Nyhed
Læsetid: 3 min.

Rohde: 'Tyrkiet diskvalificerer sig selv'

Med sine krav om, at Fogh skal undskylde for Muhammed-tegningerne og lukke Roj-tv, har Tyrkiet blokeret for EU-medlemskab de næste mange år frem i tiden, mener Venstres Jens Rohde
Der blev protesteret på gaderne mod Vestens besøg i Tyrkiet i går. Og skal man tro det formentlig kommende Europaparlamentsmedlem Jens Rohde, er det store muslimske land på grænsen mellem Europa og Mellemøsten i gang med at gøre enhver drøm om EU meget utopisk.

Der blev protesteret på gaderne mod Vestens besøg i Tyrkiet i går. Og skal man tro det formentlig kommende Europaparlamentsmedlem Jens Rohde, er det store muslimske land på grænsen mellem Europa og Mellemøsten i gang med at gøre enhver drøm om EU meget utopisk.

DIMITAR DILKOFF

Indland
7. april 2009

Mens Fogh og Obama i Istanbul taler om forsoning med den muslimske verden, retter Venstres nummer ét til det kommende Europaparlamentsvalg, Jens Rohde, nu et særdeles skarpt angreb på den tyrkiske regering: "Tyrkiets underskrifter på, at de vil overholde EU's regler, er ikke en euro værd," lyder hans konstatering oven på de sidste dages krav om, at nu tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skal undskylde for Muhammed-tegningerne og lukke den kurdiske tv-kanal Roj-tv.

Argumenterne viser ifølge Jens Rohde, at den tyrkiske regering slet ikke har begreb om, hvilke kulturelle spilleregler der gælder i EU.

"Det viser, at man ikke forstår rækkevidden af ytringsfriheden, og at man heller ikke vil forstå, hvad det betyder, når man underskriver EU's charter for menneskerettigheder, som er blevet en vigtig del af Lissabontraktaten," siger han. Tyrkiet har skrevet under på en række EU-kapitler om frihandel, skatte- og forbrugerregler, men landet mangler fortsat at tilslutte sig EU's charter om de grundlæggende rettigheder, hvori ytringsfrihed og mediepluralisme indgår.

Jens Rohde betoner, at "ethvert land har ret og pligt til at spille spillet i internationale forhandlinger," men argumentationen, som tyrkerne bruger mod Fogh, er særdeles problematisk i forhold til, at landet søger optagelse i EU:

"Man angriber Anders Fogh Rasmussen for, at han enten ikke laver den danske grundlov om eller for, at han bryder den," siger Rohde.

Statsadvokaten er i øjeblikket i færd med at undersøge Tyrkiets anklager om, at den kurdiske tv-station Roj-tv, har forbindelser til PKK, som står på EU's terrorliste.

"Det står ikke i den danske statsministers magt at lukke stationen. Men det forstår den tyrkiske regering ikke. Og den vælger endnu ...

en gang i en indenrigspolitisk sammenhæng at bruge Muhammed-krisen - det er anstrengende," siger Jens Rohde og tilføjer:

"Med den holdning til ytringsfrihed og tilsyneladende også til forfatninger, som Tyrkiet har i dag, diskvalificerer de sig til optagelse i EU."

Jens Rohde vil ikke gå så langt som til at mene, at EU skal stoppe optagelsesforhandlingerne med tyrkerne, men udsigterne til et egentligt medlemskab er lange:

"Forløbet de seneste dage viser, at tyrkerne har meget langt igen. Det handler om kulturel forståelse, og det er tydeligt for mig, at den siddende regering ikke forstår rækkevidden af det, den skriver under på," siger han.

Når Jens Rohde efter alt at dømme får sin plads i Europaparlamentet efter valget i juni, vil han holde et skarp øje med, hvorvidt de kapitler, som kan lukkes med Tyrkiets underskrifter, rent faktisk vinder genklang og bliver fulgt op af den tyrkiske administration. I fald Danmark ikke får plads i den såkaldte Tyrkiet-delegation, som følger optagelsesforhandlingerne, vil Jens Rohde selv afæske dokumentation for, at underskrifterne følges af en reel forståelse og vilje til at efterleve reglerne fra Tyrkiets side.

"Jeg vil følge det nøje, og jeg er meget skeptisk. I mit europæiske arbejde vil jeg ikke acceptere at underlægge mig religiøse dogmer og tage særlige religiøse hensyn. Med Erdogan i spidsen taler man hele tiden om den muslimske verden og definerer sig selv, og alt hvad andre skal gøre, i forhold til religionen - det bliver ikke og må aldrig blive foreneligt med de retsprincipper, som EU bygger på. Hvis vi i EU skulle have samme proces med Tyrkiet, som man har set i NATO, ville det underminere unionens troværdighed," siger Jens Rohde.

Uenig med Obama

Ifølge Jens Rohde kan et EU-medlemskab ikke komme på tale, så længe den tyrkiske regering ser ud, som den gør nu.

- Du siger, at et medlemskab har lange udsigter, hvad betyder det?

"Det er ikke, mens jeg er politiker, at de bliver medlemmer."

- Men det kan du jo være de næste 30 år?

"Ja, det kan jeg selvfølgelig, og jeg vil ikke udelukke, at det kan vare 30 år eller længere. Men det kan også vare kortere. Det afgørende er, hvilken kulturel forståelse der er," siger Jens Rohde.

I går betonede den amerikanske præsident Barack Obama - endnu engang - at USA 'kraftigt støtter Tyrkiets ønske om at blive optaget i EU' - en støtteerklæring, som Rohde betegner som ren symbolik:

"Og jeg har da også noteret mig, hvad Sarkozy har sagt," lyder det fra venstremanden med henvisning til den franske præsident, hvis respons til Barack Obama lød:

"Jeg har altid været modstander af en sådan optagelse."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Christensen

Altså Rohde, lad os nu se, hvem der regerer hvor om 10 år. Men det er da klart at Tyrkiet med et opblæst ego som Erdogan ikke kan blive medlem af EU; men på den anden side er det jo også lidt befriende med en landsbypolitiker, der ikke kan rejse udenlands uden at blæse sig op. Bare tænk på hans besøg i Tyskland sidste år, hvor han jo nærmest opførte sig som om han var på besøg i en provins.

Angelica Correa

Fogh burde have diskvalificeret sig selv til enhver magtfuld position ved at presse det danske politi til at chikanere en legitim tv-station. Kurderne og deres ytringsfrihed er tydeligvis mindre værd end Foghs personlige ambitioner.

Ja ja, Om Tyrkiet så en dag vil opfylde samtlige krav for at blive optaget i EU vil der bare blive stillet endnu flere krav. Såå, det bedste er at Tyrkiet har diverse told/handels aftaler det er det bedtse for alle parter.
At Tyrkiet så ytret deres bekymringer om en person som Anders Fogh Rasmussens evner som Generalsekretær for NATO til at have et bredt samarbejde med de muslimske lande er vel normal. De er mellem af NATO så kan de da vel udtrykke deres bekymringer. Hvis nu det havde været en anden person end Anders Fogh var det så ok. for danske kritikere at Tyrkiet nedlagde veto eller trak hele processen ud...

Man kunne jo få den tanke, at Rohde er misundelig på de tyrkiske forhandlingskompetencer.

Men at politik internationalt skulle kunne gøres op i simpel hævngerrighed eller signal-"værdier", fremfor realpolitik ligger vel pænt i tråd med, hvad man har hørt fra 'Rohde'riet altfor længe. Især på den hjemlige front...

Og i øvrigt efter selv at have været indsat som delingkvent på et Kulturforskningscenter, bliver jeg simplethen nød til at tilføje, at hr. Rohde's lommefilosofiske "slagsskibs"-forståelse af, hvad kultur skulle være for noget, er så tilstrækkelig rudimentær, at jeg må foretrække at sidde den overhørig. Hold da kaje, hvor ...

Peter Jespersen

Uanset om Tyrkiet opfylder alle krav vil de ikke blive optaget, alene på grund af landets størrelse, da de ellers ville blive unionens største medlemsland.

Det vil blandt andet europas konger, nemlig Frankrig, ikke tolerere.

Mikkel Kaels:

Takker for tilliden. Jeg forstår, at du ikke selv har bevæget dig rundt i Statens bestræbelser for at begribe, hvor omfattende kulturbegrebet faktisk er. Men jeg har da stor tilid til, at din guru-udnævnelse har bred opbakning i dine egen kredse.

Måske du skulle orientere dig i retning af finkultur, for at forstå, hvorfor kulturforskning har haft en statslig interesse. Indtil da har du (måske) min lydhørhed med hensyn til at gøre kulturforskning til en inferiør foranstaltning fra Forskningsrådenes side.

Vi hylder dig dermed for at decimere Rådenes indsatsområder efter din anvisning. Og håber på, at dine anbefalinger overhøres af temmeligt åbenlyse årsager: kulturforskning kunne jo såmænd have evnen til at foreslå andre prioriteringer, end dem du politisk foretrækker.

Meen, nu er viden vel heller ikke en gangbar instans for dig...

Mikkel Schoú

Der er så ufattelig mange ting der skal tages med ....

- Indenrigspolitik ( balancegang mellem de mere og mindre religiøse grupper - de mange etniske grupper hvor ad Kurderne er den største og udgør ca 20% af befolkning samt en masse andre grupper altså en stor smeltedige også af religioner, også opfattelse til del af den som danmark hade i åren i mellem 1864- 1921 at de ikke kan finde sig selv i nu (gik fra et stort land der lå langt i vest og øst til et mindre land midt i mellem) - så man kan prøve at finde en sag i udlandet som man kan samle folket i mod... på eng kaldt walk (Wag) the dog mod og så få dem til at glemme daglig dagens problemer...

- Udenrigspolitik : da Tyrkiet er bindeled mellem Europa - Asien - Mellemøsten og derved skal forholde sig til alle holdning og prøve ikke at fornærme nogle i øst og vest dog har der evige støtte til USA hævet øjenbryn ...

- Militær: der endenlig er både en del af inde/udenrigspolitik og som efter revolutionen på den endeside holder religionen i skak men også ved at holde den hen der ved ikke giver plads til at der kan blive diskuteret religion men bare holder det helle simlerne så der ikke er nogle der fornærmes...

- Religion: normalt ikke en så vigtig faktor med mindren der tages ud mod øst i bjergområder : DA DER ER MASSER AF SMÅ RELIGIONER ... og der er som i store del af Europa sådan en ("jul - påske - pinse - samt en enkel "søndag"/"fredag"") religion for langt de fleste...

Alt så den Tyrkisk politik går ud på efter det er et kludetæppe af forskellige grupper, ikke at give nogle grupper fordele (tyrkerker har dog den fordel at det at "grundlov" omhandler deres sprog, kultur osv) , samt at prøve at samle alle grupper i landet sammen.. samt at prøve at undgå at prøve at fornærme nogle grupper, naboer eller USA så kommer EU lidt i anden række også lidt fordi man ikke helt tro på at der så ikke bare kommer nye krav fra den dem "Den kristen klub der er bange for muslimer"

Henning Ristinge

Tyrkiet bør blive medlem af EU - og det helst så hurtigt som muligt - men Rohde har ret i at de er nød til først at forstå og acceptere hvad ytringsfrihed og demokrati reelt betyder og indebærer- og det har langt størstedelen af Tyrkiet desværre reelt ikke fattet endnu. De vil gerne have vores levestil og især levestandard men mange har ikke fattet at denne uværgerligt er knyttet til frihed - ikke mindst medie og ytringsfrihed for dem hvis synspunkter man ikke kan li

Per Erik Rønne

Tyrkiet er ikke et europæisk land, og skal som sådan naturligvis ikke blive medlem af EU.

Ganske vist var middelalderens Imperium Romanum med hovedstad i Konstantinopel klart europæisk. Kristent i religion, græsk i sprog, men med slaget ved Montezikert 1071 begyndte den tyrkiske erobring, tvangsislamiseringen, kristenforfølgelserne og tyrkiseringen af /Romaioi/, græsk for »romere«, som befolkningen kaldte sig selv. Efter belejringen af Konstantinopel 1090-91 henvendte kejser Alexios I Comnenos sig til pave Urban II; det ledte til den serie af europæiske forsvarskrige der i historien går under navnet »korstogene«.

I 1453 faldt så Konstantinopel, og så sent som i 1683 belejredes Wien, der kun blev frelst af den polske kong Jan III Sobieskis rytterhær. Hele det område der var underlagt sultanen i Konstantinopel blev præget af islamisering og kristenforfølgelser, og på Balkan skulle den kristne befolkning betale tiende til sultanen i form af store børn: hvert 10. [drenge]barn afleveredes til tyrkerne som slaver til brug som kanonfoder, mineslaver eller til brug i bordellerne, og det var tyrkerne der bestemte hvilke børn der skulle afleveres.

Så sent som under og efter 1. verdenskrig førtes en udryddelses- og fordrivelsespolitik mod de kristne armenere og de græsk-talende og kristne /Romaioi/, der i Ionien og Konstantinopel helt op i 1920erne stadig udgjorde befolkningsflertallet. I dag er der vel kun 10.000 Romaioi tilbage, og alligel chikaneres de, også af den tyrkiske stat, der har anbragt højttalere klos op ad patriarken af Konstantinopels bygninger, så det fem gange om dagen ikke er muligt at føre en samtale i dem da de skal høre en imam prædike, og hvor landets eneste præsteseminarium er blevet tvangslukket, så uddannelsen af nye kristne præster er nødt til at foregå i udlandet.

I befolkningen oplever vi at tyrker der konverterer tilbage til deres forfædres kristne tro kidnappes, og tortureres ihjel. Vi oplever også at tyrkerne vælger et islamistisk parti som regeringsparti, altså et parti der peger radikalt væk fra den på den antikke og den judeokristne tradition funderede europæiske civilisation.

Og vi bør her huske på at imperialismen, /jihad/, er en integreret del af islam, som defineret af Muhamed og de første kaliffer. På samme måde som totalitarismen [kalifembedet forener embederne som kejser og pave i en absolut enevælde, kun begrænset af de islamisk retslærdes kontrol] og apartheidstaten [med dhimmi-systemet] er en integreret del af dette troslæresystem.

Det moderne Tyrki bygger ganske vist på Kemal Atatürks sekularisme, men dets civilisatoriske grundlag er stadig islam, og islamismen er i fremgang.

Lad os da erkende at Europa ikke er et kontinent men et subkontinent der kulturelt er bygget på en bestemt civilisation, den europæiske med baggrund i arven fra den græsk-romerske antik og fra den judeo-kristne tradition, og Europa således ud over den rent geografiske afgrænsning mod vest og nord til havene mod syd og sydøst afgrænses af islam.

Lige så vel som det gamle Østrom var europæisk, lige så lidt er Tyrkiet europæisk, heller ikke selv om hele 3% af Tyrkiets areal, Sydøstthrakien med storbyen Konstantinopel, ligger i det geografiske Europa.

Erdogans opførsel i Davos, og hans opførsel op til valget af Fogh som NATOs nye generalsekretær [hvor alle kristne NATO-lande var for danskeren], medvirker kun til at understrege kun dette faktum.

Kurt Svennevig Christensen

Min interesse i denne sag er Jens Rohde. Jeg havde ellers håbet på, at vi ikke skulle høre mere til ham, men nu vil han vælges til EU parlamentet og derfor bliver han nødt til at komme i medierne, skrive indlæg osv.

Og der har jeg besluttet, at hver gang han gør det og jeg ser, det bliver jeg nødt at udstille ham som en person der efter min mening ikke egner sig til et offentligt ombud.

Jeg mener ikke at Jens Rohde skal repræsentere Danmark i EU. For der er ikke antydning af politisk substans i den mand, der er kun retorik og så dette gudsbenåede han kan som Fogh - de kan "sælge varen".

Det er de herres styrke at de kan sælge sand i Sahara, de kan kommunikere men Rohde har intet på hjerte andet end det "politiske job".

Jens Rohde lyder som om at vi skal ansætte ham i EU. Han kan rende og hoppe kan han og her viser han ikke forstand på selv det mest logisk i politik. For han mener tilsyneladende i ramme alvor, at Tyrkiet som land og befolkning er lig med Erdogan og fordi Erdogan bruger sin magt i NATO så har hele Tyrkiet spillet fallit. Altså fordi Fogh misbruger sin magt til ex. at gå i krig, så er hele Danmark gået i krig. Jens Rohde snakker og snakker, men der ligger ingen tankevirksomhed bag den snak.

30 år mener Rohde her at Tyrkiet skal holdes uden for EU. Han må jo være gal den mand skal ikke vælges. Og ligesom Rohde vil gøre alt for at holde Tyrkiet ude af EU, vil jeg gøre alt og lidt til at holde Rohde ude af EU.

Christoffer Sørensen

EU er allerede for stort, så naturligvis skal Tyrkiet ikke ind.

De kan få en frihandelsaftale, ja faktisk burde EU ændres til kun at dreje sig om frihandel, ikke andet.

Tværtimod, Christoffer Sørensen, hvis de demokratiske politikere skal kunne tøjle de multinationale selskaber, er det uundgåeligt, at EU i videre omfang må lave fælles regler, bl.a. på erhvervsskatteområdet, så landene ikke indgår i en negativ spiral med konkurrence om lavere og lavere satser.

Gorm Petersen

Der findes grunde til at Tyrkiet ikke lige nu er klar til EU - det har bare ikke noget at gøre med det, Jens Rohde skriver om. Det har noget et gøre med militærets rolle, tortur m.m.

Hvad angår de 2 ting Rhode taler om må flg. gælde:

M.h.t. blasfemi er det altså Danmark, der er hele verdens "Rasmus Modsat" - ikke Tyrkiet. Selv i USA tog man skarpt afstand fra tegningerne i sin tid. Danske medier undlod at henlede opmærksomheden særlig meget på dette, men har man sattelit-TV ved man, at der ingen forståelse var at finde uden for Danmarks grænser.

De fleste samfund er multietniske, og helt unødvendige fornærmelser af store befolkningsgrupper, har man ikke brug for.

M.h.t. PKK er der netop afsagt højesteretsdom om, at det generelt er ulovligt at støtte legitime befrielsesbevægelser (FARC og PFLP).

I den udstrækning PKK kan betegnes som en legitim befrielsesbevægelse, er det ulovligt at støtte den. Stationen burde derfor skulle lukkes.

Det ironiske er, at hvis vi hørte Tyrkiet lukke et medie, der støttede en legitim befrielsesbevægelse, ville vi bruge det som endnu et argument imod Tyrkiet.

Ifølge dommen har vi faktisk pligt til at gøre det - alternativt må FARC/PFLP sagen gå om.

Karin Bennedsen

De fleste modstandere af Tyrkiets medlemskab af EU går tilsyneladende ud fra, at Tyrkiet er helt vild efter at komme med i EU.

Tyrkiet har jo været ansøgerland siden 2004, men i forvejen har de jo en mangeårig associeringsaftale med EU, så måske er Tyrkiet slet ikke så ivrig efter at blive medlem, som mange tror og som USA ønsker.

I takt med at Tyrkiets økonomi forbedres vokser modstanden blandt tyrkerne mod EU og de krav, der stilles herfra, for at godkende Tyrkiet. Og man er heller ikke så dumme, at man ikke godt ved, at kravene hele tiden skærpes, for at udskyde Tyrkiets optagelse i EU, og det er bestemt ikke populært hos et stolt folkefærd som det tyrkiske.

Så måske behøver alle, der er modstandere af Tyrkiet i EU, slet ikke bekymre sig.

Personligt mener jeg, det er vigtigt, at EU fastholder Tyrkiet som ansøgerland, ikke mindst fordi man på den måde har mulighed for at påvirke landet i en positiv retning omkring menneskerettigheder og demokrati.

Søren Kristensen

Rohde: "Det står ikke i den danske statsministers magt at lukke stationen. Men det forstår den tyrkiske regering ikke. Og den vælger endnu ..."

Selvfølgelig tager tyrkerne bestik af en statsministers holdning og Roj-sagen er vist ikke slut endnu. Men hvad angår ytringsfriheden, så har Rhode jo ret i at tyrkerne ikke er kommet så langt som man kunne forvente af et land, som for få nogle år siden var helt vilde med optagelse i EU, og meget fornærmet fordi de ikke kunne komme ind i varmen.

I det hele taget er Rhode et udmærket bud på en europaparlamentariker, dvs. udøvende i et set up, hvor der kræves nogen gennemslagskraft for at råbe afstanden mellem CPH og Bruxelles op. Så lad os gå efter bolden. Rhodes bold fejler jo, alt andet lige, ikke noget. Uden dermed være sagt at han har min stemme på forhånd.

Det er da en helt umanerlig forandring hulemanden har været ude for i løbet af blot nogle få døgn. Manden der tidligere prædikkede had, provokation, fordømmelse og konfrontation er nu blevet blid som et lam og taler i stedet om gensidig respekt og forsoning.

Der kan slet ikke herske tvivl om at Fogh er blevet et bedre og langt mere civiliseret menneske i forbindelse med sit jobskifte. På den baggrund kan man egentlig kun anbefale, at Pia Kjærsgaard, Jens Rohde og alle de øvrige hardcore racister i det dansk politik også stiller op til posten som generalsekretær i NATO

Det er dog tydeligt at forandringen ikke er kommet helt af sig selv. Obama og Erdogan har tydeligvis vredet armen så meget rundt på Anders Fogh Rasmussen, at han bagefter måtte gå rundt med den i en slynge…

Med sine krav om, at Fogh skal undskylde for Muhammed-tegningerne og lukke Roj-tv, har Tyrkiet blokeret for EU-medlemskab de næste mange år frem i tiden, mener Venstres Jens Rohde

Enig, Tyrkiet skal da aldrig med i EU. De viser igen og igen at Islam trækker i den gale retning i forhold til det EU står for.

Jørgen Mathiasen

Hvis jeg lige må perspektivere Rohdes bemærkninger en smule, så har den nuværende tyske kansler og den franske præsident mange gange tilkendegivet deres skepsis overfor Tyrkiets optagelse i EU, og det kan man nok ikke frakende en vis betydning.

Det er noget ejendommeligt at se Tyrkiet kritiseret for at bruge en politisk forhandling til at skaffe sig indflydelse, som er normal procedure i politik. Tyrkiets optagelse i EU vil igen betyde integration i bredden - det skulle jeg mene, at hovedparten af Informations læsere er tilhængere af, mens den omtalte kulturforståelse - mangel på forståelse altså - vil lægge hindringer i vejen for integration i dybden, som til gengæld er genstand for interesse i såvel Berlin som Paris.

OK - men vi har altså også gennem tiden eksempler på "underlige" regeringschefer og regeringer i EU-landene.

P t har Tyrkiet en regering, der er lidt speciel, men det ændrer sig nok hen ad vejen.

Tyrkiske muslimer er altså generelt ikke af den fundamentalistiske , middelalderlige type, der tilsyneladende får lov til at tegne hele billedet i nyhedsmedierne.

De fundamentalistiske , middelalderlige muslimer er lige så repræsentative i Tyrkiet, som den "sorte" reaktionære indre mission er det i Danmark.

Udviklingen går nok den rigtige vej i Tyrkiet, og om 10-15 år er landet sikkert inde i EU.

Asger Sams Granerud

Jakob Rasmussen skriver:

"EU har ikke brug for, at få et nyt medlemsland med 70 millioner indbyggere, der vælger en islamistisk statsleder, der har så ringe sans for de demokratiske spilleregler og så ringe respekt for mindretals demokratiske rettigheder, som Islamisten Erdogan har."

Jeg retter det lige til:

"EU har ikke brug for, et medlemsland med 5 millioner indbyggere, der vælger en fremmedfjendsk og kristent støttet statsleder, der har så ringe sans for de demokratiske spilleregler og så ringe respekt for mindretals demokratiske rettigheder, som fundamentalisten Kjærsgaard har."

Det lyder straks bedre i mine ører! Noget med at feje for egen dør og alt det der.

Hvorfor bliver folk så overraskede over dette? Erdogan laver noget retorisk spil for galleriet, han skal jo hente stemmer derhjemme, Rohde svarer med noget retorisk spil for galleriet. Lad os nu vente og se om Roj overhovedet bliver lukket, selv tror jeg ikke en gang Erdogan forventer det sker, jeg tror bare det er luft der lukkes ud. Ikke på nogen måde meget anderledes end når en, efterhånden meget lang, række danske politikere f.eks. puster til fremmedhadet (som da også er at læse i flere af kommentarene til denne artikel).
Det er simpel populisme, og Erdogan vinder stemmer på at puste sig lidt op, som kæmpende Islams sag.

Af de mange andre argumenter her, finder jeg den om at Tyrkiet ikke er en del af Europa, derfor skal de ikke være medlemmer, som den mest komiske. EU er ikke synonymt med Europa, det er det ikke nu, og det har det aldrig været tidligere. Det er et navn hverken mere eller mindre, og man skal være overordnet naiv hvis man tror at et navn vil gøre udslaget i sidste ende.
Havde du spurgt hvad EU var for 25 år siden, ville det sikkert af de samme personer defineres som værende vest Europa, og bare tanken om at lande fra østblokken i fremtiden kunne inkluderes ville give anledning til latteranfald. I dag er de til grin, og mon ikke vi vel se det samme igen? At alle disse fordomme med tiden bliver brudt ned?

PS Jeg må dog lige huske dette Rohde citat, så man kan bede Rohde om at trække sig tilbage fra politik når Tyrkiet bliver medlem. Endnu en grund til at arbejde for at det sker hurtigst muligt...

Dorte Sørensen

Det er ulykkeligt at læse, at Rohde ikke mener at Tyrkiet har deres ytringsfrihed til at kritiserer Fogh Rasmussen og forsøge at tjene deres lands egen interesse . Hvis det havde været Fogh Rasmussen der havde forhandlet sig til et par embeder på topplan i NATO så havde hyllesten ingen grænser nået.
Derudover overtrådte Fogh Rasmussen selv de almindelige diplomatiske regler ved ikke at tage det møde, som de 11 ambassadører bedte om. Her kunne han have sagt det han sagde i sin tale i Tyrkiet eller som han allerede sagde i sin Nytårstale i 2006. Hvorfor ventede Fogh Rasmussen så længe før han gjorde det rigtige, hvis han havde været hurtigere ud med det budskab, havde JP-krisen måske ikke udviklet sig.

Søren Kristensen

@Rober Kroll

Det kan da godt være tyrkerne engang bliver oplyste nok til at deltage i EU, men lige nu, som sagerne står, har Rhode jo ret i at de med deres mørkesyn sætter sig selv uden for døren. At så Foghs håndtering af M-krisen var klodset er en anden sag. Eneste anke kunne være at Rhodes udtalelse kommer på et "sjovt" tidspunkt, nemlig i en situation hvor Tyrkiet på det nærmeste gør en dyd ud af forklejne deres interesse i et medlemskab af EU. Men sådan er politik jo: man bliver nødt til sige noget, når der åbnet for mikrofonerne.

Inger Sundsvald

”Med sine krav om, at Fogh skal undskylde for Muhammed-tegningerne og lukke Roj-tv, har Tyrkiet blokeret for EU-medlemskab de næste mange år frem i tiden, mener Venstres Jens Rohde”

Det er jo som talt ud af Helle T.-S.s mund, så det skal jo nok passe.

Jane Smidtfelt

Fogh har ikke givet Tyrkerne noget som helst. Hvad skulle det være?

Det er sørme ikke hver dag jeg er enig med Jens Rohde

Mikkel Kaels

Overser du, at jeg jo skal føle mig ramt af dit skingeri, for at reagere på det?

Desværre deler jeg heller ikke din fremtrædende interesse for at diskutere reproduktions-organer...

Hvorfor skulle Anders Fogh ikke være i stand til at lukke Roj TV.
I et land hvor mennesker bliver dømt af PET og Integrationsminister uden nogen former for rettergang så kan det også lade sig at gøre at lukke Roj TV. Andres Fogh taler vel stadig med sin gamle partifæller......

Nåmænd, tilbage til emnet: Rohde's forklaring angående kulturforskelle er lisså' gangbar som en henvisning til, at forhandlingsresultatet skulle skyldes verden. Altså indholdstom. Alt kan skyldes kulturforskelle, såfremt man ikke er tilfreds med de politiske realiteter.

Og det fremgår med al tydelighed af artiklen, at hr. Rohde har haft behov for at støtte sin afgående Statsminister til det sidste. På trods af, at Tyrkiets optagelse i EU har en anden værdi internationalt end en henvisning til, at "det husker vi ved optagelsesforhandlingerne". Det er i allerhøjeste grad uproffessionelt set i lyset af Obama's henvisning til samme forhold som en prioritet realpolitisk. At Natoforhandlingerne førte til det kendte resultat ændrer ikke ved det forhold, at de tyrkiske forhandlere stod distancen. Og jeg kan under ingen omstændigheder forstå denne situation som en art kulturforveksling. Tværtimod faktisk. Tyrkerne har da kigget situationen fint ud.

Henvisningen til kulturforskelle afvikler enhver dialog. Og peger i retning af et ønske om at isolere Tyrkiet i europæisk sammenhæng. Men det er da rart at konstatere på hvilket niveau, at Rohde vil eksekvere sit måske kommende europæiske mandat. Så kan vi andre jo håbe på, at hans kulturteoretiske aspirationer måske engang får et tilsnit, der står mål med den indsats, som fra både dansk som internationalt, såvel som globalt hold har forsøgt at overkomme forhindringen. Især ved at afstedkomme en kulturel udveksling, som forsøger at undgå konfrontationer. Et arbejde som Venstre har sat over styr med blokpolitikken. Det finder jeg stadig grund til at kritisere...

Torben Petersen

@Kære Jens Rohde

- Tyrkiet kan ikke diskvalificere sig selv. Tyrkiet har blot opført sig som DF har gjort gennem de sidste godt syv år i Danmark: Despekt for EMRK og drejning af enhver forhandling i retning af en "tyrkisk bazar", hvor alt kan bringes i spil.

Kan man i Venstre gå i seng med DF, kan man naturligvis i Venstre også både dele seng og Europa med Tyrkiet.

Jeg troede ærligt talt du var liberal.

Kurt Svennevig Christensen

Efter at have set interviewet med Jens Rohde Deadline i denne konkrete sag, under henvisning til denne artikel i Information, står det mere klart for mig hvad det er Rohde har gang i - han er på jagt efter de stemmer som Dansk Folkeparti går efter.

Han brugte blot Nato sagen som et påskud til at tale om det han og DF vil tale om dvs. de kulturelle forskelle. Sådan som han, bevidst el. ubevidst det spørgsmål er åbent også for mig, fik fremlagt sin sag (desværre uden kvalificeret modstand af Kurt Strand) er spørgsmålet: Er det virkelig Venstres EU politik som Jens Rohde fører frem og her kunne man jo spørge mr. EU himself Venstres EU ikon Uffe Ellemann? Kan Venstre virkelig tillade at deres kandidat kommer i EU på et DF mandat?

Det må være en af de mange opgaver der venter på den nye danske statsminister at få på plads og i orden