Baggrund
Læsetid: 3 min.

Teenagere i trøjen

2.K fra Birkerød Gymnasium var samlet på Høvelte Kaserne for at diskutere krigens dilemmaer med Røde Kors' medarbejdere og soldater fra det danske forsvar. De hoppede i uniformen og fik flyttet grænserne for deres forståelse af krigsførelse og nødhjælp
Stephanie Ayotte fra Birkerød Gymnasium lærte noget om livet som soldat under besøget på Høvelte Kaserne.

Stephanie Ayotte fra Birkerød Gymnasium lærte noget om livet som soldat under besøget på Høvelte Kaserne.

Indland
22. april 2009

Ved hovedindgangen til Høvelte Kaserne står en gruppe teenagere klumpet sammen i den kølige morgenluft. Flere af drengene har shorts på, mens pigerne står og tripper i tynde strømpebukser, sommersko med glimmer og håndtasker over skulderen. Det er tirsdag morgen, og 2.K fra Birkerød Gymnasium står og venter på, at dagens program skal gå i gang.

De er blevet inviteret af Røde Kors i anledning af, at organisationen har udgivet en ny undervisningsbog, Krigens regler - under pres, der debatterer og forklarer de dilemmaer, som nødhjælpsorganisationer og danske soldater kommer i, når de arbejder i krigszoner. Bogen er det første stykke undervisningsmateriale, der henvender sig til gymnasieelever og oplyser om krigens regler.

"Det er vigtigt at undervise de unge i krigens regler. De er borgere i et demokrati og skal forstå, hvor vigtigt det er at overholde reglerne, når krigen raser om ørerne på dem," forklarer Anne Sofie Pedersen, der er rådgiver i humanitær folkeret hos Røde Kors.

Er man helle på toilettet?

Anne Sofie Pedersen fortæller 2.K om Røde Kors' arbejde i krigsområder. Imens hun snakker, lyder der skyderi og dybe drøn fra det åbne vindue. Alle vender sig spændt, men kan intet se, fordi gardinerne er trukket for. Undervisningen fortsætter.

Alle eleverne skal tage en quiz om krigens regler, og diskussionen går højt.

"Er man helle på toilettet? Må man spille død?" spørger en ung fyr med lyst hår, idet han læner sig om mod en kammerat.

"Det er der vist ikke specifikke regler for," siger den anden tøvende.

Andre diskuterer, om klyngebomber er tilladte, eller om man altid skal parere ordre.

Anne Sofie Pedersen ved, at Røde Kors selvfølgelig ikke kan lave sådan et dagsarrangement med alle gymnasie-klasser i Danmark, men der er blevet sendt undervisningsmateriale ud til alle gymnasier i landet, og så håber hun, at det vil blive anvendt.

"De unge interesserer sig virkelig for, hvordan krigens love fungerer, og hvordan man overholder dem. Jeg er dybt imponeret over 2.K, de er virkelig engagerede og interesserede. Så meget desto vigtigere er det at sprede viden om krigens regler," siger Anne Sofie Pedersen fra Røde Kors.

Et par soldater slæber soldateruniformer, rygsække og våben ind i klasseværelset og lægger det i en bunke midt på gulvet. Alle rejser sig ivrigt op og flokkes omkring tøjet. En fyr står vurderende og vejer et maskingevær, mens hans kammerat tager et billede. Der lyder højlydte fnis fra nogle piger, fordi en pige har taget en militærjakke på. Den går hende til knæene. En af soldaterne hjælper en anden pige i fuld uniform. Hun griner højlydt, da han stabler nye lag ovenpå hendes skuldre.

"Er det virkelig meningen, det skal stramme så meget?" spørger hun halvkvalt.

Læreren og de omkringstående elever tager billeder på livet løs, da Louise Schøtt endelig får lov til at kravle i soldateruniformen.

"Ej, hvor er jeg glad for, jeg ikke er soldat," siger Louise, mens hun forsøger at holde de grønne militærbukser oppe. En af soldaterne finder en rygsæk frem, og veninden Fanny ser grinende til. Både Fanny og Louise er enige om, at det er vigtigt at forstå, hvad det er, de danske soldater oplever og konfronteres med, når de er udsendt. Og det har de for alvor forstået her.

"Det er virkelig gået op for mig, hvor svære dilemmaer soldaterne står i, når de skal bekæmpe talebanerne. Specielt når de ikke må skyde, før de kan se, at det ikke er civile, men talebanere de står overfor," siger Fanny.

Intet glansbillede

For Anne Sofie Pedersen fra Røde Kors drejer det sig om at skabe en forståelse for krig og nødhjælpsarbejde hos de unge. De skal både forstå, hvor vigtigt det er, at Røde Kors kan gennemføre sit arbejde som en neutral nødhjælp, og at de danske soldater står over for svære problematikker hver dag.

"Vi har styrket oplysningsarbejdet omkring krigens regler, fordi undersøgelser har vist, at mange unge ikke kender nok til problematikken. Det kommer de forhåbentlig til nu," siger Anne Sofie Pedersen.

Fanny og Louise går begge fra Høvelte Kaserne med nye indtryk. "Det har virkelig været spændende at høre soldaternes personlige beretninger. Fedt, at de ikke bare tegner et glansbillede af situationen," siger Fanny.

Louise synes, hun har fået en bedre forståelse for krigens regler. "Man må godt skyde en soldat, der sidder på toilettet, da han er et legitimt militært mål. Han er stadig i tjeneste. Men man må ikke spille død, fordi man skal ære lig. Hvis man gør det, kan man blive stillet for en krigsdomstol," siger Louise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De skulle hellere lære de unge mennesker at nægte militærtjeneste og skole dem i fred og forståelse. Det lugter af en oprustning overalt. Og mod hvem? Hvem er den fjende siden regeringen nu kræver en fordobling af militærbudgettet?