Nyhed
Læsetid: 1 min.

Piratjægerne vender hjem

Siden det danske krigsskib Absalon forlod Aden-bugten, er antallet af piratangreb og kapringer i området steget markant. I går lagde Absalon til kaj i København efter otte måneders piratjagt
Absalons 110 sømænd kan nu slappe lidt af. Men Søren Gade vil allerede have Absalon af sted igen kort efter nytår.

Absalons 110 sømænd kan nu slappe lidt af. Men Søren Gade vil allerede have Absalon af sted igen kort efter nytår.

Claus Bech

Indland
17. april 2009

Pirater har kraftigt optrappet deres angreb på handelsskibe ud for Afrikas Horn , siden det danske krigsskib Absalon forlod området 1. april.

Otte skibe er blevet kapret i april mod blot fem skibe i de foregående tre måneder. Det viser en opgørelse fra nyhedsbureauet Reuters.

Det skyldes dog ikke, at de danske piratjægere nu er vendt hjem, vurderer Lars Bangert Struwe, der forsker i pirateri ved Dansk Institut for Militære Studier.

"Det ville være smukt for den danske flåde, men sådan hænger det desværre ikke sammen. Piraterne har ænder operationsområde, så i det område, hvor Absalon var med til at patruljere, er pirattruslen faktisk faldet," siger Lars Bangert Struwe.

I stedet er piraterne rykket længere sydpå og langt ud i Det Indiske Ocean. Det stigende antal kapringer skyldes blandt andet, at handelsskibene her ikke er lige så opmærksomme på truslen. Samtidig spiller faktorer som bedre vejrforhold også ind, siger Lars Bangert Struwe.

Desuden vanskeliggøres piratbekæmpelsen af, at de involverede krigsskibe har forskellige magtbeføjelser. Absalon var et af skibene med det stærkeste mandat, og siden krigsskibet ankom til Aden-bugten 1. september 2008, har danskerne pågrebet en tredjedel af alle dem, der er blevet pågrebet.

Piratbytte med hjem

Efter otte måneders togt ankom Absalon i går til København til medaljer og ros fra Kronprins Frederik og forsvarsminister Søren Gade.

I løbet af piratjagten har Absalon pågrebet 88 pirater i farvandet omkring Afrikas Horn, hvoraf fem er afleveret til retsforfølgelse i Holland.

Med sig om bord til København havde skibet 56 håndvåben, otte stiger, fire GPS'er og fem mobiltelefoner, der har tilhørt de tilfangetagne pirater.

Om aftenen kunne alle interesserede få en rundtur på skibet og se de konfiskerede piratgenstande.

Nu skal Absalon og det tilsvarende søsterskib Esben Snare på værft, så skibene igen er klar til udsendelse i begyndelse af 2010, oplyser Søværnets Operative Kommando.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ah ja - en storslået indsats. Og lad os da endelig vedblive at passe på de store virksomheders handelsruter, mens ingen er villige til at gøre en indsats i landet Somalia, så man muligvis kunne komme pirattruslen til livs. Det er symptombehandling, der samtidig tillader brugen af skræmmebilledet om de "farlige pirater" - hvis danske tilstande var som de somaliske, tror jeg sgu også, at jeg ville anskaffe papegøje og muskedonner.

Kurt Svennevig Christensen

Det er bestemt ikke den kritiske journalist hue der trykker journalisterne i denne Absalon og pirat sag. Sagen er jo i al dens enkelhed, at et krigsskib for noget nær et trecifret millionbeløb i drift, har været sendt til kamp mod fiskere i joller bevæbnet med lidt af hvert - men i hvert fald intet der kunne krumme et hår på de stolte danske mænd og kvinder som lagde til kaj i går.

Det er sikkert, ligesom det sikkert, at flere og flere fiskere og søfolk vil blive skudt i takt med at flådens mænd og kvinder optrapper deres nedskydninger af pirater. Så i glædesrusen over at have skudt nogle arbejdsløse fiskere ud for Somalia kunne man måske få svar på hvornår de ansvarlige mener, at piratproblemet er løst? Men det svar blæser i vinden.

Og så lige dette lille hjertesuk. I august 2006 lagde Galathea 3 ekspeditionen fra kaj i København for at vende tilbage april 2007, efter en ekspedition af de helt store. Galathea ekspeditionens fredelige og globale formål fik da mediernes interesse. Men efter at have set medie modtagelsen af denne krigsfregat i går, er der vel ingen tvivl længere - vi danskere foretrækker nu efter og med Fogh krig, død og ødelæggelser.

Jeg selv takker de højere magter for, at jeg ikke har været besætning på Absalon, for den skam jeg ville have båret efter, at have jagtet fattige fiskere ud for Somalia, ville have stået mejslet i mit fjæs i går.

Hvis den besætning havde skam i livet ville den havde gjort alt for at holde sig medierne fra livet – den gjorde det modsatte. De inviterede og man skal være blind og døv for ikke at kunne se og høre at flåden i denne sag er ude for at hverve politisk opmærksomhed (læs: penge) og folk. Fordi medierne for alt betalt, gør de alt hvad de for besked på, samtidig med at de falder over et par politiker bilag og betalte golf- og jagtture til politikere.

TV, radio og aviser har haft fast ophold på det krigsskib. Og derfra har de rapporteret om den danske flådes stolte mænd og kvinder i kamp med det mest moderne militære isenkram til rådighed mod forarmede fiskere uden anden fremtid end at tage imod bagmændenes tilbud om våben, benzin og proviant til brug for omstillingen fra fisker til pirat.

Vi ved intet i dag om hvor mange fiskere fra hvor mange lande der allerede er, blev beskudt sænket og dræbt fordi de "sikkert var pirater". Og vi ved ikke hvor mange fiskere og søfolk der skal dræbes før dette problem er løst, for vi ved ikke engang om dette problem kan løses.

Denne ekspert fra DIMS som man også her ref. til har skrevet 42 siders sludder, uden nogen hold i virkeligheden. Men det er helt åbenbart så rigelig til vor tids journalister.

kasper b. lund

Amerikanerne skal bruge en undskyldning for at intervenere og overtage kinesernes olieinteresser i Puntland.

Sværere er det ikke.

Men danske journalister besidder ikke nok almen dannelse og verdensforståelse til at finde de naturlige sammenhænge mellem fænomener.

Inden for et års tid vil USA intervenere i Puntland - sjovt nok ikke så meget i andre dele af Somalia.

Verdenshistorie er let at forudsige, hvis man forstår verden. Men det gør journalister sjældent.

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_exploration_in_Puntland

Pirattruslen er så meget forskelligt !

Det er frygten for som sømand at blive bordet på sit skib af "fattige somaliske fiskere i en omstillingsproces" der alligevel opfører sig lige så professionelt som værditransport-røverne i erindring med deres 14 brændende skraldevogne partisansøm og militære automatvåben - og vilje til at skyde på politiet.

Det er også frygten for, at man istedet for at være den gode sømand og det fredelige menneske man er - bliver nødt til at forsvare sig mod en fattig somalisk fisker, der er lige så charmerende som enhver anden dansk røver eller gidselstager der vil dræbe for at få en løsesum.

Det er også frygten for at ende som gidsel - det er næppe en bedre oplevelse at være et politisk gidsel hos en terrorgruppe end at være det hos en flok pengegrådige somaliske pirater, der er trætte af at fange småfisk og nu går efter de store penge.

Derfor er det vigtigt at det "Internationale samfund"
får lagt en piratstrategi inden det relative frispil som piraterne har haft alt for længe ender i en almindelig "skyd først"-forråelse på verdens 7 have.

Til sammenligning kunne nævnes, at hvis disse pirater havde været "en muslimsk terrorgruppe" så havde der næppe været al den pædagogik involveret i anskuelsen af piraterne, som vi har set indtil nu.

Jens Catlow -

"Til sammenligning kunne nævnes, at hvis disse pirater havde været "en muslimsk terrorgruppe" så havde der næppe været al den pædagogik involveret i anskuelsen af piraterne, som vi har set indtil nu."

Det tyder blot på, at hjernevasken af befolkningen omkring muslimske terrorister er lykkedes -
i øvrigt er jeg enig i dine betragtninger omkring søfolkenes sikkerhed - men rederierne har jo også nogle økonomiske interesser i sejlruter - man kunne jo løse problemet med konvojsejlads, eller ændret rute, men det koster jo - men grundlæggende er problemet jo nogle fattige mennesker uden fremtid, og det var måske både mere effektivt og billigere at investere i dem.

Niels Mosbak

Det største problem i forbindelse med pirater er efter min opfattelse at det Internationale Samfund's tøven med at lægge en effektiv plan til at stoppe pirateriet.
Hver eneste dag der tøves bliver piraternes succes blot endnu mere fasttømret og problemet vil formentlig derfor eskalere også op langs Afrikas vestkyst og sprede sig ind i Middelhavet og vil der blive et problem for det små-sejlerparadis der udfolder sig der.
Set i en dansk skala svarer denne Internationale tøven til, at politiet afventer passivt overfor danske bankrøvere eller overfor opgør i diverse bandekrige på Nørrebro og lignende.

Forholdt dansk politi sig passivt i sådanne situationer ville de danske "kriminelle" helt givet ligesom pirater opfatte denne tøven som en invitation til at fortsætte og eskalere.

Så lange der anskues en pædagogisk linie overfor pirater - vil fænomenet eskalere indtil det groteske punkt bliver nået, hvor kun samfundets topbosser med statsbetalte livvagter kan nyde tilværelsen på et cruise på de 7 verdenshave.

Skræk har altid været en hyppig brugt måde at kontrollere befolkninger på om "samfundet" skulle have brug for det -
Til gengæld tager piraterne sig godt betalt for at sætte en skræk i alle almindelige mennesker med en drøm om at kunne sejle jorden rundt - i fred.

Jens Catlow

Tja - i gamle dage blev de jo hængt - i dag hvor man ikke anser denne mulighed for anvendelig, fedtspiller man jo med straffesanktionerne, hvor de enkelte nationer ikke ønsker at afholde de udgifter der er forbundet med domfældelse og afsoning - det var jo noget andet hvis det var flypirater.

Jeg må i øvrigt skuffe dig på et punkt - det er faktisk sådan at det danske politi overvejende er reaktivt - ikke proaktivt - hvilket jeg efter 25 år i etaten har en vis indsigt i.

Med venlig hilsen

Niels Mosbak