance hvis rederne alligevel bliver nakket ?

Sagt med andre ord, den sene ankomst af en ambulance, er formodentlig et udtryk for at politiet gerne ville være sikre på forholdene.

Men der kan være mange grunde til ankomst tidspunkt for ambulancen.

lidt info til de som ikke bor eller kender Nørrebro (jeg bor her)

politiet og redningsmandskab kan desværre ikke optræde "normalt" på Nørrebro og slet ikke på/ved Blågårdsplads.
Stemningen er utroligt fjendtlig overfor politi og redningsmandskab.
Og man må lige tænke på at første melding som politiet sikkert rykker ud til sikkert er noget i retning af "maskingeværssalve affyret ved Blågårdsplads". Det er altså ikke noget ambulancefolk bliver sendt direkte ind i.
Politiet er nødt til først at være sikre på at kunne kontrollere situationen før de giver klar signal til redningsmandskab.

Jeg har læst i andre webaviser at ambulancen holdt og ventede på klar signal tæt på blågårdsplads, da den endelig fik klar signal spærrede et stort slagsmål mellem politi og tilskuere vejen for ambulancen.

Jeg ved ikke hvorfor Information undlader at beskrive begivenhederne fyldestgørende og vælger en meget politi og myndighedskritisk vinkel.

PS. nogen gør sig kloge på politiets metoder mht patronhylstre. Mon ikk de har set lidt for meget CSI i tv.

Ved enhver forbrydelse er det politiets første opgave at sikre ofret, dernæst gerningstedet, derefter vidner mv., det ser ud til at denne del ikke er indskærpet godt nok over for de unge mennesker på Politiskolen. Har politiet ikke været i kontakt med ofret, da de kommer frem til stedet?

Proceduren m.h.t. ambulancen er korrekt, meen 24 minutter midt i Nørrebronx, tog det virkeligt så lang tid at konstatere at gerningsstedet var sikret så ambulancen kunne køre frem - det ser ud til at Købehavns Politi dels har brug for et charmekursus i forhold til beboerne på Nørrebro, subsidiært at de får en bedre indsigt i chokreaktioner efter alvorlige hændelser, således at de "optøjer" der opstår efter sådanne episoder forhindres.

At man sender så mange politifolk, der vader rundt på gerningsstedet og ødelægger sporene selv, taler jo sit eget sprog.

Den foreløbige sikring af sporene er i orden - man er jo nødt til at bruge de forhåndenværende søms princip, glem alt hvad i har set i TV - det her er real life.

Det forekommer meget uheldigt at de ofre af anden herkomst end dansk tilsyneladende skal ligge ret længe på gaden, hvilket også var tilfældet ved en tidligere nedskydning - det skaber frustration hos vidner og pårørende, og får dem også til at føle sig som andenrangs danskere.

Københavns Politi har jo så mange ledere og mellemledere, at man kan fodre svin med dem - det kunne tyde på at det var opportunt at sparke nogle af dem ned af kontorstolene, og sende dem ud på gaden, til at lede og fordele arbejdet på gerningsstedet - det er jo det de i virkeligheden får deres betaling for.

Ja - da, det har jeg jo netop tilkende givet - ledelse er naturligvis det der er tale om - jeg kan jo via beskrivelser i medierne, bl.a. fra de mennesker der ydede førstehjælp konstatere, at politiet ikke assisterede med dette - der er jo ikke tale om tumult fordi de pårørende forsøger at komme hen til en person der er blevet skudt ned. En alliance med pårørende kan netop bringe ro omkring stedet.
Det er da vigtigere, at de bliver beroligede - sæt nu manden var døende - det er da vigtigere at hans mor holder ham i hånden så, end at politiet går rundt og banker folk.

I øvrigt tilhører mandens person jo ikke politiet - og der er intet - andet end uvidende politifolk - der forhindrer, at han bliver bragt på sygehuset på anden vis end i ambulance.

Og hvis du efterspørger erfaringer, så har jeg stadig 25 års polititjeneste bag mig.

Casper Jensen

"Den tredive-årige handelsskolelærer med indvandrerbaggrund blev ramt af en maskingeværsalve i blågårdsgade"

Maskingevær.......ved Information noget som alle andre ikke gør?

Så vidt jeg har hørt er gerningsmændene og våbenet ikke fundet endnu.

Caspar Jensen

Der er lidt roderi i begreberne - der var formentlig tale om en maskinpistol - jf. oplysninger i de øvrige medier. Journalister er jo nok ikke så våbenkyndige.

Mikkel Kaels

Og der var også tumulter på Rigshospitalet - indtil familien var blevet orienteret (af pressen) om at offeret ikke var i livsfare - så nogle tumulter skaber politiet altså selv ved deres adfærd!

Mona Blenstrup

Det er ufatteligt nemt at sidde her og opremse den korrekte og mest hensigtsmæssige måde at klare en sådan situation på.

Men måske skulle man lige have inddraget lokalbefolkningen i at assistere med opklaringen af årsagerne til ballade på Nørrebro. Den ballade, som nu resulterer i frygt for ambulancefolkenes sikkerhed. Og dermed forsinker udrykninger.

vil man have den tryghed, der ligger i hurtig og effektiv udrykning fra ambulance og politi og brand, så må¨man også selv opføre sig ordentligt og medvirke til at andre også gør det.

Mona Blenstrup

Det har alene noget med politiets prioritering og opførsel at gøre - de pårørende til skudofferet har da en fuldstændig legitim interesse i at være i nærheden - når de nysgerrige så indfinder sig, og oplever at dem der er nærmest på heller ikke må være der, og oplever hvad de opfatter som et overgreb - ja så er det at balladen opstår, og jeg kan godt forstå dem - det handler om at politiets kommunikation er mangelfuld - det så ellers ud til at der var rigeligt med politi - men mangel på ambulancer.

Ambulancen skal vente - til der ikke er fare for yderligere skyderi - og så skal de ind med det samme - der skal altså ikke gå en halv time - det kan enhver sige sig selv, og politiet ved også godt, at jo længere der ventes, desto mere ballade opstår der, ligesom jo flere politifolk der kommer til stede, desto større risiko for at situationen eskalerer.

Folk vil altså se en ambulance på stedet - det må i alle tilfælde være den første prioritet - at redde offeret - alt andet politimæssigt i den forbindelse er altså sekundært.
Det skaber altså misstemning når der står 50 politifolk, der ikke rigtig foretager sig noget fornuftigt,
når ambulancen er for længe om at indfinde sig.
Og det ville såmænd opstå alle steder, hvor folk føler at de får en dårlig behandling.

Jeg synes at det er direkte pinligt, at det skal være Ekstra Bladets journalister, der forklarer de pårørende at deres søn er uden for livsfare, og at politiets talsmand Flemming Steen Munch, forklarer pressen at familien "blev lidt sure" over at de blev nægtet adgang til Rigshospitalet.
Vi taler altså om et offer for drabsforsøg, der bliver skudt ned for øjnene af faderen - der er ikke brug for kynisme, men for empati.

Sådan en gadedreng!

jeg vil nu mene at politiet ville ha haft nemmere ved at organisere sig og måske informere.
Hvis de ikke var blevet angrebet af en menneske mængde som jeg lige har set på videooptagelser.

Det er vist godt Mosbak ikke er leder indenfor politiet, så havde de få betjente han havde sendt til gerningsstedet stadig ligget på asfalten.

Peter Jensen

Ja det er en meget beklagelig sekvens der netop understreger alle de ting jeg har forholdt mig til i mine indlæg - og ivrigt ved du jo intet om hvorledes videoen er klippet sammen, ligesom du intet ved om tidsforløbet i samme video - jeg synes at du, inden du hoverer for meget med din uvidenhed, skulle læse øjenvidnernes beretning - i samme avis - fra de to mennesker der ydede førstehjælp - og ligeledes undrede sig over politiet adfærd og mangel på indsats.

Marietta Jeppe

Tragisk at jeg på nuværende tidspunkt frygter politiet mere end banderne. Banderne (både HA og "Indvandre" banderne) ved jeg er nogle gemene røvhuller jeg skal holder mig på sund afstand af. Men politiet der skal redde og beskytte mig, opfører sig som en elefant i en glasbutik - nøgenundersøgelser, analundersøgelser, diskrimination alene pga. af udsende, seksualitet, køn, etnisk baggrund, grov vejledning i klagesager, grov tone (”perle”), drab af psykisk syg soldater osv. Jeg kan snart ikke se forskel på banderne og politiets adfærd, bortset fra at banderne kommer i fængsel når de gør noget forkert, det politiet gør ikke. Jeg ved snart ikke om jeg skal heppe eller buh’e når en betjent falder - det er ikke en tanke jeg bryder mig om at have, det er slet ikke et sted jeg ønsker at være. Hvis politiet ønsker fortsat støtte i samfundet, så må de til at overveje den grove adfærd de ligger for dagen.

Det var dog en aldeles forrygende og fremragende artikel, som Nina Trige Andersen her har begået. Gid der var flere journalister af hendes støbning.

Hvis det stod til mig fik hun både Cavlingprisen, Pulizer prisen og Elefantordenen lige på stedet.

Nina Trige Andersen for President!

Niels Mosbak:

"(...) Flemming Steen Munch, forklarer pressen at familien "blev lidt sure" over at de blev nægtet adgang til Rigshospitalet. Vi taler altså om et offer for drabsforsøg, der bliver skudt ned for øjnene af faderen - der er ikke brug for kynisme, men for empati. Sådan en gadedreng!"

Tjah, Mosbak, vi lever nu engang i et landet, hvor man, hvis man nu selv skal sige det, er verdensmestre i ytringsfrihed. det betyder som bekendt, at det er en hellig pligt at finde sig i hån, spot og latterliggørelse, hvis man er så uheldig at være det ordensmagten plejer at betegne som en "perle".

Og som vi alle ved, så er der jo ikke noget at komme efter...

@mosbak du er en sjov en. Jeg giver dig et link med info og så beskylder du mig for uvidenhed.
At du foreslår politiet skal gå ind med fåtal betjente til skudepisode på netop Blågårdsplads giver mig ikke den store respekt for din indsigt eller realitetssans.

Og netop holdninger som din "politiets tilstedeværelse provokerer" har over tid været medvirkende til at situationen på Nørrebro er som den er idag.
Feks via lukning af den "provokerende" nærpolitistation på Blågårdsgade.

PS. kan se flere briger perker/perk/perle sagen op.
Jaja, selvfølgelig kører myterne om sagen videre herinde.

Her er lidt bonus info på den sag også:

perle betjentens nærmeste overordnede er sjovt nok af pakistansk oprindelse , kender det jyske/gammeldaws politi udtryk "perle" og , ja læs videre selv!
Link: http://www.urban.dk/article/20090224/nyheder/702250033/

@mosbak du er en sjov en. Jeg giver dig et link med info og så beskylder du mig for uvidenhed.
At du foreslår politiet skal gå ind med fåtal betjente til skudepisode på netop Blågårdsplads giver mig ikke den store respekt for din indsigt eller realitetssans.

Og netop holdninger som din "politiets tilstedeværelse provokerer" har over tid været medvirkende til at situationen på Nørrebro er som den er idag.
Feks via lukning af den "provokerende" nærpolitistation på Blågårdsgade.

PS. kan se flere briger perker/perk/perle sagen op.
Jaja, selvfølgelig kører myterne om sagen videre herinde.

Her er lidt bonus info på den sag også:

perle betjentens nærmeste overordnede er sjovt nok af pakistansk oprindelse , kender det jyske/gammeldaws politi udtryk "perle" og , ja læs videre selv!
Link: http://www.urban.dk/article/20090224/nyheder/702250033/

Mikkel Kaels

Det kunne jo være, at der lå ideale grunde bag kritikken - se, jeg kan ihvertfald sige, at jeg ikke skylder politiet eller det danske samfund noget som helst, og jeg er hverken blevet fyret eller forbigået - men jeg har en faglig indsigt, og min kritik er funderet der i.

Der findes godt udført politiarbejde - og dårligt udført politiarbejde - og når en nedskydning af en mand ender i optøjer, fordi man fra starten ikke kan finde ud af at prioritere, og behandler folk omkring gerningsstedet som "fjenden" - så ender det galt, og det videre forløb i sagen vanskeliggør man selv, fordi - hvordan vil du få vidner og andre til at stå frem
med oplysninger, når du betragter dem som en modpart - politiet kan kun opklare forbrydelser ud fra tekniske spor, og hjælp fra offentligheden - politiet får altså ikke guddommelige visioner om gerningsmandens identitet mens de sover.

Peter Jensen

Jeps - jeg er en sjov en - fordi jeg kan, netop i kraft af min erfaring fortælle dig at aviser lever af at præsentere nyheder for penge. Jo "stærkere" billeder, jo flere hits, desto flere penge.

Du har som seer ingen mulighed for at kende forløbet i nyhedsvideoen, fordi den er klippet sammen af flere brudstykker, ligesom du ikke kan afgøre om den er kronologisk stykket sammen, hvad den formentlig ikke er.
Så hvis du tror at den fortæller hele sandheden - ud fra en betragtning om at "billeder" ikke lyver - så er du naiv.
At du så mener dig berettiget til at komme med dumsmarte kommentarer omkring mine faglige evner, kan jeg kun trække på skulderen af, idet det blot understreger din naivitet.

Hvis du gjorde dig den ulejlighed at læse hvad de to øjenvidner, der ydede førstehjælp til skudofferet forklarede i Politiken, om hvorledes politiet kastede broderen til den sårede ned i asfalten og lagde ham i håndjern, og i øvrigt havde travlt med at holde de øvrige pårørende væk - jamen, politiets første opgave er da at yde førstehjælp og sikre at manden kommer på sygehuset.
Sæt nu han var døende - forekommer det dig helt naturligt, at hans pårørende ikke må være i nærheden af ham.

Og interessant nok har jeg på egen krop og ved mange lejligheder konstateret, at "for mange kokke fordærver maden" - et stort opbud af politi tiltrækker nysgerrige, ligesom det i sig selv kan betyde, at nogle politifolk "puster" sig op, og derved opstår der konfrontationer, hvilket også er særdeles uhensigtsmæssigt i forbindelse med opklaringsarbejdet - det vidne der har fået en politihund i røven,har nok ikke så stor lyst til at tale med politiet en anden gang.

Slutteligt vil jeg sige, at jeg forstår den ophidselse hos almindelige mennesker, når de forventer en ambulance, og der i stedet kommer 50 betjente -
det er altså ambulancen der er brug for, ikke 50 betjente der vader rundt på et gerningssted og ødelægger spor.

Og så for lige at slutte af med "Perle-sagen" - jeg har været i 5 forskellige politikredse i min tid i politiet, og har beskæftiget mig med stort set alle former for politiarbejde - jeg har aldrig hørt en betjent tiltale nogen med "perle" - jeg har til gengæld ofte i vagtstuerne hørte ordet "perker" -
og det virker som om dette udtryk ved et uheld i en ophidset situation er kommet med ud på gaden.

Personligt mener jeg, at det er direkte pinligt for politiet som institution, at man begynder at svømme rygsvømning i sådan en sag, og kommer med alle mulige dødsyge forklaringer - man må da stå ved hvad man har sagt, og så beklage overfor den pågældende at man forløb sig, dernæst på tæppet hos Hanne "Perlemor" Bech Hansen, og få en skideballe - og så var den sag slut - i stedet for som nu, med politikere indblandet, og mistro i befolkningen.
Politiet er folkets tjenere, er rekrutteret fra et bredt udsnit af befolkningen, og er ikke overmennesker der ikke begår fejl, men vi må kunne forlange at de i det mindste taler sandt!

Ifølge BT, EB, og måske også Politiken udtalte politiet, at den 28 eller 30-årige handelsskolelærer har 'interessante venner' - dvs. venner som politiet gerne vil tale med eller som er med i nogle bander mm. - fordi han færdes i miljøet og måske kender nogle af dem.

Ja, gu kender han da nogle af dem. Han bor vel på Nørrebro; nogle man tage sig til hovedet må over hvor stupidt og dumt og u-intelligent dansk politi fremtræder.

Meget ballade kunne undgås ved ganske gammeldags konduite, høflig optræden og at politiet ikke sendte unge knægte på 21-22 år eller 25 år ud på en sådan opgave; de her unge knægte tror jo, at de skal klare situationen sådan som de har det betjentene i NYPD Blue gøre det. (vil jeg mene...)

Det er klart at politiet skal sikre området, men 10-12 betjente ville sagtens være i stand til dette. Og så må første-prioriteten da være, at hjælpe offeret - en totalt uskyldig mand som er familie-far og handels-skole-lærer....

Mona Blenstrup

Jeg vil da foreslå, at alle, der synes, at politiet ikke har handlet ordentligt i denne sag, stiller op næste gang og skaber or og orden, så redningskøretøjer kan komme frem uden at lide overlast.

Vis og hvordan den sag skal skæres.

Hvis man har arbejdet i politiet i så mange år, kan det virklige undre, at der anvendes en så nedlandende tone over for "kolleger".

Mona Blenstrup

Nu er det jo ikke mine kolleger - og dernæst kan du jo se på indholdet - ikke på formen - politiet skal jo ikke være hævet over kritik, vel?
Eller der er måske heller ikke noget at komme efter?

Jeg gentager (igen)

FØRSTE-prioriteten må altså være at hjælpe offeret. Og jeg nægter altså at tro, at der ikke var en eneste blandt de 50 politi-betjente, som kunne første-hjælp, og som derfor hjalp offeret. Det må vel være den første opgave for politiet - og for ethvert menneske - at sørge for at et andet menneske ikke dør.

Må jeg ikke (igen) erindre om, at indvandrere altså har andre måder at anskue verden på end vi har, og at en bil ikke bare en den 30-åriges bil; den er hele familiens bil, dvs. også diverse fætres...

Og jeg vil altså stadigvæk fastholde en vis (mild) kritik af politiet - manden bor i området; selvfølgelig har han venner og bekendte mm. i området. Politiet forsøger at køre spin på dette her - og jeg kan sagtens genkende spin når jeg ser det.

Du skriver: "netop i kraft af min erfaring (kan jeg) fortælle dig at aviser lever af at præsentere(r) nyheder for penge."
Wow har du selv regnet den ud?
Almindeligheder om medierne bringer ikk debatten videre. Interessant er det dog at du mener det stof jeg refererer til er fordrejet og en par linier senere støtter du dig 100% til det der påståes at være øjenvidne beretning i et af disse efter dit udsagn upålidelige, fordrejende medier. Morsomt og nu du selv bruger udtrykket så ofte, ret naivt.
Jeg refererer til et videoklip hvori man kan se flere betjente blive angrebet (nogle i ryggen) af en menneske mængde. Forspillet siger jeg intet om, har hverken du eller jeg jo set. Mit udgangspunkt er at jeg stoler mere på et videoklip med betjente der bliver angrebet end jeg ville stole på en påstand om at betjente var blevet angrebet på denne måde.
At du og andre mener angrebet på betjentene er ok fordi "der er for mange betjente" vil jeg kalde interessant.

Du er uvidende omkring udtrykket "perle" , men uvidenhed er ikke verdens bedste argument vel? Du vil måske påstå at alt du ikke kender til ikke existerer?
Det er med vilje jeg ikke kommer ind på hvad betjenten sagde i situationen, er imo meget svært at høre i lydklippet pga baggrundsstøj etc. For mig kan han sige perk/perker/perle, nogengange hører jeg det ene andre gange det andet.
Jeg syns det er mere interessant hvordan sagen vendes og drejes, hvordan sagen bliver vurderet/brugt/misbrugt på grundlag af et lydklip ingen kan høre hvad der bliver sagt på 100%. Diverse lydexperter har feks skiftet mening et par gange gennem sagens forløb.
Men at udtrykket perle/perletand er brugt slang indenfor dele af politiet overfor person de syns er en idiot anser jeg for sandsynliggjort. Der er rigtig mange som uafhængigt af hinanden siger de kender udtrykket både politi og politiets "kunder". Og mener man alle disse lyver så er der en officiel sag hvor der blev uddelt en næse til to betjente for at kalde en leverpostejsdansker for "perletand".

@aaen
"og at en bil ikke bare en den 30-åriges bil; den er hele familiens bil, dvs. også diverse fætres..."
og der spinner du løs efter oplysningerne om den skudsikre vest, hehe. Ja man skal passe på hvad man stikker ud med.
Jeg har den holdning det er ufornuftigt at dømme/frikende folk på grundlag af ingen/sparsom/upålidelig info og skiftende rygter. Hvad med lige se tiden an til der kommer flere facts ?
Det er dog ret interessant med en revisor og CBS underviser der har skudsikker vest i på bagsædet.

Peter Jensen

Se, nu har du jo selv startet ud med dels at tillægge mig udsagn jeg ikke er kommet med, dels at tillade dig at sætte spørgsmål ved min faglighed og erfaring i denne debat.
Andre i denne debat har også beskyldt mig for manglende "korpsånd".
Så lad mig omformulere din naivitet til det gode jyske udtryk - "vil dum".

Jeg har forsøgt at være saglig i min tilgang, og jeg har taget udgangspunkt i artiklens redegørelse for det tidsmæssige forløb, lige som andre mediers artikler, om hvad øjenvidner - en cykelsmed og en sygeplejerske, der ydede førstehjælp til offeret har udtalt til Politiken om politiets passivitet - bortset fra at politiet altså så det som deres vigtigste opgave, at holde pårørende til offeret på afstand, frem for at yde førstehjælp eller assistere hermed.
Det er rent faktisk ikke i overensstemmelse med reglerne for politiets indsats på gerningssteder.

Dit link til et nyhedsklip, hvor der er redigeret i det tidsmæssige forløb - og altså ikke viser et retvisende billede af det kronologiske i forløbet - beviser alene, at politiet blev angrebet, på et tidspunkt hvor der var mange politifok tilstede, men stadig ingen ambulance.
Jeg har på intet tidspunkt i min argumentation afvist at politiet blev angrebet, men har forholdt mig til hvorfor.
Det skulle jo gerne være sådan, at politiet ikke ved egen uhensigtsmæssig adfærd fremprovokerer uro eller slagsmål, der forhindrer ambulancen i at komme frem!

At du så ikke mener at nogle politifolk ved egen adfærd fremprovokerer uro, skyldes for dit vedkommende manglende viden. Jeg har været til bl.a. husspektakler, hvor hvis der ikke var ballade før vi kom, så blev der det på grund af visse kollegers adfærd.
Det samme er sket i andre politimæssige sammenhænge.

At politiets optræden på gerningsstedet, altså blandt "egne tropper" har medført fare for at spor blev ødelagt er dog ganske væsentligt, i forhold til sagens opklaring.

Politiets talsmand Flemming Steen Munch og efterforskningsleder Ole Svindt har begge efterfølgende, for at dække over politiets uhensigtsmæssige adfærd, været ud i at inkriminere offeret for forbrydelsen, og offentligt udtalt at han var kendt af politiet - og man ville komme med en redegørelse senere - den redegørelse kommer aldrig, idet det ville være en overtrædelse af straffeloven, hvilket begge d'herrer politifolk godt ved!
Men det hænger jo ved offeret, uanset han bare var kendt for at køre for stærkt for eksempel.

At offeret har en skudsikker vest i bilen er ikke kriminelt, og siger intet om hans eventuelle tilknytning til bander, vi ved jo ikke engang om det er hans, ligesom det at han kender mulige. bande-medlemmer ikke er kriminelt - han er ikke en del af bande derved - snarere handler det om hvor han bor.

Flemming Steen Munch går yderligere ud i offentligheden og forsøger at give befolkningen det indtryk at broderen ikke måtte være der, fordi hans fysiske tilstedeværelse hindrede ambulancen i at komme frem, ligesom han siger at vi kan jo ikke have allemulige familiemedlemmer - med hensyn til antallet - være tilstede.
Det havde da sikkert også været nemmere for ham at kapere, at der var tale om en hvid, dansk, normalfamilie på ca. 4 personer.
Men problemet er bare, at da broderen blev lagt i håndjern, var der stadig ingen ambulance!

"Du er uvidende omkring udtrykket "perle" , men uvidenhed er ikke verdens bedste argument vel? Du vil måske påstå at alt du ikke kender til ikke existerer?"

Næh, det er heller ikke det jeg påstår - sidst jeg hørte udtrykket perletand anvendt, var i omtale af vores major i forsvaret (der havde en guldtand).

Jeg har imidlertid aldrig hørt det anvendt i politiet, selv om man fra "systemets" side prøver at sandsynliggøre det, som et helt almindeligt udtryk.

Jeg har til gengæld hørt udtrykket "perker" helt almindeligt anvendt i politiet, ikke som tiltale, men som omtale,og derfor forekommer mig mere sandsynligt, på baggrund at den ophidsede situation ordene faldt i - at det rent faktisk var "perker" der blev sagt.
Den efterfølgende rygsvømning fra politiledelsen, bestyrker mig blot i den antagelse, og jeg synes altså ikke, at det er noget kønt syn.

Det er i øvrigt sådan, for politifolk gælder den samme regel som for Cæsar's hustru - der må ikke engang kunne rejses mistanke om "urent trav."

Mona Blenstrup

Hvorfor skulle politiet krittiseres for ikke at dye førstehjælp, når der i følge ovenstående var en sygeplejeske og en cykelsmed, som var i gang med dette?
Der er vel en øvre grænse for, hvor mange, der kan være i gang samtidigt i denne situation.

I sådan en situation er det vel ordensmagtens opgave at sikre den sårede og de behandlende mod overlast.

Hvis man skal koncentrere sig om at yde førstehjælp, hjælper det gevaldigt med ro.

Men som jeg før har skrevet, så ville det klæde beboerne at bistå til en rolig og god hverdag, ved at vende sig mod ballademagerne uanset hudfarve og aktiviteter.

Jeg har boet på Nørrebro men er absolut glad for ikke at bo der i dag.

@mosbak skriver : "nu har du jo selv startet ud med.......at tillade dig at sætte spørgsmål ved min faglighed og erfaring i denne debat."
Muhaha, kan du komme over digselv. Du er altså bare endnu en signatur på www. Om du er pølsemand eller politimand kan man ikke vide, jeg kan kun se dig prøve at bruge selvfølgeligheder som argumenter igen og igen. Kunne tale for at du er pølsemand. ;-)

Her er exempel på hvordan du argumenterer via selvfølgeligheder som du sjovt nok prøver at bruge som argumenter af en art:
Jeg skriver: "Det er dog ret interessant med en revisor og CBS underviser der har skudsikker vest i på bagsædet."
Og du svarer: "At offeret har en skudsikker vest i bilen er ikke kriminelt, og siger intet om hans eventuelle tilknytning til bander, vi ved jo ikke engang om det er hans, ligesom det at han kender mulige. bande-medlemmer ikke er kriminelt - han er ikke en del af bande derved - snarere handler det om hvor han bor."

Men jeg har jo ikke skrevet det er kriminelt at have skudsikker vest i bilen, jeg har ikke skrevet han har tilknytning til eller er del af bande, jeg har ikke skrevet det er hans skudsikre vest, jeg har ikke skrevet at han er kriminel hvis han kender bandemedlemmer.
Netop pga de selvfølgeligheder du lister kalder jeg fundet af den skudsikre vest "ret interessant".

Peter Jensen

"Det er dog ret interessant med en revisor og CBS underviser der har skudsikker vest i på bagsædet."

Lad os så bare tage den - hvad er så det interessante ved det?

Mona Blenstrup

Mysteriet er: hvorfor befinder der sig en skudsikker vest i mandens bil?

Hvem har lagt den?

Hvem skal bruge den eller har brugt det?

Til hvilket formål er den anskaffet, her tænkes på hvilken situation har medført behovet for anskaffelsen?

DNA spor kunne afklare bugeren af denne vest, hvis den har været anvendt.

Hvornår hører jeg argumentet?
Hvis man skal følge jeres argumentationsrække - eller Henrik Svindts for den sags skyld - så skulle det betyde at Stein Bagger, der jo bevisligt havde en livvagt der er fuldgyldigt medlem af HA - per automatik skulle være medlem af HA - og det er han ikke.

- - -

Og til spørgmålet som Henrik Svindt retorisk slynger ud - "Hvornår er man uskyldig" kan jeg klart svare ham:

Det er man indtil man er dømt for noget, der er en overtrædelse af lovgivningen!

@mosbak :"Lad os så bare tage den - hvad er så det interessante ved det?"

Det interessante for mig er kombinationen cbs underviser + skudsikker vest. Det er ikke lige hvad jeg ville forvente at finde på en cbs underviser og familefars bagsæde.

Du har helt ret i der kan være en helt simpel forklaring som feks at fætteren der er dørvagt glemte vesten sidst han lånte bilen på arbejde .

Og du har ret i at dette ikke nødvendigvis gør ham skyldig i noget som helst. -Men det har jeg heller aldrig påstået .

kan se vi er kommet i lidt af en fejde over småting, var ikk min mening. Tror jeg ved hvor du står nogenlunde, altid spændende at høre andres perspektiv og opfattelse af tingene.

ka du ha en god weekend. ;-)

Martin Hansen

Jeg var så uheldig at være vidne til episoden og har derfor fulgt mediedækningen. Og nu også denne debat. Jeg vil godt rydde et par misforståelser af vejen.

Når man læser nogle af kommentarne her, får man nærmest det indtryk at politi og ambulance måtte kæmpe sig gennem borgerkrigslignende forhold for at komme hen til skudofferet. Sådan var det ikke. Der var ingen der hindrede politiet i at afspærre et område omkring offeret, og pårørende og andre forbipasserende forholdt sig roligt de første 10-15 minutter.

Andre steder på nettet har man kunnet læse at ambulancen kørte forkert og havnede på en afspærret vej. At vejen var afspærret havde ikke noget med tumulter at gøre, det er den bare.

Men mens de ventede, blev de pårørende vrede og frustrerede over at deres slægtning måske var ved at dø, at de ikke måtte komme hen til ham, og at der ikke kom nogen ambulance. På et tidspunkt gik offerets bror inden for afspærringen, og mindre end et sekund efter havde fire-fem betjente fat i ham. Han strittede imod. De tog hårdere fat. De nærmeststående, som jeg gætter på var familie, forsøgte at hjælpe ham. Mere politi løb til. Og derfra eskalerede det så.

Jeg forsvarer ikke nogen, jeg synes sådan set at begge parter opførte sig tåbeligt. Men jeg synes især politiet burde være de fornuftige i sådan en situation. De har jo trods alt mulighed for at forberede sig på vanskelige situationer på forhånd og tænke igennem hvad der skal gøres.

Det virkede som om de pr. automatik opfattede omgivelserne som fjendtlige og mente at størst mulig magtanvendelse var universalsvaret på alt. Det havde været naturligt at være lidt imødekommende over for de pårørende, især efter man blev klar over at ambulancen ville være forsinket.

Bjarne Thyregod

Der var ingen ballade de første 15 minutter - alligevel kom der ingen ambulance.
"Det var politiet selv, der skabte den ophidsede situation på Nørrebro, der blev brugt som forklaring på, at en ambulance var 20 minutter om at nå frem til et skudoffer. Det fortæller en sygeplejerske, der gav førstehjælp til offeret."
"38-årige Malene Kaas, der arbejder som sygeplejerske på bl.a. Rigshospitalet, mener, at politiet i situationen svigtede deres pligt til at hjælpe tilskadekomne.

– Ambulancen kunne sagtens være kommet til stedet indenfor de første 10-15 minutter, hvor der var ro og orden, siger Malene Kaas, der påpeger, at det under normale omstændigheder kun tager 5-7 minutter for en ambulance at nå frem til området ved Blågårdsgade."

Altså til de lidt mere xenofobe - der var en årsag til balladen.

50 betjente, ingen ambulance en hårdt såret mand, politiet undlod at give førstehjælp, politiet væltede ofrets bror til jorden i en tackling istedet for at lade ham komme hen til sin sårede bror.

"Vidner: Politiet selv skyld i tumult efter skyderi.
Det var ikke aggressioner mod politiet, men en voldsom anholdelse af en pårørende, der udløste tumult efter skyderiet på Nørrebro, fortæller flere vidner. Selv skudofferet måtte bede betjentene slappe af."

"– Da politiet tager rigtig fat i ham, bliver de omkringstående ophidsede og begynder at gå hen mod politiet, forklarer Jeanette Perlt, der er lægesekretær.

– Det er anholdelsen, der udløser den efterfølgende tumult, vurderer hun.
Skulle have beroliget folk

Samme vurdering har Stinus Bertelsen, der arbejder som cykelsmed i Blågårdsgade og er blandt de første, der når frem til den ramte efter skyderiet. Stinus Bertelsen er med til at yde førstehjælp og sidder bl.a. i tyve minutter med fingeren i af ofrets skudhuller for at standse blødningen.

– Jeg ser en betjent tackle broren og sætte sig oven på ham. Derefter tilspidser situationen sig, fortæller han til Modkraft.dk.

Ifølge Stinus Bertelsen skubber betjente også ofrets stærkt chokerede mor væk, og på et tidspunkt henvender det blødende skudoffer sig til betjentene, mens han stadig ligger på jorden, og beder dem om at slappe af.

Både Safania Erikssen og Stinus Bertelsen undrer sig over, at betjentene ikke beroliger de tilstedeværende ved at oplyse dem om, at en ambulance er tilkaldt.

– Folk er frustrerede over, at ambulancen ikke kommer, og at der ikke sker noget, mener Stinus Bertelsen.

Han undrer sig også over, at der ikke er en eneste af de omkring 30 tilstedeværende betjente, der tilbyder at hjælpe med at yde førstehjælp og f.eks. henter en nødhjælpskasse, så offeret kan forbindes yderligere end tilfældet er med de par kompressorer en tilfældigt forbipasserende sygeplejerske hentede i sin lejlighed."

Bjarne Thyregod

Tak for dit indlæg - det forklarer nemlig også hvorfor politiet havde så travlt med at gå ud i pressen og forsøge at mistænkeliggøre offeret, man fik startet sagen på en yderst kritisabel måde, og så er det jo nemmere at gå ud og dreje offentlighedes opmærksomhed mod offeret og dennes familie, det bliver nemlig hængende, og manden har ikke en chance for at retfærdiggøre sig.

Mona Blenstrup

Jeg har svært ved at tro på, at politiet vil være himmehenrykt over at komme i konfrontation med lokalbefolkningen.

Men langsommeligheden for ambulancens ankomst og politiets opførsel skal vel også retfærdiggøre den ballade, der senere skete ved Rigshospitalet?

Mona Blenstrup

Du overser det faktum at de pårørende blev nægtet adgang til Rigshospitalet, og at det var journalister fra Ekstrabladet, der måtte fortælle familien at deres søn/broder, ikke var livsfarligt kvæstet af skuddene -
det er direkte pinligt for politiet!

Mona Blenstrup

Nu er kendskab til hospitaler jo en del af min faglige bagrund. Og man lukker ikke ophidsede personer ind i en krisesituation, hvor det gælder om at stabillisere patientens tilstand.
Man ønsker ikke kampscener inde på hospitalet eller skadestuen eller akutmodtagelsen.

Så derfor er det til alles bedste, hvis man ikke forstyrrer hospitalspersonalet i deres arbejde med en beskudt person.

Og det bør man kunne forstå. Hvis man vil forstå.

Uanset hvilke religion, race eller samfundsmæssig baggrund ham har, bør man respektere hospitalets personale, og den behandling der gives.
I Danmark er det personalet, der taer hånd om patienten og ikke de pårørende.

Se nu har jeg jo også haft min daglige gang på sygehuse i forbindelse med mit arbejde - og jeg må så vende spørgsmålet mod dig selv - hvis du som pårørende blev udelukket fra oplysninger om tilstanden hos en nærtstående person - ikke af hospitalspersonalet, men af politiet - ville du så føle at det var bare helt i orden - også henset til at du havde oplevet overgreb fra selvsamme myndighed kort forinden?

Mona Blenstrup

Jeg vil til enhver tid afvente information fra personalet. Det vil jeg aldrig blande politiet ind i.

Det er måske forskellen i kultur, der er afgørende.

Jeg vil aldrig forlange at komme med ind på behandlingsstuen eller afsnittet men pænt vente enten roligt i venterummet eller afvente en opringning fra det behandlende personale, hvis det drejer sig om operative indgreb.

Og man skal jo lige have stabiliseret og færdigbehanldet patienten før man får tid til at udtale sig.

Afvigende fra ovenstående er behandlingen af børn, og her er en alder på 28 bestemt ikke at antage for barn. Med børn tages der helt andre hensyn til pårørende (forældre - ikke onkler, tanter, bedsforældre, fætre og kusiner).

Det er således, at i forbindelse med forbrydelser, er det politiet der foretager underretning af de pårørende.

Nu forlangte de pårørende vel næppe at komme med ind til behandlingen, så det må stå for din egen regning - fakta er at de blev nægtet adgang til hele sygehuset.

Det viste sig jo også at der var ro på hele episoden, da Ekstrabladets journalister havde vist familien et billede hvor offeret rakte en tommelfinger i vejret for at vise at han var ok.
Det var det der skulle til - ikke peberspray eller politistave.

En samarbejdspartner jeg engang havde, en Yemenit - sådan en rigtig araber - fortalte mig engang en anekdote, som jeg gerne vil dele med dig.
"Se ned på din højre hånd - er dine fingre lige lange, eller er de forskellige?
De er forskellige!
Sådan er det også med mennesker!"

Med venlig hilsen

Niels Mosbak