Baggrund
Læsetid: 3 min.

Regeringen sjofler tilsyn med udenlandske virksomheder

Op mod 2.000 udenlandske virksomheder befinder sig ulovligt i Danmark, uden at myndighederne gør noget ved det, vurderer fagforbundet 3F. Uforståeligt, at virksomhederne får lov at snyde med momsen og lade hånt om arbejdsmiljøet, siger professor
Indland
1. maj 2009

Udenlandske virksomheder, der i en periode udfører arbejde i Danmark, er forpligtiget til at lade sig registrere og til at overholde regler for moms og arbejdsmiljø. Det gør de fleste af de udenlandske virksomheder bare ikke, og de danske myndigheder har siden EU's udvidelse mod øst i 2004 ladet virksomhederne bryde loven i fred og ro, lyder kritikken nu fra fagforforbundet 3F.

Konsekvensen er, at staten går glip af et milliardbeløb i tabt momsindtægt, og at antallet af dødsulykker på arbejdspladserne er stigende.

"De fleste af virksomhederne undlader bevidst at registrere sig med henblik på at slippe for at betale moms og for at omgå reglerne for arbejdsmiljø," siger Gunde Odgaard, som er sekretariatsleder i BAT-kartellet.

Lige nu står der 435 udstationerede virksomheder (udenlandske virksomheder, der i en periode udfører arbejde i Danmark, red.) i RUT-registret, oplyser Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Mere bange for regn

På baggrund af sin kontakt med tillidsmænd over hele landet vurderer Gunde Odgaard, at der derudover befinder sig omkring 2.000 virksomheder, der ikke har ladet sig registrere. Virksomheder, som altså reelt opholder sig ulovligt i Danmark.

Så mange udenlandske virksomheder bryder ifølge Gunde Odgaard loven, fordi bøden for manglende tilmelding er ubetydelig i forhold til gevinsten ved at slippe for moms og høje udgifter til sikkerhed.

"Jeg tror, de udenlandske virksomheder er mere bange for, at det skal begynde at regne end for den danske bøde, der er på omkring 5.000 kroner," siger Gunde Odgaard, og peger på, at tilsvarende bøder i Tyskland ofte overstiger 100.000 euro.

SKAT oplyser til Information, at staten hvert år går glip af mere end 500 millioner kroner, fordi de udenlandske virksomheder så let slipper af sted med ikke at betale moms.

Gunde Odgaard peger på, at problemet er dobbelt. Ét er, at de udenlandske virksomheder snyder. Noget andet er, at myndigheder gang på gang lader dem slippe af sted med det.

Mangler ressourcer

Arbejdstilsynet oplyser, at der sidste år blev foretaget fire målrettede auktioner mod udstationerede virksomheder for at kontrollere, om de levede op til reglerne for sikkerhed på arbejdspladsen.

I 3F vurderer man, at niveauet for SKATs indsats er den samme, mens politiet stort set ikke gør noget for at kontrollere, om udstationerede virksomheder lever op til lovkravene.

"Det er vel mellem 70 og 90 procent af de omkring 2.000 virksomhederne uden for registret, der bryder loven. Alligevel laver SKAT kun nogle få aktioner hvert år, og politiet har siden 2004 kun rejst sigtelse mod én udstationeret virksomhed," siger Gunde Odgaard.

"Men i sidste ende handler det om ressourcer, og de relevante myndigheder har simpelthen ikke fået tilført ressourcer til at føre tilstrækkeligt tilsyn," tilføjer han.

Professor i arbejdsmarkedspolitik på Aalborg Universitet Henning Jørgensen kalder det fuldstændigt uforståeligt, at regeringen prioriterer tilsynet med de udenlandske virksomheder så lavt.

"Det er ulovligt ikke at lade sig registrere, og det er en opgave for myndighederne at føre tilsyn med, om de udenlandske virksomheder overholder reglerne. Men den opgave har man i årevis slet ikke taget alvorligt," lyder det fra Henning Jørgensen.

Social dumping

Når så mange udenlandske virksomheder på den måde opererer i Danmark på særlige vilkår, forvolder det danske virksomheder store problemer.

"Der er tale om en form for social dumping, som de udenlandske virksomheder bruger til at sætte de almindelige konkurrencevilkår ud af kraft, og det udgør en trussel mod de danske virksomheder, der følger reglerne," siger Henning Jørgensen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ønsker ikke at kommentere det mangelfulde tilsyn. Arbejdsmarkedsordfører i Venstre, Jens Vibjerg, er dog overrasket over kritikken.

"I mine ører lyder det som fri fantasi, at så mange virksomheder befinder sig ulovligt her i landet " siger han.

Jens Vibjerg er også uenig i, at der bliver afsat for få ressourcer til at føre tilsyn med de udenlandske virksomheder. Han henviser til, at en bred politisk forligskreds, som fagbevægelsen havde kontakt til i forbindelse med Østaftalens udarbejdelse, har fastsat antallet af aktioner mod de udenlandske virksomheder.

En fremgangsmåde, professor Henning Jørgensen kalder for idioti.

"Det er helt hen i vejret at gemme sig bag et på forhånd fastsat krav, for man kender jo ikke problemet på forhånd," siger han.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen mener, at beskæftigelsesministeren og skatteministeren snarest bør rykke ud, og sikre, at der bliver ført tilstrækkeligt tilsyn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

Elektroniske fodlænker,udvidet tele-overvågning, daglig meldepligt hos Told&Skat samt tvungen overnatning i en T&S-lejr (c) (R) (TM) , det skulle nok kunne løse problemet ..
Regeringen er velkommen til at bruge forslaget, mod behørig betaling for rettighederne ..