Grise lider i lastbiler, børn arbejder i Asien og Maersk-arbejdere udsættes for overgreb. Afsløringerne af danske virksomheders rolle i uetiske foretagender er mange.
Det vil SF nu sætte en stopper for, og derfor foreslår partiet, at der oprettes en uafhængig overvågningsinstans, der skal holde øje med, hvordan danske virksomheder investerer og producerer.
Der er simpelthen behov for mere kontrol med dansk erhvervsliv, mener Pernille Frahm (SF):
"Vi snakker så meget om virksomheders sociale og globale ansvar. Men hver gang, vi laver en international aftale om at gøre noget i forhold til dyrevelfærd, slavearbejde og våbenproduktion, så har vi brug for at kunne overvåge, om virksomhederne nu også retter sig efter det," siger hun.
Konkret foreslår SF, at der afsættes 5 millioner til en overvågningsenhed, der skal holde øje med danske virksomheders investeringer, indkøb, handel og produktion.
Der skal desuden udarbejdes en liste over, hvilke virksomheder der bruger for eksempel børnearbejdere og lange dyretransporter.
En tilsvarende liste er udarbejdet i Belgien, ligesom der i Norge og Sverige allerede findes overvågningsenheder.
Stor detektivbyrde
Retningslinjerne vil være en hjælp til virksomheder og forbrugere, der vil undgå involvering i de uetiske formål, mener Frahm:
"Det er en hjælp, fordi vi understøtter virksomhederne og løfter en stor administrativ detektiv-byrde for dem. Men det er også en service til forbrugere, som vil få indsigt i, hvordan virksomhederne investerer," siger hun.
Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen er dog skeptisk og afviser behovet for kontrol:
"Når vi taler om private virksomheder, må det altså være op til aktionærkredsen at vurdere. Så længe, de overholder den gældende lovgivning, skal vi ikke til at overvåge og udstille enkelte virksomheder," siger han.
Jensen afviser dog ikke, at der kan være behov for bedre information til virksomhederne.
DF: Klap hesten
Samme melding lyder fra DF, hvor ordfører Colette Brix opfordrer SF til lige at 'klappe hesten', for ikke at presse de danske virksomheder yderligere:
"Vi bor i et frit samfund, og virksomhederne skal også have noget frihed til at agere. Vi synes sådan set, de er pålagt rigeligt i forvejen," siger hun.
Dansk Industris underdirektør, Anders Ladefoged anerkender kompleksiteten på området, men mener, det er mere realistisk, at virksomhederne selv organiserer deres indsats:
"Det er en væsentlig problemstilling, men spørgsmålet er, hvordan man løser det. Jeg tror, det kræver et branchetiltag og mere international koordinering," siger han.