Kommentar
Læsetid: 3 min.

Svært at komme af med dårlige ledere

Dårlige ledere på universiteterne er et tilbagevendende problem. Og vi kan ikke bremse dem, når de en gang er der
Indland
15. april 2009

Den gode leder. Vi leder alle sammen efter ham i universitetsverdenen. Vi søger ham på lederkurser, vi søger ham i vort indre, vi søger ham i vor omverden, ja, det forskningspolitiske råd forestiller sig særlige search comittees, der skal finde gode ledere til de danske universiteter. They seek him here. They seek him there...

Men jeg har fundet ham. Jeg ved, hvor han er. Vi har bare kigget det forkerte sted. Den gode leder er ikke en person, han er en underliggende præmis. Den præmis, der får hele forestillingen om universitetssystemets fortræffelighed til at hænge sammen. Alt er godt på de danske universiteter, 'når lederen er god ...'.

Kan skabe dynamik

Jeg opdagede det til KU's høring, hvor der konstant - sjovt nok især fra ledelsesside - blev argumenteret ud fra, at systemet fungerede strålende og meget bedre end det gamle, for "hvis lederen er god, kan man jo virkelig skabe dynamik i et forskningsmiljø" etc.

Uimodsigeligt! Man må også sige, at systemet er indrettet til at give den gode leder muligheder - i hvert fald over for sine ansatte. Han kan prioritere strategisk, han kan sætte dårlige medarbejdere (thi sådanne er alle enige om findes) på plads og i gang. Han kan lede! Og jo højere oppe i systemet han er, des mere kan han lede. Ja, allermest kan ministeren lede, for systemet sikrer maksimal lydhørhed over for ministerens ønsker, og ministeren er - som bekendt - en stor leder. Det er en glorværdig tanke. En begejstrende tanke. Nogle gange bliver jeg så betaget, at jeg tænker, man burde indrette det politiske system efter det.

Hvor vil alt dog gå lettere, 'hvis politikeren er god ...'. Inspirerende! Hvis bare vi havde en stærk .... nå nej: god mand i spidsen for landet. Hvor ville alt være bedre.

Der er en enkelt hage ved sagen: Ledere er som gruppe hverken værre eller bedre end andre. Gudskelov har vi mange fornuftige ledere på universitetet. Men dårlige ledere er et tilbagevendende problem, og vi kan ikke bremse dem, når de én gang er der. Vi mangler kontravægte i systemet, så også dårlige ledere bliver nødt til at høre efter. De selvsamme formelle og informelle magtmidler, som skal fremme en god leders arbejde, er åbne invitationer til en dårlig leder. Dekan Svend Hyllebjerg har med rette bemærket, at når næsten alle kan blive enige om at fjerne institutlederens formelle ret til at bestemme, hvad forskeren skal forske i, skyldes det, at den ingen forskel gør. En god leder vil aldrig bruge den, og en dårlig leder vil aldrig mangle magtmidler til at gennemtvinge sin vilje i det nuværende system.

Indbyder til selvcensur

Forskningsministeren bad om lig på bordet i forhold til universitetslovens negative konsekvenser. Dem fik han. Der er snart så mange lig på bordet, at vi må til at tage gulvet i brug.

Men de udgør formentlig en lille brøkdel af den samlede mængde ulykker. Alle i denne verden kender historier om elendig ledelse, de af hensyn til de implicerede ikke kan fortælle. Systemet indbyder til selvcensur: Ansatte er ofte bange for at kritisere en dårlig leder, der har urørlige magtbeføjelser over deres arbejdssituation.

Parallelt hermed viser en række af de taleformer, der bruges i omtalen af medarbejdere, at ledere, der står ansvarsfri i forhold til deres ansatte, har en tendens til at opfatte sig som mere værd end dem. Hvis man ikke behøver at behandle folk ordentligt, er det en alt for oplagt fristelse at lade være.

Foreningen af skræmte medarbejdere og dominerende chefer giver det, min gamle kollega Flemming Lundgreen-Nielsen engang kaldte "et sært belyst psykisk landskab". Det er næppe ret fremmende for den frie akademiske debat eller den dynamiske forskning.

Sune Auken er lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her