Nyhed
Læsetid: 2 min.

PET får en på arkivskabet ...

Højesteret har pålagt Politiets efterretningstjeneste (PET) at udlevere en række fortrolige dokumenter om journalist Jørgen Dragsdahl i injuriesagen mod professor Bent Jensen og Jyllands-Posten
Indland
21. april 2009

En tilfreds Bent Jensen kan dårligt skjule sin fryd over, at PET i fredags af Højesteret blev pålagt at udlevere 10 afklassificerede, men fortrolige dokumenter. Dermed tilslutter Højesteret sig den kendelse, som retten i Svendborg traf i september 2008.

"Jeg er så slet et menneske, at jeg er glad for, at PET får et ordentligt nederlag. PET opfører sig næsten som en stat i staten, der kan afvise alt bare ved at henvise til statens sikkerhed," siger professoren til Information.

Han håber, at retten i Svendborg nu kan starte realitetsbehandlingen af den injuriesag, journalist Jørgen Dragsdahl anlagde i 2007 mod Bent Jensen og Jyllands-Posten. Anledningen var, at Bent Jensen i januar - efter som regeringsstøttet koldkrigsforsker at have opnået adgang til afklassificerede dokumenter fra PET's arkiv - i et stort søndagsoplag i Jyllands-Posten konkluderede, at Dragsdahl ifølge både KGB og PET var KGB-agent.

PET's remser

Jørgen Dragsdahl håber også på en snarlig afgørelse i sagen, men vil kun sige, at han ikke over for Højesteret har modsat sig dokumenternes udlevering til retten.

Det har PET til gengæld, i flere omgange og meget kraftigt. Dokumenterne kan nemlig ifølge PET stadig indeholde informationer om både PET's og andre efterretningstjenesters efterforskningsmetoder. Og PET ønsker heller ikke at havne i en situation, hvor to borgeres indbyrdes retstvist kan føre til, at tjenesten skal udlevere dokumenter, som den ellers ikke ville have udleveret.

Men PET's arbejdsmetoder eller behov for kildebeskyttelse ønsker Bent Jensen ikke at tage hensyn til:

"PET fremsætter altid den slags remser om beskyttelse af kilder, hensyn til statens sikkerhed eller efterretningstjenestens arbejdsmetoder. Dommen får principiel betydning, for i fremtiden bliver PET nødt til at argumentere konkret, papir for papir, hvis de vil hemmeligholde dokumenter," siger Bent Jensen.

PET tager Højesterets dom til efterretning, men glæder sig over, at dommen kun omfatter afklassificerede dokumenter:

"Højesteret har fulgt PET's subsidiære påstand i sagen og fastslået, at PET ikke er forpligtet til at udlevere klassificerede oplysninger. Dette har været af helt afgørende betydning for PET," siger juridisk chef i PET, Lykke Sørensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her