Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ordene tog magten på terrorkonference

Terrorkonference i København udviklede sig til et verbalt slagsmål mellem PET og Dansk Folkeparti, hvilket fik enkelte deltagere til at udvandre i protest
Indland
23. april 2009

"Islam er problemet." "Islam og demokrati er uforeneligt." "Muslimerne har ikke været nogen berigelse for det danske demokrati."

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen kastede fra morgenstunden benzin på PET's årlige terrorkonference, der denne gang netop handlede om sprogets betydning i kampen mod terror.

Hver gang politikerne eller medierne generaliserer om muslimer eller islam, går de Al-Qaedas ærinde, lød budskabet fra PET-cheferne Jakob Scharf og Anja Dal-gaard. De advarer i det hele taget mod den retorik, som bl.a. Dansk Folkeparti og Muhammed-tegningerne er udtryk for.

Hver gang muslimer eller islam nedgøres eller der sættes lighedstegn mellem islam og terrorisme, bekræfter man Al-Qaedas verdensbillede, understregede to efterretningschefer.

Bredside mod højre

Konferencen i det gamle Eigtveds Pakhus i Københavns Havn udviklede sig i det hele taget til en bredside mod højrefløjen.

Uden at sige det direkte gik PET voldsomt i rette med den tankegang, der førte til offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne.

Jakob Scharf lagde ikke skjul på, at Muhammed-tegningerne har været og stadig er PET's største problem. Siden genoptrykningen af tegningerne i januar sidste år er terrortruslen mod Danmark og især danske interesser i udlandet "steget markant," fastslog han.

Og den trussel vil fortsætte, bl.a. fordi Al-Qaedas topledere flere gange efterfølgende har opfordret sine tilhængere til at angribe Danmark.

"Al-Qaedas verdensbillede er meget simpelt. De præsenterer en fortælling om, hvordan muslimer bliver fornedret, ydmyget, undertrykt og udnyttet af de vantro med USA i spidsen. Det er et verdensbillede, hvor islam er under angreb, både politisk, økonomisk og kulturelt," forklarede Anja Dalgaard.

"Og her har Danmark på grund af Muhammed-tegningerne fået rollen som bannerfører for den kulturelle kamp mod islam."

Ingen af de to PET-chefer ville dog sætte tal på, hvor mange konkrete trusler, Muhammed-tegningerne har afstedkommet, eller hvor mange personer, tjenesten holder øje med:

"Vi er nødt til at overvåge en ret bred personkreds for at kunne identificere dem, der udgør et reelt problem," var det nærmeste, Jakob Scharf ville komme det.

"Det er ikke afgørende, om vi overvåger 100 eller 200 hoveder. Det afgørende er, at vi ikke har stoppet tilgangen af nye rekrutter til det militante islamistiske miljø," sagde han.

Udvandrede i protest

PET's budskab om at tænke, før man taler, når det drejer sig om islam og terror, havde tydelig appel til de muslimske deltagere i konferencen, men for Dansk Folkepartis Søren Espersen var det en rød klud:

"Jeg skal nok selv bestemme, hvad jeg siger, og hvordan jeg gør det. Jeg har altid kaldt en spade for en spade og en skovl for en skovl, og det vil jeg ikke lave om på af frygt for et terrorangreb mod Danmark," erklærede han.

Og det gjorde han så med det resultat, at et par af deltagerne udvandrede i protest. Et slående eksempel på, hvor stor magt, ordene har.

Søren Espersens modangreb fik PET-chef Scharf til at trække i land, men kun en smule.

"Jeg kan godt forstå din reaktion, og PET arbejder selvfølgelig under de politiske vilkår, som nu er givet. Men vi vil have ret til at pege på, at den måde, man udtrykker sig på, har konsekvenser," sagde han.

Også medierne fik deres del af kritikken: Fra tv's tendens til at vise billeder af tørklædeklædte kvinder på Nørrebro, når der tales om terror, til avisernes omtale af terrorister som "hellige krigere" eller "jihadis."

Professor Brunjar Lia fra det norske Forsvarsakademi uddybede kritikken:

"Det er præcis sådan, de militante islamister helst ser sig selv. I stedet bør man kalde dem det, de er; forbrydere og kriminelle. Vi kaldte jo heller ikke ETA's og IRA's terrorister for frihedskæmpere eller anti-imperialister i 1970'erne, selv om det var sådan, de opfattede sig selv."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så, så lille Søren. Selvfølgelig må du selv bestemme hvad du siger og hvordan du gør det. Vi beder dig blot om at tænke før du taler og overveje konsekvenserne af dine handlinger.

Heinrich R. Jørgensen

Christian Schønbeck:
"Vi beder dig blot om at tænke før du taler og overveje konsekvenserne af dine handlinger."

Det tror jeg desværre Søren Espersen har gjort. Han vil med ord og magt skabe og øge konflikten. Manden er så rabiat, at han tilmed mener, en det vigtigste personlige frihed af alle, er retten til at sige lige hvad man vil.

Det er derimod dybt pinligt og uansvarligt, at medierne uafladeligt benytter ordvalg og billeder, der giver nogle meget upassende koblinger, der ofte misvisende eller fejlagtige.

@ Heinrich:
Ja, du har nok ret. Søren Espersen HAR nok tænkt over sine ord og handlinger og er sikkert også i rimelig grad bevidst om konsekvenserne af disse.

Man skal passe på ikke at undervurdere sine modstandere. Folkene i toppen af DF er sikkert ikke så dumme som man ellers ledes til at tro, når man lytter til deres offentlige ytringer.

Heinrich R. Jørgensen

Christian Schønbeck:
"Folkene i toppen af DF er sikkert ikke så dumme som man ellers ledes til at tro, når man lytter til deres offentlige ytringer."

De er top professionelle, veldisciplinerede, fremragende forhandlere og som parti er de ekceptionelt dygtige strateger.

Gid de måtte møde kvalificeret modspil på et tidspunkt...