Baggrund
Læsetid: 2 min.

Ny Mærsk-skandale i Kina

Mens Mærsk lover at bedre forholdene på deres fabrik i det sydlige Kina, viser det sig nu, at endnu en af koncernens fabrikker drives i strid med internationale arbejdsregler - og det endda med dansk ulandsstøtte
Såvel strejker som andre faglige aktioner er bandlyst på A.P. Møller-Mærsks containerfabrik i Qingdao, akkurat som det er tilfældet på koncernens omstridte fabrik i det sydlige Kina.

Såvel strejker som andre faglige aktioner er bandlyst på A.P. Møller-Mærsks containerfabrik i Qingdao, akkurat som det er tilfældet på koncernens omstridte fabrik i det sydlige Kina.

Peter Rasmussen

Indland
25. april 2009

For få uger siden erkendte A.P. Møller-Mærsk, at selskabet har massive problemer med farligt arbejdsmiljø og undertrykkelse af de ansatte på sin containerfabrik i det sydlige Kina.

Men det er ikke den eneste Mærsk-ejede fabrik, der er i konflikt med arbejdernes rettigheder:

Koncernens kølecontainerfabrik i Qingdao i det østlige Kina har i flere år været på kant med de etiske regler for dansk udviklingsstøtte. Gennem otte år har fabrikken modtaget i alt 13,9 millioner i lån fra Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU), der er oprettet for statens penge og underlagt Udviklingsministeriet. IFU kræver, at virksomheder respekterer FN's konventioner for ansattes rettigheder og andre globale standarder som betingelse for lån og investeringer.

Alligevel er strejker og andre faglige aktioner bandlyst på A.P. Møller-Mærsks containerfabrik i Qingdao, akkurat som det er tilfældet på koncernens omstridte fabrik i det sydlige Kina. Forbuddet er i strid med konventionerne for ansattes rettigheder under FN-organet ILO, der udgør en del af IFU's etiske grundlag.

Andre personaleregler forbyder arbejderne at dele løbesedler ud og holde taler, der kan 'opildne' kolleger.

Fond tager afstand

Da IFU's administrerende direktør, Finn Jønck, får sagen forelagt, slår han fast, at IFU ikke kan støtte Mærsks personaleregler.

"Reglerne er ikke i overensstemmelse med det, vi gerne vil fremme. De har en uheldig formulering i forhold til de rettigheder, som ansatte bør have," siger Finn Jønck til Information.

IFU støttede fabrikken med lån fra 1999-2007. De kritisable regler er fra januar 2008 og er stadig gældende på fabrikken.

"Fra vores side er der et grundlæggende krav om en fornuftig CSR-politik (Corporate Social Responsibility, red.) , som fortsætter, også når vi har trukket os ud. Det betyder meget for os, og vi er nogle af dem, der er skrappest på området," siger Finn Jønck.

Tim Rishøj, administrerende direktør for Mærsk i Qingdao, erkender, at fabrikken har et problem. Han varsler ændringer i personalereglerne i løbet af maj:

"Vi fjerner de pågældende paragraffer og erstatter dem med en paragraf, hvori medarbejderne gøres opmærksom på, at de har ret til at strejke, men at det ifølge kinesisk lov skal meddeles myndighederne forinden," forklarer Tim Rishøj.

Han forsikrer, at Mærsk respekterer sine aftaler med IFU og ønsker at overholde de internationale konventioner.

"I forbindelse med indførelsen af en ny kinesisk lov for ansættelse, har fabrikken i januar 2008 opdateret sin medarbejderhåndbog. Det skete i samarbejde med medarbejderrepræsentanter og efter godkendelse fra de lokale kinesiske myndigheder. Men er der sket fejl, eller kan reglerne misforstås, skal de naturligvis rettes," siger Tim Rishøj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kaarup

Dt er kun forventeligt. Märsk önsker ikke at arbejdere skal have rettigheder. Det står i vejen for indtjeningen.
De seneste tilfälde er kun toppen af isbjerget. Märsrk-Mäller koncernen er gennemrådden med historier om underhåndsaftaler, bestikkelse, overgreb og anklaget om at have medvirket til Danmarks detagelse i Irak-krigen for at beskytte deres interesser.
Derudover er investorerne indblandet i bestikkelsessagen med Bendt Bendsen.

Det er en skam Danmark i retsforfölger bagmändene bag alle disse skandaler.

Finn Årup Nielsen

"Skrevet af: Peter Rasmussen"? Jeg forstår ikke forfatterangivelsen. Den samme artikel er tilgængelig fra business.dk http://www.business.dk/article/20090424/transport/90424196/ hvor "Ritzau" er sat på.

Inger Sundsvald

Peter Rasmussen kunne nok ikke have skrevet det bedre selv. Sådan er det jo blevet i disse copy/paste-tider ;-)

Søren Kristensen

Jeg synes det er godt Maersk er opmærksom på problemerne og at de allerede er i gang med at forbedre forholdende for de ansatte, selv om det måske koster lidt af overskuddet og nogle sværdslag med de kinesiske ledere.

@Finn Årup og Inger Sundsvald: Hvis I kigger efter i artiklen på business.dk, vil I se, at den citerer Information. Det er altså Peter Rasmussen, der er artiklens oprindelige forfatter.

Søren Kristensen

Eller sagt på en anden måde: Så længe Mærsk-skandalen kun er en skandale i Danmark og ikke i Kina, er det begrænset hvad der kan gøres. Hvilket dog ikke er det samme som at sige at man ikke skal gøre noget. For det skal man og det gør man sikkert også. Men den slags tager tid og man kan håbe at kineserne forstår at tage ved lære af den succes som medarbejderpleje har haft / har for vestlige virksomheders kursudvikling - for nu at blive i det maritime.

Finn Årup Nielsen

@ Lotte Folke Kaarsholm

Ups. Ja, det er korrekt at Business.dk citerer Information. Jeg læste ikke ordentligt og blev måske snydt af datoen: Information angiver "25. april 2009", mens Business.dk "24. april 2009, 22:32".

Jeg er overrasket over at Business.dk 'låner' så meget. Det er jo ikke et citat eller en omskrivning, men en afskrift. Har Business.dk mon købt artiklen eller er der mon tale om et samarbejde?