Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politikere forargede over fængsling af voldtaget kvinde

Udlændingeloven vejer for tungt, når et voldtægtsoffer fra Nigeria selv ender i fængsel, lyder det fra oppositionen. Problemet er snarere, at politiet ikke gør deres arbejde ordentligt, mener Venstre
Indland
18. april 2009

Sagen om den nigerianske kvinde, der i påsken blev voldtaget af en 52-årig mand på et hotelværelse på Vesterbro i København og efterfølgende sat i Vestre Fængsel, sigtet for at opholde sig ulovligt i landet, forarger politikerne på Christiansborg.

"Det er fuldstændig sindssygt, at man går til en kvinde, der har været udsat for vold og voldtægt med udlændingeloven i hånden," siger Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Den nigerianske kvinde nåede at tilbringe tre døgn i Vestre Fængsel, inden hun blev vurderet til at være offer for menneskehandel og overført til et krisecenter.

"Der er overhængende risiko for, at man forværrer hendes situation. Hun bliver mødt af mennesker, der bør hjælpe hende, men de udsætter hende for endnu et overgreb. Det kan have katastrofale psykiske konsekvenser, og det viser, at al form for anstændighed ophører, når et menneske opholder sig illegalt i Danmark," siger Johanne Schmidt-Nielsen, der udpeger politikernes store fokus på stram udlændingelovgivning som hovedproblemet.

"Det er et spørgsmål om, hvad der vejer tungest: At en kvinde har været udsat for et groft overgreb, eller at hun sandsynligvis opholder sig illegalt i landet. Fra politisk side er der et enormt stort pres i forhold til at lade udlændingelovgivningen sætte dagsordenen. Det, der burde veje tungest, er, at hun er blevet udsat for et overgreb. Det signal skal sendes fra Christiansborg til politiet."

Politiets fejl

Venstres Ellen Trane Nørby mener, at signalerne til politiet er klare nok. Politiet har bare ikke gjort deres arbejde godt nok, når de kan finde på at anholde og fængsle en nigeriansk prostitueret uden at involvere Center Mod Menneskehandel (CMM):

"Det er fuldstændig i modstrid med alle de aftaler, der er lavet i forbindelse med handleplanen på det her område. Lige så snart der er mistanke om, at en person er offer for menneskehandel, skal politiet som det første kontakte CMM, for det er vigtigt, at de her kvinder, får støtte og omsorg, og at deres situation bliver kortlagt," siger Venstres ligestillingsordfører.

Ifølge reglerne skal personer, der er defineret som ofre for menneskehandel, ikke umiddelbart behandles som kriminelle, selv om de befinder sig ulovligt i landet. Det indebærer blandt andet, at de kommer på krisecenter i stedet for i fængsel.

"Hvis politiet havde kontaktet CMM, da de skulle, havde det været åbenlyst, at den nigerianske kvinde var offer for menneskehandel, og så kunne hun have fået et helt andet forløb, end det hun har været udsat for. Så i denne sag mener jeg ikke, det er rammerne, der er problemet. Situationen er blevet rodet håndteret af politiet," siger Ellen Trane Nørby.

Nødvendigt dilemma

Medlem af retsudvalget for de konservative, Tom Behnke, kan ikke se problemet i, at en kvinde som den omtalte nigerianske kvinde tilbringer et par dage i fængsel, mens juristerne vurderer, om hun er handlet eller ej.

"Det er jo ikke tortur at sidde i et dansk fængsel. Der er tryghed, ro, en ordentlig seng og mad, hun bliver ikke truet, tæsket eller voldtaget. Hun er frihedsberøvet, men til gengæld er hun fri for alle de bekymringer og belastninger, hun har været udsat for som handlet," siger han.

Information har i løbet af ugen beskrevet, hvordan personer som den omtalte nigerianske kvinde oplever det som et tillidsbrud, når de efter et overgreb henvender sig myndighederne for så at blive sat i fængsel. Et tillidsbrud, der kan besværliggøre kampen mod menneskehandel, fordi de handlede ikke tør samarbejde med myndighederne.

Tom Behnke anerkender problematikken.

"Det er et dilemma, men det er et nødvendigt dilemma. Vi har jo et behov for at holde styr på de her mennesker, så man ikke bare kan opholde sig ulovligt i Danmark," siger han og understreger, at varetægtsfængslingen er kortvarig.

"Hvis jeg var blevet udsat for menneskehandel og udsat for vold og trusler og gentagne daglige voldtægter, og jeg så går til myndighederne, hvor en dommer via en tolk forklarer mig, at jeg skal varetægtsfængsles, indtil vi finder ud af, hvad der er op og ned i den her sag, mens sociale hjælpeorganisationer er inde over, så ville jeg være fuldstændig rolig og tryg ved det. Derfor mener jeg ikke, vi skal gøre det værre, end det er," siger Tom Behnke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her